Actualitate

Agricultorii sunt în impas: Recolta de prune este mult mai mare decât cererea

Eugen Menșenin are un hectar de pruni. În acest an, agricultorul a cules 10 tone de prune. El vinde realizatorilor un kilogram de fructe cu un leu și 80 de bani.

„Cheltuielile care se fac într-un an la un hectar nu se răscumpără înpoi. Proprietarii mici și mijlocii ne ducem de râpă cu prețul cu care se vinde în ziua de azi producția de la noi din țară. Anul acesta, eu pe chimicate am dat undeva 15 mii de lei. Abia se răscumpără numai chimicatele”, a spus agricultor, Eugen Menşenin.

Valentin Țăruș are trei hectare de meri și unul de pruni. Producția o vinde în țară și în Rusia. În acest an, spune agricultorul, nu va reuși să vândă fructele nici pe piața noastră, nici pe cea din Rusia. Din această cauză, Valentin Țăruș este gata să renunțe la două hectare de livadă.

„Sunt care le cumpără la uscat, dar și cei care le cumpără la uscat cumpără o anumită cantitate. Restul surplusului iaca, tot rămâne și se strică pe deal”, a spus agricultor, Valentin Ţăruş.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Moldova, Iurie Fală, în acest an recolta de prune va fi cu 10 la sută mai mare faţă de cea de anul trecut. De asemenea, şi în ţările în care exportăm, de obicei, aceste fructe, cum ar fi Polonia sau România, prognozele sunt pozitive, aşa că ei nu au nevoie să cumpere fructe de la noi.

„Condiţiile climaterice din acest an, în luna iulie au fost nişte ploi mai îndelungate, urmate de temperaturi înalte, caniculare, au influenţat ca procesul de coacere să decurgă mai rapid, procesul de recoltare e mai rapid cu două săptămâni. Acest lucru nu influenţează benefic asupra calităţii.”

Potrivit lui Fală, agricultorii vor păstra fructele în frigidere, pentru a le vinde mai târziu, când va fi cerere pe piaţă. În prezent, un kilogram de prune în pieţe costă aproximativ opt lei.

Sursa: canal2.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *