Ultima oră

AH1N1: 8 decese în Republica Moldova

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 48 de ani din raionul Nisporeni care a decedat din cauza complicaţiilor asociate cu virusul AHN1. Potrivit vicedirectorului CNSP pe supravegherea epidemiologică, Ştefan Gheorghiţa, bărbatul nu era vaccinat şi s-a adresat tardiv la medic. În total, de la începutul sezonului, numărul persoanelor decedate din cauza complicaţiilor asociate cu gripa a ajuns la opt, transmite IPN.

Vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică a menţionat că bărbatul s-a îmbolnăvit pe data de 13 februarie, iar la medic s-a adresat abia peste 3 zile. Pacientul a fost internat în spitalul raional cu diagnoza pneumonie bilaterală şi gripă de tip AH1N1, iar a doua zi de la internare s-a stins din viaţă.

Totodată, Ştefan Gheorghiţa a menţionat că acum câteva zile a mai decedat un bărbat din Bălţi în vârstă de 39 de ani. Acesta s-a îmbolnăvit pe 11 februarie şi acuza simptome compatibile cu infecţii respiratorii acute. „Bărbatul s-a tratat de sine stătător şi când starea lui s-a agravat atunci s-a adresat la medic şi a fost internat în secţia de terapie intensivă a Spitalului raional Bălţi şi pe data de 15 februarie a decedat”, a declarat Ştefan Gheorghiţa menţionând că diagnosticul a fost stabilit pneumonie şi gripă AH1N1.

Specialiştii recomandă să se ia măsuri de profilaxie. Se recomandă consumul produselor care conţin vitamina C şi a produselor fitoncide. De asemenea, oamenii sunt îndemnaţi să se adreseze de urgenţă medicului de familie dacă sesizează primele simptome de boală. Printre acestea se numără durerile de cap, durerile în gât, febră, tuse etc. Specialiştii avertizează că adresarea tardivă la medic poate avea consecinţe grave, chiar şi decesul.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *