Ultima oră

AIE-2 a votat politica bugetar-fiscală în prima lectură

17:37 Mihai Ghimpu, PL: "Noi susţinem reformele, dar nu parţial, ci în conformitate cu standardele europene. Discuţii la anumite nivele, asta nu înseamnă că nu susţinem Guvernul şi că Alianţa va dispare. Nu vă bucuraţi, AIE-2 a fost şi o să fie. Dar, totodată, dorim ca legea fiscală să fie un pic mai bună… Cred că, dacă e nevoie, trebuie să discutăm şi mai mult important este ca ceea ce facem să fie calitativ. Cât ţine de politica fiscală, PL susţine acest proiect, în primă lectură, ca şi concepţie, dar avem următoarea solicitarea: excluderea art. 1, care a creat din serviciul financiar şi revizie pe lângă Ministerul Finanţelor, din CCCEC un organ extrajudiciar. Nimeni nu poate stabili care avere este legală şi care ilicită, decât instanţa de judecată. Dacă admitem acest lucru, atunci avem corupţie. De aceea, trebuie să excludem. De asemenea, art. 5, care prevede centralizarea Fondului Ecologic. Noi vrem să descentalizăm economia locală, nu centralizarea. PL nu susţine centralizarea în mâna cuiva, fie ministru sau preşedinte de Parlament. Art 13, car eprevede impozitarea indirectă. Mulţi spun că această normă nu înseamnă impozitarea celor 100 de euro de la tata de peste hotare. Acolo scrie că obiect al impozitării constituie orice sursă de venit care vine în RM. Nu trebuie să ne grăbim. Următorul lucru, accizele. Eu nu exclud faptul că majorarea ne va ajuta să găsim surse bugetare. Dar poate mai sunt altele! Dar de ce nu introducem impozitul pe imobil? Sunt şi alte surse. Noi propunem, să majorăm accizele la băuturi tari cu încă 50%, ca să nu micşorăm consumul de vin moldovenesc… Haideţi să găsim consensul. În cazul în care mâine nu se susţine excluderea a ceea ce am propus, nu vom vota".

17:33 Mihai Godea, PLDM: "Proiectul vine cu mai multe soluţii din domeniu. În primul rând, propunerile făcute sunt strict necesare şi care nu afectează cadrul fiscal. Majorarea accizelor va permite creşterea bugetară. O altă modificare este excluderea taxelor pentru publicitare a instituţiilor media. Misiunea noastră este ca să promovăm obiectivul asumat de Guvernul pe care noi l-am învestit. Această reformă fiscală s-ar putea să bată în buzunarul celor care au venituri nedeclarate, poate de asta s-au iscat polemicile de astăzi. Toate declaraţiile manifestă rea-voinţă. Vreau să amintesc colegilor din AIE-2 să sprijinim proiectul prezentat de Guvern, să dăm curs implementării reformelor…".

17:25 Zinaida Grecianâi, PCRM: "Acest proiect trebuia prezentat cu 10 luni în urmă, ceea ce a prejudiciat securitatea socială a statului. De ce n-aţi venit în iunie 2010, ci abia acum? Nimeni nu poate înţelege acest lucru… Avem un proiect care ar trebui să pună în gardă opinia publică. Aceste politici arată măsura în care partidele de la guvernare îşi permit să neglijeze promisiunile electorale. Aceste legi pun în pericol soarta ţării. În procesul elaborării acestui proiect nu a fost luată în considerare opinia societăţii civile. Astfel, Guvernul s-a condus de interesul de partid sau de donatorii externi. În consecinţă, Guvernul propune un set de politici antisociale… Acest proiect de lege prevede micşorarea îndemnizaţiilor sociale, ale înlesnirilor, mai multe categorii de cetăţeni vor fi privaţi de ajutorul statului".
Şeful Legislativului, Marian Lupu, o anunţă pe Grecianâi că luarea de cuvânt nu trebuie să depăşească 7 minute. "Eu nu ies în fiecare zi la această tribună şi rog, stimaţi colegi, să mă suportaţi", a răspuns deputatul PCRM, fost prim+ministru al RM.
"În acest proiect de lege mai există o modificare îndrăzneaţă, prin care Guvernul îşi asumă funcţiile Parlamentului, stabilind că este în drept să majoreze deficitul bugetar şi să folosească în scopul său sursele externe. Poate nu mai trebuie să adoptăm bugetul? Aşa ceva nu poate fi acceptat…Dacă nu se ţine cont de propunerile înaintate în primă lectură, atunci PCRM n-are temei de a susţine acest proiect de lege", a concluzionat Grecianâi.

17:10 Câte un deputat din fiecare fracţiune va susţine câte un discurs de la tribuna Parlamentului. Primul s-a înscris Adrian Candu, de la PD: "Sunt surprins de procesul de elaborare a politicilr fiscale şi a procesului bugetar. Normal era să fie spirit de echipă în Guvern şi transparenţă… În loc să găsim soluţii, noi căutăm să impozităm cetăţenii prin orice fel de impozite indirecte. Poate ar trebui să ne gândim la o impozitare mai mare a celor mai bogaţi! De ce credeţi că în ultimii 2-3-4 ani nu au venit investitori mari la noi în ţară? PD va susţine acest proiect de lege, însă am vrea să atragem atenţia la următoarele: tot ce ţine de competenţele inspectoratului fiscal şi altor organe fiscale, atribuite, să fie excluse. Sper să găsim înţelegere, asigurând activitatea Guvernului şi a Alianţei".

17:05 Deputaţii revin în sală. Şedinţa este reluată.
16:30 Marian Lupu propune o pauză de 30 de minute. "Eu mă uit la voi şi înţeleg că e nevoie", a spus el. Şedinţa va fi reluată la ora 17:00.

16:22 Liberalii insistă ca astăzi, în primă lectură, să fie făcute schimbările solicitate. Direcţia juridică a Parlamentului recomandă votarea, pentru prima lectură, a întregului proiect, după care în lectura a doua să fie făcute amendamentele.

16:20 Comuniştii cer excluderea mai multor articole, printre care cel care prevederea reducerea sporurilor salariale pentru angajaţii aparatului Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului.

15:59 Deputatul PD, Valeriu Guma, propune excluderea prevederilor din proiect precum că organele de control să aibă putere extrajudecătorească. Comisia a acceptat. De asemenea, Mihai Ghimpu propunerea excluderea din proiect a prevederii privind impozitarea indirectă, "ca banii pe care îi trimite mama fiului de peste hotare să nu fie impozitaţi". "Acceptaţi excluderea acestui alineat, care urmează să stabilim mai târziu cum trebuie să fie formulat? Fracţiunea liberală va vota, dacă va fi exclusă această prevedere. Aceasta nu e un angajament faţă de FMI", declară Ghimpu. Ioniţă nu răspunde clar.

15:52 Spicherul Marian Lupu îl invită la tribună pe Veaceslav Ioniţă pentru a prezenta raportul Comisiei economiei. Eduard Muşuc, deputat PCRM: "Comisia nu are un raport pozitiv. Dacă va fi aprobat, decizia va fi ilegală". Ioniţă prezintă raportul. "Noi am examinat proiectul. Raportul îl aveţi. Proiectul de lege înaintat de guvern a fost susţinut de 6 deputaţi, 7 au votat contra, însă Comisia propune spre votare raportul Guvernul", a declarat Veaceslav Ioniţă.
15:45 Igor Dodon, deputat comunist: "Este pentru prima dată când se arată aşa o atitudine în Parlament. Ministrul Finanţelor este neprofesionist, şi propun să încheiem dezbaterile… În raportul dvs. se propune ca Guvernul să folosească surse externe, fără aprobarea Parlamentului. Asta încseamnă că următorul împrumut de la FMI Guvernul Filat va utiliza banii fără ca noi să cunoaştem în ce scopuri".
Negruţă: "Acordurile de granturi sau împrumuturi, aprobate în Parlament, iar banii urmează să fie cheltuiţi conform destinaţiei. Ulterior, se vin cu modificări la rectificarea bugetului. Propunerea noastră vine să asigure mai multă transparenţă". Marian Lupu a precizat şi el că toate acordurile de finanţare sunt ratificate de Parlament.

Mihai Godea: "Dacă antevorbitorii mei (cu referire la Dodon) erau profesionişti, înţelegeau ce scrie în proiect". Deputatul comunist a insistat pe afirmaţia sa.

15:15 Mihai Godea, deputat PLDM, a declarat acum câteva minute jurnaliştilor că regretă intervenţia lui Mihai Ghimpu, care a afirmat că remitenţele cetăţenilor de peste hotare vor fi impozabile. "Ne-am înţeles că sumele cetăţenilor de peste hotare nu vor cădea sub această incidenţă. Şochează şi ceea ce a spus referitor la estimarea indirectă a impozitelor, dorim ca cei cu venituri mari, să plătească impozite. Se pare că domnul Ghimpu s-a alineat celor care vor să blocheze votarea bugetului. Acesta este raportul Guvernului, care e prezentat în prima lectură, iar pentru a doua lectură noi urma să intervenim cu propuneri, schimbări", a declarat Godea.

15:10 Comuniştii cer demisia ministrului Finanţelor "pentru comportament inadecvat".

15:00 Veronica Abramciuc, deputat comunist: "De ce raportul nu a fost semnat de ministrul de Interne?" Negruţă: "Colaborarea a existat. Votul în Guvern demonstrează faptul că este susţinut de toată administraţia publică centrală, sută la sută".

14:56 Deputatul comunist, Zinaida Chistruga, îl întreabă pe Negruţă de ce nu a prezentat acest raport despre politica bugetar-fiscală în lunile iunie-iulie, ci în martie? "De ce aţi încălcat legea?", a întrebat Chistruga. Negruţă îi răspunde că întârzierea nu înseamnă că s-a încălcat legea. "Parlamentul funcţional nu exista când proiectul urma să fie rezentat", a mai spus Negruţă.

14:45 Mihai Ghimpu îl întreabă pe Veaceslav Negruţă "de ce s-a condus Ministerul Finanţelor când aţi stabilit că cei care trimit 100 de euro de peste hotare, pe când avem vile cu 2-3 etaje şi nu plătesc nimic?". Negruţă: "E vorba de metode de estimare indirectă, adică cei care nu plătesc impozite la stat, vor fi vizaţi de această lege. Cât priveşte transferurile de peste hotare, cei 100 de euro, nu sunt subiect de estimare a veniturilor. Să fie clar, vizăm cetăţenii care nu-şi onorează plata impozitelor". Ghimpu: "Când statul o să-i impoziteze pe cei care şi-au constuit vile?". Negruţă: "Impozitul pe imobil este în RM, problema este cum sunt evaluate acestea. Se lucrează în acest domeniu, cu Cadastrul. Aceste persoane vor fi taxaţi în modul stabilit de această lege, din ianuarie 2012.".

14:43 Şedinţa a fost reluată. Comuniştii se arată mulţumiţi că astăzi pauza nu a durat mai mult decât a fost anunţată.
14:24 Deputatul PLDM, Mihai Godea, cere, din numele fracţiunii sale, o pauză de 15 minute, pentru a încheia dezbaterile.

14:14 Deputatul PD, Adrian Candu: "Vreţi să transformaţi autorităţile fiscale, precum şi serviciul de control al Ministerului Finanţelor în instrumente de presiune?" V. Negruţă: "Voi sunteţi deputaţi, decideţi". Candu insistă ca această prevedere să fie exclusă. De asemenea, el s-a referit şi la impozitarea indirectă. "Aceasta a fost introdusă în 1998, cu consultarea americanilor. Ce încercaţi să faceţi de fapt?". Negruţă răspunde că sunt 5-10% din populaţie care au extra-venituri, dar care se eschivează să plătească impozite. El a precizat că aceasta nu se referă la păturile social-vulnerabile, şi nici la cei care muncesc peste hotare.

14:05 Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, prezintă raportul în faţa Parlamentului, cu privire la politica bugetar-fiscală. Este vorba despre un set de modificări la o serie de acte legislative de ordin fiscal.

13:58 În câteva clipe va continua şedinţa Parlamentului de ieri, în care deputaţii vor încerca să voteze politica bugetar-fiscală. Pe ordinea de zi mai figurează şi un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la notariat. În faţa Legislativului un grup de tineri protestează "împotriva monopolului notariatului".

Înainte de începerea şedinţei plenare, deputaţii din Consiliul AIE-2 s-au întrunit în şedinţă. Ei nu au luat nicio decizie, menţionând că Guvernul va rpezenta raportul politicii fiscale în plen, pentur prima lectură, după care se va vota.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *