Ultima oră

AIE: cei patru vor fi trei?

Potrivit Barometrului de opinie IMAS, nici intr-un nou scrutin nu ar putea fi creata o noua majoritate parlamentara

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, nici de aceasta data nu ar putea fi constituita o majoritate parlamentara, capabila sa aleaga presedintele tarii. Cel putin aceasta rezulta din rezultatele Barometrului Socio-Politic prezentat, ieri, de catre Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS).

Mai mult, una dintre cele patru componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) – Alianta „Moldova Noastra” (AMN) -, nu ar trece pragul electoral de cinci la suta. Pentru Partidul Comunistilor ar vota 42,9%, pentru Partidul Democrat – 18,5%, pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova – 15%, in timp ce Partidul Liberal ar obtine 14,4 la suta, iar AMN doar 3,4%. Totodata, potrivit sondajului, pentru prima data in topul increderii ar urca pe primul loc Marian Lupu, liderul PD si candidatul AIE la functia de sef al statului, pentru care s-au exprimat 47 la suta dintre respondenti, in timp ce Vladimir Voronin, cu 41 de procente, ar cobori pe locul doi. Urmatorul in topul increderii este premierul Vlad Filat (35%), urmat de fosta sefa a executivului Zinaida Greceanai (33%) si primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca (32%).

De remarcat ca numarul indecisilor a scazut pana la 21%, fata de 30-40% in sondajele anterioare. Datele Barometrului mai arata ca un sfert dintre cetateni considera ca, pe parcursul actualei guvernari, RM va inregistra progrese economice, in timp ce 13% afirma contrariul. Mai clar conturata pare a fi atitudinea cetatenilor fata de aderarea RM la UE (63% pentru si 12% contra) si la NATO (26% pentru si 37% contra). Sondajul a abordat si probleme de ordin lingvistic – astfel, mai putin de o treime (30%) considera ca limba moldoveneasca si limba romana e una si aceeasi, in timp ce 60% cred ca sunt doua limbi diferite.

Sondajul a fost efectuat intre 11-29 octombrie, pe un esantion de 1070 persoane. Marja de eroare este de 3%.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *