Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 15 Septembrie 2019
Abonamente

Lumea 18 Octombrie 2010, ora 05:15    Din editia print

Ala Mândâcanu: „Visez la ziua când cei plecaţi vor putea reveni într-o Moldovă europeană

Marime Font

Ala Mândâcanu este o personalitate cunoscută în Republica Moldova încă din perioada Mişcării de eliberare naţională din anii 80-90 ai secolului trecut. A luptat, alături de alţi patrioţi, pentru democraţie, pentru limba română şi trecerea la alfabetul latin. Acum am întâlnit-o, la fel de energică şi combativă, reprezentând diaspora moldovenilor din Québec, Canada, la Congresul IV al Diasporei moldoveneşti. La 14 octombrie 2010, Ala Mândâcanu a fost decorată de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova şi a primit Diploma de gradul I a primului ministru, Vlad Filat.  

- Doamna Mândâcanu, cum vă simţiţi în calitate de reprezentant al diasporei?

- E neobişnuit pentru mine acest rol. Încerc un sentiment de tristeţe că
lumea pleacă din R. Moldova. În acelaşi timp, am rămas plăcut surprinsă că la Congres am întâlnit mulţi conaţionali care, deşi nu mai locuiesc aici, nu se îndepărtează de ţara lor. Congresul a fost bine organizat. Ţin să menţionez rolul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie care a oferit un sprijin substanţial Biroului de Relaţii Interetnice în organizarea evenimentului. Fiecare a fost liber să-şi spună părerea, iar presa a monitorizat pe larg lucrările forului. Participanţii au comunicat între ei, au discutat problemele comune şi au propus soluţii în măsură să aducă mai multă vizibilitate celor ce se află departe de casă, dar îi duc dorul şi îi poartă de grijă. Cei mai activi membri ai diasporei au primit înalte distincţii de stat, ceea ce arată că activitatea celor plecaţi departe de casă este importantă pentru conducerea actuală a RM. La congres a fost adoptată şi o Rezoluţie care, sper eu, va pune începutul unei activităţi conjugate a diasporei din cele peste 30 de ţări în care locuiesc şi lucrează conaţionalii noştri. Rezoluţia prevede necesitatea instituirii unei Agenţii sau a unui Minister pentru diasporă, precum şi crearea Consiliului diasporei care va întruni, de acum încolo, liderii organizaţiilor neguvernamentale ale concetăţenilor noştri din întreaga lume. Aceste două puncte ale rezoluţiei au sarcina de a ridica ponderea diasporei la un nou nivel calitativ. Cei care asigură anual peste 34% din PIB prin remitenţele trimise în Republica Moldova merită, desigur, o atenţie sporită din partea statului.

- Cum vi s-a părut Chişinăul de azi, în comparaţie cu ce era acum doi ani,
când aţi plecat?

- De fapt, nu sunt aici pentru prima oară de când am plecat la fiicele noastre.
Nici nu pot spune că am plecat definitiv, facem naveta…În general, este o altă atmosferă în Chişinău decât acum doi ani. Am simţit mult mai multă libertate
în relaţiile dintre oameni. Există, bineînţeles, şi nemulţumire, şi frustrare, dar nu mai este frică şi disperare, ca în anii precedenţi. Înţelegem că noua guvernare a avut prea puţin timp ca să pună lucrurile la punct, dar schimbările odată începute, precum ar fi integrarea europeană, continuarea reformelor, lichidarea corupţiei şi sărăciei, sperăm că vor fi păstrate şi după 28 noiembrie. Acum aşteptăm programele partidelor, să vedem ce loc ocupă diaspora în planurilor de viitor ale noilor guverne.


- Lumea vă ţine minte ca o persoană foarte activă şi nici în Québec
nu aţi stat cu mâinile în sân. Aţi creat Comunitatea Moldovenilor din Québec. În ce fel sunt ajutaţi moldovenii proaspăt sosiţi în Canada? Sunt mulţi conaţionali de-ai noştri în Quebec?

- În cei doi ani de când a fost înregistrată asociaţia, am organizat mai multe
activităţi prin care îi ajutăm pe noii veniţi să se adapteze mai uşor la condiţiile unei societăţi necunoscute pentru ei. Oferim servicii de informare privind găsirea unui loc de muncă, alegerea studiilor, privind posibilităţile de ajutor din partea statului. Anual peste 2500 de persoane sunt implicate în activităţile noastre.

Cred ca în Québec sunt 5-7 mii de moldoveni. În 2014 în Canada se va desfăşura un recensământ al populaţiei şi atunci vom afla mai multe despre numărul cetăţenilor moldoveni stabiliţi în această ţară.

- Cum este organizată activitatea la CMQ?

- Avem trei direcţii de activitate. Prima este informarea noilor veniţi. Pentru
aceştia organizăm seminare, le oferim participanţilor la sesiunile de instruire lista instituţiilor unde se pot adresa pentru serviciu sau studii. Îi informăm de unde pot lua la preţuri reduse sau chiar pe gratis produse alimentare, mobilier, unde şi cum să caute un loc de muncă etc. Aici ne bucurăm de sprijinul unor experţi în domeniu, precum Ana Romanţi, un mare prieten al comunităţii, care este oaspete dorit la CMQ în fiecare lună. Locuieşte de 18 ani în Canada şi este coordonatoare a unui Centru socio-comunitar, beneficiind de resurse multiple în domeniu. Ana Romanţi ajută lunar zeci de noi veniţi în căutarea unui loc de muncă.

A doua direcţie este păstrarea tradiţiilor şi organizarea evenimentelor culturale. Colaborăm cu asociaţiile culturale româneşti. Majoritatea evenimentelor le organizăm împreună cu Asociaţia Culturală Română, condusă de Paul Dăncescu şi suntem sprijiniţi de ziare de limbă română din Montreal, precum „Accent de Montreal”, „ZigZag Român-Canadian” sau „Pagini Româneşti”. Colaborăm şi cu organizaţii de limba rusă, ţinând cont de faptul că diaspora noastră este alcătuită nu numai din moldoveni de origine etnică română, dar şi din moldoveni de origine ucraineană, rusă, bulgară etc.

A treia direcţie de activitate este dezvoltarea economică a comunităţii. Încercăm să reunim şi să susţinem oamenii de afaceri. Această direcţie este una nouă, dar am convingerea că vom avea, în câţiva ani, o diasporă de succes şi sub aspect economic. Membrii comunităţii noastre sunt oameni deosebiţi, energici şi perseverenţi. Pot să vă spun cu mândrie că avem o comunitate cu o bună reputaţie la Montréal. Dacă am avea şi susţinerea Chişinăului în stabilirea unor relaţii mai strânse cu Canada în general şi cu Québecul în special, sunt convinsă că am putea realiza multe proiecte economice de anvergură. Amintesc că nu există în Canada nici ambasadă, nici consulat. Suntem recunoscători Ambasadei Republicii Moldova din SUA pentru faptul că, la fiecare trei luni, consulul vine din Washington să ofere servicii consulare la Montréal.

- În presa de limbă română din Montreal aţi fost menţionaţi
drept cea mai eficientă organizaţie de limbă română. Cum aţi reuşit să obţineţi astfel de succese într-un timp atât de scurt?

- La Montreal am cunoscut oameni fantastici. Sunt tineri, cu studii superioare, energici, veniţi în Canada de dragul copiilor şi al viitorului acestora. Ei sunt gata să muncească şi să înveţe zi şi noapte pentru a se afirma şi acest lucru le reuşeşte. În al doilea rând, am avantajul de a fi susţinută de familie, astfel că am putut utiliza experienţa mea de politician şi jurnalist în beneficiul comunităţii.

- A existat până la dvs. vreo asociaţie a moldovenilor?

- Până acum doi ani nu a existat vreo organizaţie înregistrată oficial, cel puţin
nu am găsit niciuna în registrul întreprinderilor. Comunitatea exista, bineînţeles, moldovenii comunicau între ei, se întâlneau şi petreceau împreună de Paşte şi de Crăciun. Avem artişti talentaţi care activează la Montréal de mulţi ani. Astăzi, însă, în afară de asociaţia noastră, mai avem Asociaţia femeilor, condusă de Adriana Tătaru, Asociaţia de tineret „Juventus”, a cărei preşedintă este Lucia Dumitraş, asociaţia sportivă FC Moldova, condusă de Marin Jora. Băieţii participă la campionate de fotbal pentru amatori. După cum vedeţi, în doi ani la Montréal au apărut patru organizaţii neguvernamentale ale diasporei moldoveneşti, care îşi desfăşoară activitatea conform legilor canadiene.

- Prin ce se deosebeşte comunitatea din Quebec de cele din ţările europene?

- Cei care vin în Canada trec un proces foarte riguros de selectare, ei trebuie
să corespundă anumitor criterii impuse de legislaţia ţării. În Canada se vine legal şi din prima clipă noului venit i se respectă toate drepturile. În câteva săptămâni primeşti cardul de rezident, după care ai dreptul la muncă, la studii, îţi poţi aranja copiii la grădiniţă etc. După trei ani de şedere permanentă în Canada, poţi aplica la cetăţenie.

- În prima zi a Congresului, o persoană din Portugalia a vorbit despre
faptul că mulţi din copiii moldovenilor născuţi acolo nu cunosc limba română. Care e situaţia la acest capitol în Quebec?

- De regulă, părinţii stabiliţi aici continuă să vorbească limba română în
familie, astfel că şi copiii nu o uită. În afară de aceasta, la Montréal există şcoli duminicale pe lângă bisericile ortodoxe româneşti. Există şi o şcoală românească, dirijată de Otilia Tunaru. Aici copiii vin în week-end şi studiază matematica, limba română, învaţă pictură şi dans, comunică în limba română. Dar se organizează şi cursuri de limba franceză şi engleză pentru noii veniţi. Elena Baraboi, traducătoare şi profesoară de franceză şi engleză, organizează lecţii interesante pentru noii veniţi. Avem bibliotecă cu cărţi în limba română. Din păcate, încă nu avem un post de radio sau de televiziune, dar sper să le deschidem, prin proiecte, într-un an-doi.

- Ce le veţi povesti membrilor comunităţii la revenirea din Moldova ?

- Voi face un reportaj despre Congres, voi publica rezoluţia adoptată. Vom pune
informaţia şi fotografiile de la eveniment pe site-ul comunităţii noastre, www.moldovaquebec.ca . Voi aduna apoi Consiliul CMQ şi vom discuta despre mobilizarea membrilor comunităţii la alegerile din 28 noiembrie. Anume această activitate îmi pare acum de cea mai mare importanţă. Pentru că ne dorim ca Republica Moldova să devină un stat european, prosper, liber de mentalitate totalitară, în care să putem reveni şi în care să putem asigura un viitor luminos pentru copiii noştri. Diaspora e gata să pună umărul la producerea schimbărilor.

- Vă mulţumim şi vă dorim succes.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 09:01

Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, statisticile organizaţiilor internaţionale sunt îngrijorătoare – zilnic din Republica Moldova pleacă pentru totdeauna 106 oameni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 08:50

Reprezentanții formațiunii au fost surprinși împărțind materiale electorale la Bălți care nu conțin date despre tiraj și tipografia la care au fost tipărite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Septembrie 2019, ora: 08:46

Horoscopul zilei de 15 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 13:23

Judecătorii cer convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens, semnată de 87 de judecători a fost înregistrată la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 10:53

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:57

Un avion al companiei Wizz Air care se plecase din Londra spre Bucureşti a fost redirecţionat către aeroportul din Frankfurt. Decizia a fost luată din cauza a doi pasageri români, care potrivit celorlalţi călători, s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:39

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Horoscop 14 septembrie 2019. O mărturisire copleșitoare

Berbec Ideea despre dragoste a Berbecilor nu pare a se potrivi deloc cu realitatea. Iar asta pentru că persoana pe o așteaptă nativii din această zodie, perfectă și strălucitoare, nu o să apară prea curând. De obicei, poveștile de iubire se nasc în cele mai neașteptate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 18:23

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

În câteva luni tarifele la roaming cu România vor putea dispărea spune ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Pe lângă eliminarea acestor taxe cu partea română se discută şi posibilitatea de a ne concecta şi la spaţiul UE, la fel fără taxe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 12:00

12 milioane lei prejudiciu cauzat de o companie cu activitate în jocurile de noroc: procurorii au trimis cauza penală în judecată

Vineri, 13 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță expedierea în instanța de judecată a unei cauze penale privind evaziunea fiscală, comisă de către o persoană juridică specializată în domeniul jocurilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 10:30

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Proces penal pe cazul presupusei intoxicații alimentare la liceul Orizont din Ciocana, Chișinău

Începând din data de 12 septembrie 2019, în baza autosesizării, procurorii documentează, de comun cu ofițerii de poliție, cazul presupusei intoxicații alimentare produse zilele trecute la liceul teoretic Orizont, filiala Ciocana din capitală, dată fiind rezonanța cazului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:40

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE - Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

RAPORTUL UNIUNII EUROPENE -  Republica Moldova a avansat cu reforme cheie

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a luat pași hotărâți în implementarea unor reforme cheie pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept, permițând cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:38

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

13 septembrie, ora 12:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi / VIDEO

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 13 septembrie, începând cu ora 12.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:25

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

IMAGINI IMPRESIONANTE de pe șantierul gazoductului Ungheni - Chișinău

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a publicat mai multe imagini de pe șantierul gazoductului Ungheni-Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 09:18

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă”

Andrei Năstase, despre faptul că un consilier de-a lui Dodon a ajuns șef la CNA: „Nu văd o problemă” Din editia print

Andrei Nastase spune ca nu vede o problema faptul ca consilierul lui Igor Dodon a ajuns sef la CNA. "Cel care a fost numit acolo face fata lucrurilor”, spune Ministrul Afacerilor Interne in cadrul emisiunii InPROfunzime.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Septembrie 2019, ora: 09:12

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE 2019. GEMENII SUNT STRESAȚI LA MUNCĂ

Horoscopul zilei de 13 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 08:45

Liderul Partidului Liberal (PL), ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă, consideră că „sunt periculoase” declarațiile vicepremierului Andrei Năstase, care „nu vede o problemă” că unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a fost numit director al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 07:00

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

Un cunoscut om de știință din Ijevsk, directorul Institutului Omului al Universității de Stat din Udmurtia, Albert Razin, s-a auto-incendiat pe treptele Consiliului de Stat al Republicii, protestând împotriva desființării învățământului secundar obligatoriu...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Septembrie 2019, ora: 06:43

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

Rata anuală a inflației a urcat la 5,5% în luna august a acestui an - cea mai mare valoare din ianuarie 2018

La creșterea ratei inflației a contribuit cel mai mult majorarea prețurilor pentru produsele alimentare cu 8,3% în luna august curent față de septembrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 00:45

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Valeriu Lazăr dezminte informațiile vehiculate de Comisia de anchetă parlamentară în cazul Aeroportului Chișinău

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a calificat drept populistă și neprofesionistă abordarea guvernanților actuali în cazul așa-numitului dosar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 13 Septembrie 2019, ora: 00:35

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva

Cum vorbim, cum scriem /// Careva poate fi cineva Din editia print

Careva este un pronume nehotărât, sinonim cu cineva, vreunul, oricare. De regulă, se foloseşte în raport cu o persoană necunoscută, pe care vorbitorul nu o identifică numind-o concret, de ex.: Ştie careva (= cineva, vreunul) la ce oră vine şeful? În comunicare apar mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 14:09

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

De ce a fost demis Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan?

Directorul companiei „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a fost demis acum câteva zile din funcție. Proprietarii companiei, privatizată în toamna anului trecut, nu și-au motivat decizia de a schimba administratorul.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:57

Maia Sandu a DISCUTAT cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova despre neutralizarea munițiilor de la Cobasna

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Claus Neukirch.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Septembrie 2019, ora: 12:54

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

Panică în Cipru! Val de explozii într-o importantă zonă turistică

O serie de explozii urmate de un incendiu au avut loc joi în zori la un depozit de muniţii al armatei Turciei în nordul Ciprului, fără ca incidentul să se soldeze cu victime, au indicat responsabili ciprioţi-turci, informează Agenția „France Presse”, preluată de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)