Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Moldova 17 Martie 2010, ora 11:40    Din editia print

Alegerile anticipate: da sau ba?

Marime Font

Foto: Timpul.md
 
 
 

Continuăm să publicăm opiniile cititorilor noştri pe această temă. Astăzi, rezervăm spaţiu unor cititori din raioanele Teleneşti şi Orhei. Totodată, vă amintim că fiecare dintre dumneavoastră poate participa la sondaj, expediind mesajul pe adresa redacţiei - prin poştă sau prin e-mail.


Petru Stănilă, coordonator regional ACSA Teleneşti

Cred că nu trebuie organizate alegeri anticipate, fiindcă acestea pot să aibă acelaşi rezultat ca şi la cele două scrutine din anul trecut, când nu a fost ales preşedintele republicii. Adică putem repeta aceste alegeri la nesfârşit fără a avea cele 62 de voturi necesare alegerii preşedintelui. E mai lesne să se facă un referendum la care cetăţenii să răspundă numai la o singură întrebare: vor ei ca preşedintele republicii să fie ales prin vot direct?Valeriu Covaş, avocat, Orhei

Nu e nevoie de alegeri anticipate în Republica Moldova, căci ele nu vor rezolva problema constituţională. Aceasta se poate face numai prin modificarea sau adoptarea unei noi Constituţii. Astfel, dacă peste o lună sau două vor avea loc alegeri, numărul noilor deputaţi din fracţiuni poate varia puţin, faţă de cel actual, însă oricum nicio fracţiune nu va avea majoritatea calificativă pentru a alege preşedintele. În cazul acesta, vom fi nevoiţi să facem alte alegeri? Până nu vom schimba Constituţia, nu vom rezolva nimic.

Mircea Bunici, primar de Mălăieşti

Alegerile anticipate trebuie să aibă loc, fiindcă aşa cer prevederile actualei Constituţii. E vorba de Legea Supremă a ţării şi ea nu poate fi schimbată după placul nimănui. Constituţia trebuie respectată. Atât.

Valeriu Corobcă, proprietar de bar, Orhei

Nu avem nevoie de alegeri anticipate. Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană trebuie să caute şi să găsească o cale amiabilă de soluţionare a diferendului constituţional cu PCRM. Dacă nu le reuşeşte, atunci ar fi bine să scoată la referendum problema alegerii directe de către întreg poporul a preşedintelui ţării.

Ion Savin, pensionar MAI, jurist la Inspecţia ecologică Orhei

Ar trebui evitate alegerile anticipate, pentru că ele nu ne vor duce la nimic bun. După atâtea cheltuieli, ne-am putea pomeni ca rezultatul să fie acelaşi. Şi vom trage din nou concluzia că… de vină e Constituţia, care trebuia modificată. Prin urmare, aş propune ca deputaţii din partea partidelor de orientare democratică să înlăture mai întâi obstacolele din Legea fundamentală a ţării. Aceasta e esenţa problemei.

Boris Vasiliev, pensionar, Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti

Nu ne trebuie alegeri anticipate! Ele nu vor soluţiona problema alegerii preşedintelui. Se înţelege că actuala opoziţie, comuniştii, caută o posibilitate pentru a se reîntoarce la putere şi a-şi face în continuare mendrele. Ei cred ca acum a venit din nou momentul lor - că oamenii s-au decepţionat din cauza creşterii preţurilor la produse şi servicii şi mor de dorul comuniştilor. Ar trebui să înţelegem că, dacă rămâneau la putere, ei înşişi majorau aceste preţuri, după cum au procedat nu o singură dată. Din punctul meu de vedere, trebuie mai întâi modificată Constituţia, acolo e buba. Şi să nu-mi spună mie nimeni că în cei opt ani, cât au fost la putere, comuniştii nu au atins Constituţia - ei au schimbat în ea tot ce au vrut, cu ajutorul tovarăşilor lor de guvernare. Am toată încrederea în tinerii jurişti parlamentari care vor tăia nodul gordian şi vor găsi o soluţie de alegere a preşedintelui.


Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md