Ultima oră

Alertă alimentară. Fructele care vin din Turcia sunt pline de pesticide

Aveți grijă la fructele și legumele pe care le cumpărați. Responsabilii spun că s-au înregistrat depășiri ale limitelor de pesticide în cazul unor fructe care vin din afara Uniunii Europene, cum ar fi Turcia, de pildă.

Pentru că sunt emise tot mai multe alerte, autoritățile europene vor să intensifice controalele, în toată Uniunea.

În laboratoarele Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară se testează toate probele transmise de inspectorii sanitar-veterinari. Cu ajutorul unor aparate, specialiștii biologi verifică rezidurile de pesticide din fructe și legume. Echipamentele pot să identifice tipul de pesticide, dar și cantitățile în care au fost folosite.

Maria Georgescu, biolog: „Aparatul va ingesta solventul și ne va spune ce pesticide avem în probă. Perioada este de o jumătate de oră pentru o singură probă”.

În ultima perioadă, zeci de tone de legume și fructe au fost identificate cu probleme, iar cele mai multe sunt din import, din țări non-UE.

De exemplu, din Turcia, în ultima lună, reziduuri de pesticide au fost depistate în mai multe loturi de lămâi, pere, rodii sau piersici.

Monica Neagu, director ANSVSA: „Turcia este una din țări de unde trebuie făcute aceste prelevări, la ardei, la mai multe legume și fructe. Depășiri la citrice, portocale, grapefruit, ardei, roșii.”

S-a ajuns aici pentru că, de cele mai multe ori, producătorii primari nu respectă bunele practici agricole, adică stropesc și tratează culturile cu doze mari de tratament, astfel încât să distrugă bolile și dăunătorii care pot apărea în timpul creșterii.

Ultimul raport privind reziduurile de pesticide realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, pe scurt EFSA, arată că rata de depășire din 2019 comparativ cu anii trecuți a scăzut la piersici, salată verde, mere și roșii, dar a crescut la căpșuni, varză și struguri de vin.

Mihai Ponea, director Direcția pentru Siguranța Alimentelor: „A devenit o îngrijorare la nivelul Europei și de aceea se modifică regulamentul în sensul creșterii frecvenței numărului de probe. Adică între procentul 5 și 20 la sută va fi la unele 30 la sută, la unele 40 la sută, în funcție de depășirile pe care le-am avut în anii anteriori, dar se constată creșterea numărului de legume fructe și ceea ce înseamnă și creșterea numărului de importuri”.

Inclusiv Environmental Working Group, un mare ghid care evaluează cantitatea de pesticide din America, a publicat lista anuală cu legume şi fructe considerate suspecte ori curate. Cele cu risc sunt căpşunile, spanacul, nectarinele si merele, iar în topul celor mai curate sunt în general fructele şi legumele cu coaja: avocado, ananas, ceapă ori vinete.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *