13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi
Din cele mai vechi timpuri pe plaiul moldav s-a dezvoltat viticultura şi vinificaţia. Din antichitate avem date despre măsurile antialcoolice ale lui Burebista, care au distrus viile pentru a elimina beţia şi indisciplina la geto-daci. În timpurile medievale vinurile de Cotnari şi Purcari erau vândute în multe centre ale Europei, iar după 1812 vinurile moldoveneşti aveau o largă răspândire în rândurile nobilimii ruse. Atât în componenţa României Mari, cât şi după anexarea de către statul sovietic unional, vinurile basarabene au cunoscut o dezvoltare continuă, fiindu-le recunoscute tot timpul calitatea superioară şi gustul rafinat.
În Uniunea Sovietică au fost mai multe campanii antialcoolice, însă cea din 1985 a fost cea mai radicală şi cea mai tragică pentru industria băuturilor alcoolice. Această campanie a fost începută din motivul creşterii excesive a consumului de alcool în anul 1984, care atingea anual 10,5 litri de alcool pe persoană matură, iar luând în considerare şi fabricarea necontrolată şi ilegală a băuturilor alcoolice, această cifră putea să depăşească 14 litri, echivalentul a 90-110 sticle de votcă pe an la fiecare bărbat matur.
La 16 mai 1985 a fost publicat Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS „Cu privire la intensificarea luptei împotriva beţiei şi alcoolismului, lichidarea practicii de fabricare a basamacului”, care prevedea şi tragerea la răspundere penală şi administrativă în cadrul luptei cu beţia şi alcoolismul. Asemenea decrete au fost aprobate în toate republicile unionale, inclusiv în RSS Moldovenească.
În societatea moldovenească campania antialcoolică începe oficial de la 28 mai 1985 prin decretul Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM „Cu privire la măsurile pentru intensificarea luptei împotriva beţiei şi alcoolismului, lichidarea practicii de fabricare a basamacului”, iar la 30 mai 1985 a fost aprobată hotărârea Sovietului Miniştrilor al RSS Moldovenești Nr. 177 „Cu privire la măsurile pentru combaterea beţiei şi alcoolismului, lichidarea practicii de fabricare a basamacului”, fiind identice cu cele aprobate la nivel unional.
Deşi pare o problemă atât de cunoscută şi de vie în amintirea multor persoane, ea nu a fost cercetată încă în detalii de istorici, însă documente şi materiale statistice există în multe arhive, inclusiv în Arhiva Organizaţiilor Social-Politice a R. Moldova, care este deschisă pentru persoanele interesate de a cunoaşte trecutul nostru istoric, fie ei cercetători renumiţi sau amatori dornici de cunoaştere.
Regretabil este faptul că respectiva campanie antialcoolică începută în 1985 a distrus viile basarabene în masă. Se vehiculează că au fost distruse 80 de mii de hectare din cele 210 mii existente atunci. Exista dispoziţia de a distruge sorturile de vii pentru producerea vinurilor şi plantarea viţei-de-vie din sorturi de masă pentru consum. A încetinit procesul de plantare a viţei-de-vie şi reînnoire a ei, chiar şi a sorturilor de masă.
În perioada mai-septembrie 1985 s-a micşorat, în raport cu perioada anului 1984, cu 18,9% numărul infracţiunilor, iar cu 23% numărul infracţiunilor grave. În 1986 a scăzut numărul persoanelor reţinute în centrele de dezintoxicare medicală cu 52%, cu 2% accidentele rutiere şi cu 13,9% a scăzut criminalitatea din străzi. Chiar dacă aceste date pot fi mult eronate, dorim să credem că au fost efecte pozitive.
Însă e regretabil că alcoolul consumat era foarte ridicat şi răspândit în familie, străzi, subsoluri şi alte locuri în care se ascundea beţia. În urma cercetării opiniei publice în mai multe oraşe din ţară, inclusiv oraşul Tiraspol, au arătat că folosirea băuturilor spirtoase încă mai era un fenomen în masă. Populaţia orăşenească, în proporție de 78% intervievată, consumă alcool în timpul zilelor de sărbători naţionale, aproximativ tot atâţia nu se lipsesc de băuturi alcoolice la sărbătorile familiale. 48% din respondenţi consumă alcool în timpul concediului, și tot atâta în zilele de sâmbătă şi duminică. 16% continuă să consemneze ziua salariului sau premiului cu băutură, iar 15% - procurarea unui obiect sau lucru nou, iar 13% într-un mod sau altul beau în fiecare zi. Şi acest sondaj a fost făcut în anul 1986, în care lupta cu beţia era cea mai drastică.
Alcoolul a fost, este şi va fi o problemă a societăţii umane, inclusiv a celei moldoveneşti. La 11 februarie 2011 a fost publicat studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care plasează R. Moldova pe primul loc în Europa, cu 18,2 litri consum anual de alcool pur pe cap de locuitor în rândul persoanelor de la 15 ani, iar acest lucru ar trebui să ne alarmeze.
Alexandru Argint,
specialist superior al Arhivei organizaţiilor social-politice a R. Moldova
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul