Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 15 Aprilie 2020, ora 09:26

Alexandru Oleinic: Mediul de afaceri se află în prag de faliment

Marime Font

Deputatul Alexandru Oleinic este unul dintre cei patru deputați care au depus sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu legea prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

 În această lege sunt prevăzute mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19. Alesul poporului spune că după declararea Legii drept neconstituţională, Guvernul trebuie să înveţe din prima greşeală, ca să nu calce pe aceeaşi greblă şi a doua oară.


Europa Liberă: Dle deputat, sunteți unul din aleșii poporului care ați depus și Dvs. o sesizare la Curtea Constituțională, deși s-au adunat mai multe și Înalta Curte a decis să le examineze pe toate împreună. Cine e de vină de această asumare a răspunderii, care e considerată, până la urmă, anticonstituțională?

Loading...


Alexandru Oleinic: „Sigur că sesizarea depusă de mine și sesizările depuse de către colegii mei au arătat că responsabilitatea asumată de către guvern a mers nu pe calea corectă, fiindcă, pe de o parte, în conținutul sesizării au fost mai multe prevederi, care nu aveau nimic comun cu pandemia. Pe de altă parte, eu am atras atenția, alături și de aceste momente, la procedura care a fost aplicată la asumarea răspunderii.”

Europa Liberă: Adică, ședința plenară nu a avut loc, nu a fost deliberativă, prin urmare nu s-a dat citirii și nu s-a luat act de asumare a răspunderii?

Alexandru Oleinic:
„Legile, până la urmă, se adoptă în parlament, dar înainte de adoptare proiectele se dezbat, dezbaterile sunt organizate inclusiv pentru ca atât societatea, cât și parlamentarii să înțeleagă ceea ce se propune, iar ultimii trebuie să și voteze. La noi totul a fost invers. Eu am considerat că asumarea răspunderii guvernului în fața parlamentului pentru proiectul de lege nu a avut loc din cauză că ședința nu a fost deschisă din lipsa cvorumului.”

Europa Liberă: Până la urmă, Curtea Constituțională a dat de știre că Republica Moldova este totuși o republică parlamentară și nu ar trebui să se treacă anumite linii roșii sau ce ați înțeles Dvs.?

Alexandru Oleinic: „Esența deciziei Curții s-a bazat totuși pe procedura care s-a petrecut, prezentarea răspunderii în parlament, și nu pe esența legilor care au fost introduse în asumarea inițială, măcar că eu am spus că multe prevederi din legea aceasta eu pur și simplu nu le înțeleg.”

Europa Liberă: Pe care nu le înțelegeți Dvs.?

Alexandru Oleinic: „Pentru mine nu-s de înțeles inițiativele care n-au nimic comun cu pandemia. Mă refer la reducerea unor taxe locale pe resurse naturale celor ce țin de prospecțiunile geologice, lemn și resurse naturale, taxa de zbor în mărime de 4,5 euro și pentru cine, impozitarea purtării numerelor care tot nu-i înțeleasă de ce a apărut acum și modificarea legii de plată a accizului la magazinele duty-free, care cineva vorbește despre apărarea intereselor producătorilor autohtoni, dar noi astăzi suntem într-o situație foarte critică în țară pe altă dimensiune care, neavând nici experiență, neavând nici exemple, nici rețete pentru soluționarea problemei – încercăm să promovăm niște întrebări care nu sunt caracteristice situației. Atunci când guvernul lansează vreo idee bună, ea este acceptată, apreciată și susținută, dar în cazul de față, când se dau întrebări și nu-s răspunsuri – asta-i reacția și, până la urmă, nimeni nu trebuie să se supere, fiindcă nimic nu-i veșnic în lumea aceasta, astăzi o grupă de politicieni se află la guvernare și au responsabilitate, dar eu nu cred că cineva din politicienii actuali - și de la noi din țară, și din alte țări - sunt fericiți de încercarea care li se oferă, pentru că, vreau să vă spun că responsabilitatea este enormă.”

Europa Liberă: Ajungem și la responsabilitate. Dle Oleinic, și totuși, înțeleg eu, guvernul nu va renunța, prevederile din legea declarată neconstituțională vor fi totuși aprobate repetat de cabinetul de miniștri? Ion Chicu, șeful guvernului, a anunțat că mai multe măsuri care erau incluse în legea declarată ieri neconstituțională vor fi promovate repetat în procedură obișnuită.

Alexandru Oleinic: „Am văzut și eu informația că guvernul pregătește o nouă asumare care va avea loc, dumnealor au spus că chiar săptămâna asta, dar nu știu, fiindcă aceasta tot este destul de complicat. Eu așa am înțeles că, alături de cele care au fost în asumarea precedentă, au apărut și alte prevederi noi. Așteptăm. În orice caz lecția a fost primită de către guvern. Așteptăm să vedem cu ce va veni guvernul în parlament și care vor fi modificările, legile asumate pentru depășirea situației atât de complicate.”

Europa Liberă: Mediul de afaceri acum e într-o situație delicată și se pare că cea mai mare criză abia urmează, afectând în primul rând economia. Ce facilități pot fi acordate reprezentanților mediului de afaceri, celor care au activități? De ce vă pun această întrebare? Am mers în teritoriu și foarte mulți agenți economici spun că cei care au activități nu atât de mari ar putea să falimenteze.

Alexandru Oleinic: „Pentru Republica Moldova și pentru tot globul, vreau să vă spun că este o situație unică pandemia aceasta, dar noi vedem care sunt pașii guvernelor din alte țări și cum susțin economia națională și de aceea și la noi în țară tot businessul așteaptă pași concreți din partea guvernanților. Responsabilitatea este enormă, absolut enormă, fiindcă pașii care se fac în alte țări și ajutoarele care se dau creează niște așteptări concrete față de guvernanți, de aceea pe mine mă miră declarația prim-ministrului, că noi o să avem bani numai pentru pensii și pentru lefurile bugetarilor, dar Dvs. luați credite și plătiți lefurile și noi vom acoperi dobânzile. În primul rând, aceasta este o cale greșită din start, fiindcă, indiferent de orice situație, creditele sunt înzestrate mai mult în dezvoltare, investiții și mai puțin în consum, dar, până la urmă, și situația aceasta nimeni nu poate să spună cât va dura.”

Europa Liberă: Ce suport poate să ofere statul pentru business?

Alexandru Oleinic: „În Republica Moldova sunt rezerve care se pot folosi pentru a susține businessul național. Dacă aceste rezerve nu vor fi eficient folosite la moment, noi avem șansa ca în toamnă să nu mai avem întreprinderi, fiindcă din toate sursele, și Dvs. aveți informația asta, dar și eu vreau să vă spun că foarte mulți sunt la margine de faliment. Eu încă o dată atrag atenția guvernanților că trebuie de găsit soluții și concret atitudini și plan de menținere și susținere a businessului național. OK, este Banca Națională care trebuie să intervină urgent ca regulator în relațiile dintre băncile comerciale și agenții economici, trebuie să găsească soluții la prelungirea termenelor de achitare a creditelor, a dobânzilor. Aici tot e o problemă foarte serioasă, fiindcă nu este astăzi agent economic în Republica Moldova care să nu aibă relații cu băncile comerciale și băncile comerciale, bugetul național cere îndeplinirea obligațiunilor strict la timp și la sumă și noi înțelegem că bugetul național este o prioritate pentru toți și de acolo sursele care vin în bugetul național trebuie folosite eficient.

Pe mine mă miră că noi vorbim în situația aceasta atât de complicată de niște investiții eventuale cum sunt licitațiile pentru construcția drumurilor, care chiar este straniu. Mai bine cu banii aceștia găsim o soluție concretă pentru a susține businessul național. Drumurile sunt necesare, dar situația aceasta trebuie acum depășită și de găsit soluții de a menține businessul, fiindcă veniturile la buget nu cad din cer, toate veniturile vin prin munca agenților economici din Republica Moldova. De aceea, dacă o să avem o atitudine corectă față de ei, vom putea menține și veniturile pentru bugetul național, pentru problemele care sunt în Republica Moldova, altfel o să ajungă timpul când nici rezervele nu o să ne salveze și nici nu o să ne ajute să rezistăm.”

Europa Liberă: Parlamentul, în aceste timpuri de pandemie, ce rol joacă, pentru că parcă nici nu ar exista legislativul?

Alexandru Oleinic: „Foarte bună întrebare. Chiar aproape cu o lună în urmă am propus constituirea unei comisii speciale anticriză formată din reprezentanții legislativului, autorităților statului, societății civile, mediului de afaceri, care ca bază să fie Comisia economie, buget și finanțe a parlamentului, pentru că, într-adevăr, suntem o țară parlamentară și nu este corect ca parlamentul să se distanțeze de la situația aceasta de criză. Și am înregistrat proiectul nr. 130 la secretariatul parlamentului care, după o analiză a situației sociale și economice în perioada epidemiei, să elaboreze comisia, să elaboreze un set de propuneri, să analizeze situația cu businessul, cu antreprenorii și să iasă cu niște propuneri concrete față de Comisia națională pentru stări excepționale. Legea s-a înregistrat, mai departe n-am avut posibilitate să promovez ideea aceasta, dar excluderea parlamentului și, în genere, nu numai a parlamentului, dar excluderea mediului de afaceri prin primirea deciziilor pentru o situație atât de complicată este o greșeală.”

Europa Liberă: Dacă executivul va aproba repetat mai multe prevederi din legea anulată de Curtea Constituțională, ar trebui să vină iarăși premierul în parlament, data trecută cei care au constituit majoritatea parlamentară au boicotat ședința parlamentului. S-ar putea repeta același scenariu? Ce se întâmplă în asemenea caz?

Alexandru Oleinic: „Curtea Constituțională anume a atras atenție la aceea că deputații n-au avut posibilitate să discute asumarea, de aceea nu cred că încă o dată fracțiunile constituante ale guvernării, ale alianței de guvernare vor merge tot pe calea aceasta. Era chiar straniu, fiindcă nu-i o problemă, veți veni în fața colegilor deputați care astăzi suntem la guvernare, mâine suntem în opoziție, dar până la urmă tot suntem cetățeni trimiși în organul legislativ de către popor. Definiția de parlament spune tot, noi acolo trebuie să discutăm și, chiar dacă nu ne place ceva, aducem argumente, de aceea avem și majoritate care să susțină viziunile guvernului. Mi s-a părut stranie procedura aceasta că deputații din alianța de guvernare au fost lipsă la ședința parlamentului.”

Europa Liberă: Dvs. faceți parte din această majoritate parlamentară?

Alexandru Oleinic: „Eu sunt deputat independent, dar eu am votat pentru Guvernul Chicu, fiindcă eram ferm convins că la momentul acela țara nu avea nevoie de alegeri anticipate și acum încerc să-m aduc și eu contribuția. Iaca, vedeți, am sesizat Curtea că asumarea răspunderii a fost neconstituțională, prin asta Curtea a dat câștig de cauză sesizării depusă de mine și de alți colegi, de aceea eu mă strădui să-mi fac datoria cu cât pot.”

https://moldova.europalibera.org 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)