Actualitate

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Premierul Maia Sandu a declarat la al treilea Forum de Reflecție al Parteneriatului Estic al UE, care se desfășoară la Chișinău, că Republica Moldova nu are altă cale decât integrarea europeană. Șeful executivului insistă pe faptul că R. Moldova nu poate fi în continuare o zonă gri în Europa de Est, și nici vulnerabilă la schimbările geopolitice.

„Cel mai important lucru pentru noi este ca relația noastră cu Uniunea Europeană, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic, să reflecte clar parcursul nostru european. În cadrul Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană ar trebui să ofere o foaie de parcurs de extindere, mai ambițioasă, pentru țările care au făcut această alegere și sunt pregătite să implementeze un program de reforme interne profunde. Alegerea noastră este să nu fim o zonă gri, o zonă tampon, între vest și est.” a menționat Maia Sandu.

Maia Sandu a propus aprofundarea colaborării cu UE prin accederea la spațiul unic de plăți, conectarea sistemelor energetice și a infrastructurii de transport, cooperarea cu noul parchet european condus de către fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și prin participarea miniștrilor de la Chișinău la ședințele Consiliului UE.

Lansat în 2009, Parteneriatul Estic al UE este un program destinat unui număr de 6 state post-sovietice: R. Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Atunci au fost stabilite 20 de puncte care trebuie realizate până în 2020 și care vizează apropierea de UE, pe mai multe dimensiuni: economie, justiție, administrație publică, transport, energie, societate civilă, mobilitatea populației și altele.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *