Culinar.md

Alimentele prăjite în ulei de floarea-soarelui sau de măsline pot să nu fie dăunătoare

Cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Madrid au monitorizat dietele a 40.757 de adulţi, timp de 11 ani, perioadă în care au avut loc 606 incidente cardiace şi 1134 de decese.

Participanţii au fost întrebaţi ce mănâncă pe parcursul unei săptămâni obişnuite şi cum este preparată mâncarea, potrivit unui studiu spaniol citat de bbc.co.uk.

La final, cercetătorii nu au putut asocia incidentele cauzate de afecţiuni cardiace cu mâncarea prăjită din dietă. Aceasta se explică prin tipul de ulei în care este pregătită mâncarea, consideră specialiştii.

„Una peste alta, mitul conform căruia mâncarea prăjită este în general dăunătoare pentru inimă nu este susţinut prin dovezi”, a spus profesorul Michael Leitzmann de la Universitatea Regensburg din Germania.
„Însă acest lucru nu înseamnă că mesele dese cu peşte prăjit şi cartofi prăjiţi nu vor avea consecinţe asupra sănătăţii”, continuă el.

„Înainte să punem mâna pe tigaie, este important să ţinem seama de faptul că acest studiu a fost făcut pe baza dietei mediteraneene, şi nu a celei britanice, cu peşte şi cartofi prăjiţi. Dieta noastră din Marea Britanie este diferită de cea din Spania, deci nu putem spune că acest studiu va avea acelaşi rezultat la noi", a spus Victoria Taylor, nutriţionistă specializată în sănătatea inimii la British Heart Foundation.

Dieta mediteraneană este de multă vreme apreciată pentru beneficiile pe care le-ar aduce sănătăţii, fiind săracă în grăsimi, bogată în fibre, fructe şi legume proaspete şi peşte. Numeroase studii au arătat că o astfel de dietă echilibrată poate reduce riscul de cancer sau boli de inimă.
 
www.culinar.md 
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *