Spectacole

Aliona Strâmbeanu: „Vom avea un „Mărţişor” deosebit”

Şi-a făcut studiile de doctorat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (2002- 2005). În 1991-2004 este consultant principal la Ministerul Culturii, iar în 2004-2009 – şef adjunct al Direcţiei arte şi învăţământ artistic. Din 2009 până în prezent este directoare a Direcţiei arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale, iar din 2002 – lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. De-a lungul anilor, publică în presa periodică articole de critică şi analiză teatrală. Este membră a Uniunii Teatrale din Moldova şi a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.

În calitatea ei de directoare a Direcţiei de arte profesioniste, învăţământ artistic şi industrii culturale, Aliona Strâmbeanu este implicată în organizarea mai multor festivaluri internaţionale, inclusiv a ediţiei a 46-a a Festivalului Internaţional „Mărţişor”, a cărui deschidere oficială va avea loc în seara zilei de azi la Palatul Naţional.

Din 1991, ea îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Culturii. „Am lucrat cu mai mulţi miniştri, de la care am avut ce învăţa, începând cu Ion Ungureanu şi astăzi – cu un reprezentant al generaţiei mele, Boris Focşa, cu care am fost colegi la Facultatea de Teatru. Practic, mă pot considera parte integrantă a reformelor culturale care s-au produs în societatea noastră”, ne spune Aliona Strâmbeanu.

În prezent, ea este antrenată în procesul de reformare a învăţământului artistic din R. Moldova. În acest sens, a condus proiectul unei ample acţiuni care s-a finalizat cu elaborarea raportului naţional „Învăţământul artistic în RM – dezvoltarea potenţialului creativ pentru sec. XXI”. Proiectul este realizat în colaborare cu Comitetul Naţional al R. Moldova pentru UNESCO.

Anul curent, pe agenda culturală a ministerului sunt înregistrate 16 acţiuni culturale internaţionale şi 24 naţionale.

Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor-2012” este organizat de către Ministerul Culturii cu suportul Fondului Interstatal de Colaborare Umanitară. În organizarea şi desfăşurarea ediţiei curente sunt antrenate instituţiile de profil din subordine: Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, OCI „Moldova-Concert”, Sala cu Orgă şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet.

Pentru cea de-a 46-a ediţie sunt preconizate 32 de concerte care vor avea loc pe scenele celor patru instituţii sus-menţionate şi 16 concerte la Bălţi, Tiraspol, Comrat, Ungheni, Soroca, Cimişlia, Leova, Orhei, Criuleni, Cricova, Ciorescu. „La festival vor participa artişti cu renume din străinătate: Nanjing Chinese Orchestra (China), Quartet In The Klezmood (Austria), Ansamblul instrumental „Classic Avantgarte” (Belarus), Cvartetul Komitas (Armenia), Alexei Nabiulin, pian (Rusia), Gaetano Di Bacco, saxofon (Italia), Lăcrămioara Naie, Ştefan Bănică (România) ş.a. „În acest an, vom avea un Mărţişor deosebit”, ne-a mai spus Aliona Strâmbeanu.

În plan creativ, actualmente, ea lucrează la cartea „Meditaţii despre teatrul basarabean în retrospectivă şi perspectivă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *