Comentariu

Am stins focul, dar reconstruim casa

Sunt uneori, în viaţa privată sau publică, situaţii care asemeni unui incendiu, când par să fie rezolvate, dau naştere la şi mai multe bătăi de cap.

Reuşim să stingem un foc în casă, însă urmează evaluarea pagubelor, găsirea vinovaţilor, reconstrucţia terenurilor accidentate. Situaţiile de mare amploare seamănă cu o sută de garduri peste care trebuie să sărim.

În urma referendumului din România, încercarea de destituire a preşedintelui, ziua stabilită pentru exprimarea votului, nu a fost decât focul peste care trebuia să arunce fiecare o găleată cu apă. Fiecare cum credea de cuviinţă. Votând pro, votând contra, anulând votul, neprezentându-se.

Şi a trecut şi asta. Cu cheltuieli, cu rezultate neschimbate. Singura diferenţă în urma „incendiului” o fac cei care au votat, fiindcă demonstrează că numărul celor care nu-l mai vor pe Băsescu a crescut, iar numărul celor care au susţinut în alegerile locale USL-ul a scăzut. Înţelegem deci că lumea e derutată.

Urmează însă refacerea „casei”. Şi asta e mult mai greu. E foarte greu să găsim soluţia simplă fiindcă nimeni nu dă înapoi, nici cele opt milioane de oameni care au votat, nici numărul necunoscut al celor care nu s-au prezentat la vot din dorinţa de a boicota referendumul.

Deşi ne aşteptam ca după data de 29 iulie, focul să fie stins, tensiunile de abia acum ating cote maxime. Ce avem noi acum? Avem familii dezbinate din cauza opţiunilor politice, avem reţele de socializare implicate în scandalul nesfârşit al lui pro sau contra. Dar, cel mai grav, avem o Românie dezbinată. Avem o Românie ruptă în trei: cei care îl mai vor pe Băsescu, cei care l-au vrut pe Antonescu şi cei care s-au săturat şi de unii, şi de alţii. Din păcate, aceste opţiuni nu rămân doar personale, fiecare şi le vociferează. Fiecare vrea să fie auzit şi, din cauza asta, prăpastia între cele trei grupuri creşte.

Şi mai avem ceva. Mai avem o Românie discreditată, care a pierdut foarte mult din imagine pe plan extern. Avem o Românie a cărei democraţie a ajuns sub semnul întrebării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *