Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:56
Abonamente
 
 
 

Carte 24 Iulie 2015, ora 14:40

Amantele lui Brejnev ascunse într-un roman

Marime Font

Editura Cartier a lansat ultimul roman al scriitorului Victor Dumbrăveanu, „Iubirea noastră-i ca și ura”. Evenimentul a avut loc pe 23 iulie, la Librăria din Centru, în prezența scriitorilor, cititorilor și a celor care l-au cunoscut pe autor. 

La începutul anului 2011, întrebat de ziarul TIMPUL la ce lucrează, scriitorul Victor Dumbrăveanu spunea că este absorbit întru totul de munca asupra unui roman întitulat convențional „Iubirea noastră-i ca și ura”, o lucrare complexă, care cuprinde perioada ultimelor decenii. „Există în ţesătura prozei o perioadă absolut omisă sau neglijată de literatura noastră - anii ’50, când la conducerea republicii s-a aflat timp de peste doi ani Leonid Brejnev, dar şi un alt viitor secretar general, Constantin Cernenko. După ce am răsfoit arhivele, încerc să pătrund în viaţa intimă a lui Brejnev care, printre cele vreo şapte amante, a avut-o şi pe Claudia Bodiul, care prin farmecele amorului său şi prin alte tertipuri de palat, l-a „înscăunat” apoi pentru 22 de ani pe marele satrap al poporului nostru Ivan Bodiul. Deocamdată, atât. Amănuntele urmează să le aflaţi din romanul ce se găseşte pe masa mea de lucru”, spunea atunci scriitorul. Cine ar fi crezut că la scurt timp, Victor Dumbrăveanu va pleca în lumea celor drepți…

Din fericire romanul nu a rămas să se îngălbenească în sertar sau uitat într-un fișier în calculator și a văzut lumina zilei la editura Cartier. Chiar dacă are 700 de pagini și poate speria cititorii prin volum, scriitorul Emilian Galaicu-Păun ne asigură că „marele atu al acestui roman este că se citește dintr-o răsuflare”. Victor Dumbrăveanu s-a ambiționat să facă portretul unei epoci, iar orice proiect de acest gen impune o desfășurare largă a narațiunii. „Victor Dumbrăveanu a reușit să facă un lucru care nu e la îndemâna oricărui literat: și-a scris cartea vieții! Ultimul său roman, „Iubirea noastră-i ca și ura”, nu doar îi desăvârșește umorul fin și inconfundabil, ci și se impune ca un proiect narativ de mare anvergură”, a afirmat scriitorul Iulian Ciocan, cel care a semnat recenzia cărții. Fiica prozatorului, Doina Dumbrăveanu-Munteanu, prezentă la lansare, confirmă faptul că romanul încununează întreaga operă a tatălui ei. „Nu știu cum ar fi arătat acest eveniment, dacă tata ar fi fost în viață. Probabil că nici nu ar fi avut loc, pentru că tata era de o modestie proverbială și poate nici această carte nu ar fi văzut lumina tiparului. Cartea reprezintă momentul culminant al creației lui Victor Dumbrăveanu. Acest roman este cartea vieții sale”.Prozatorul și publicistul român Victor Dumbrăveanu s-a născut pe data de 20 august 1946, Corlăteni, Bălți și s-a stins din viață pe 4 decembrie 2011, Chișinău. Pe lângă acest ultim roman, a mai publicat povestiri și nuvele, precum „Insula de coral”, „Strigătul de pe celălalt țărm al dragostei”, „Minunile Meșterului Întrece-Timp”, „Pasărea din noi”, „Primăvara fără noi”, „Casa cu fața spre ispită”, „Păunița sau pasărea din noi” și altele.

Victoria Hîncu, stagiară
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md