Actualitate

Ambasadoarea SUA la NATO: Sunt ultimele ceasuri în care Rusia poate distruge rachetele pe care le-a produs încălcând Tratatul

Într-un interviu acordat în ajunul reuniunii ministeriale, ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison subliniează că „Statele Unite le-au cerut (rușilor) să revină la masa negocierilor timp de cel puțin cinci ani, iar NATO s-a alăturat acestui apel”.

Oficialul american s-a mai referit și la alte dosare de interes pentru partenerii NATO, precum situația din Ucraina și ideea unei armate europene.

Kay Bailey Hutchison: Am mai dat o ultimă șansă Rusiei de a reveni și de a se conforma cu Tratatul INF, pe care știm că l-a încălcat iar noi nu mai putem sta fără apărare în fața multiplelor rachete pe care le produce și le instalează.

Deci, sperăm că vor reveni și se vor conforma, dar le-am dat un termen limită pentru luna august. Cred că Alianța este foarte clară și unită în ideea ca Rusia să revină la masă. Rusia destabilizează securitatea europeană prin faptul că nu face acest lucru. Și are aproximativ o lună pentru a demonstra că distruge rachetele pe care le-a produs.

Brussels Media Hub: Săptămâna viitoare va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia. Ce așteptări aveți de la această întâlnire și în ce zi e programată?

Rusia nu a spus ferm că va apărea. Sperăm să avem o întâlnire pe 5 iulie. Aceasta este ceea ce am oferit Rusiei. Sperăm să reușim fiindcă este important să vorbim. Suntem foarte îngrijorați de activitățile Rusiei în Ucraina. Cerem Rusiei să returneze navele și marinarii pe care i-au luat în noiembrie și acum îi țin ostateci. Nu e corect.

Tratatul INF va fi cu siguranță discutat. Vor mai avea o lună, după Consiliul NATO-Rusia, să revină în conformitate. E clar că l-au violat ani de zile. Statele Unite le-au cerut (rușilor) să revină la masa negocierilor timp de cel puțin cinci ani, iar NATO s-a alăturat acestui apel. Acum sunt ultimele ceasuri în care ei pot distruge rachetele pe care le-au produs încălcând Tratatul, pot să revină la masa tratativelor și vom fi bucuroși să restabilim Tratatul INF.

Reporter Global: Este important ca Europa să aibă propriul său sistem militar puternic de apărare? Sau este mai bine de găsit o soluție prin crearea unei noi structuri sau alianțe între NATO și UE?

 

Kay Bailey Hutchison: Cred că parametrii NATO pe care îi avem în prezent sunt foarte buni. Fiecare țară este suverană în a decide dacă dorește să facă parte din NATO. Există membri UE care nu sunt în NATO și membri NATO (europeni)care nu sunt în UE. Aceasta ar trebui să fie o alegere pe care oamenii să o facă bazându-se pe propriile nevoi și pe voința poporului. Acestea fiind spuse, suntem bucuroși să primim orice țară care vrea să facă parte din NATO, care îndeplinește cerințele pentru a putea fi în NATO, cele cuprinse în articolul 5, și care își dorește să respecte obligațiile Alianței noastre Nord-Atlantice. Să fie alături de noi așa cum și noi îi suntem alături. Să fie o democrație, cu stat de drept și cu respectarea drepturilor omului. Ne dorim astfel de țări, care îndeplinesc aceste cerințe și doresc să fie membre NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *