Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:59
Abonamente

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Marime Font

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa Integrării”.

 Doamnă ambasador, deoarece realizăm acest interviu în contextul sărbătorii naţionale a Spaniei, spuneţi cum a evoluat perceperea Dumneavoastră despre această ţară în aceşti doi ani de aflare la Madrid?

Regatul Spaniei este o ţară cu o vastă istorie şi cu o mare bogăţie în tradiţii. Aceasta este ţara care joacă un rol important la nivelul Uniunii Europene, dar şi în politica mondială. Impresia relaţiilor externe ale Spaniei pe care am avut-o înainte de a veni la Madrid a fost că politica externă a Spaniei este clar definită şi îşi are direcţiile sale prioritare, concentrându-se în principal pe problemele UE, relaţiile bilaterale cu statele vecine în cadrul UE şi Magreb, dar şi cu statele din America Latină. În aceşti doi ani în Spania, pot confirma că aceste direcţii formează într-adevăr prioritatea relaţiilor externe ale Spaniei. Dar acest lucru nu înseamnă în niciun caz că Regatul Spaniei nu este interesat sau nu este dispus să se angajeze activ în alte cooperări, fie că acestea sunt de ordin bilateral ca de exemplu cu ţările din Europa centrală şi de est sau fie că se referă la relaţiile externe ale UE. Cred că, de la sine vorbeşte şi numirea actualului ministru de externe al Spaniei, dl Josef Borell, în calitate de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a UE, în locul dnei Mogherini. Cu această nominalizare, este, de asemenea, evident că Spania va fi mai vizibilă şi mai activă în relaţiile externe desfăşurate de Uniunea Europeană. Aşadar, pentru a încheia răspunsul la această întrebare, aş rezuma că percepţia mea despre Spania ca unul dintre statele membre UE, care are rolul său unic pentru continentul european rămâne intactă. Aprecierea şi respectul faţă de statul spaniol, oamenii, cultura şi istoria sa rămân la fel de elevate ca şi înainte de a veni la Madrid.

Configuraţia politică în Spania s-a schimbat după alegerile parlamentare din aprilie anul curent. Acest fapt cum influenţează politica externă şi mă refer la cooperarea cu ţări din afara UE, în special cu Republica Moldova ?

Ei bine, într-adevăr, în acest moment, Spania se confruntă cu un moment provocator, deoarece configuraţia rezultată din ultimele alegeri din aprilie nu a permis formarea noului guvern şi în curând vor avea loc alegeri parlamentare repetate, care în ultimii patru ani sunt cele cu numărul patru. În mod evident, această situaţie este o provocatoare şi are o influenţă concretă asupra activităţilor, inclusiv în domeniul relaţiilor externe şi bineînţeles şi pentru relaţiile noastre bilaterale moldo-spaniole pe care le planificasem pentru anul acesta. Spre regret, multe din cele planificate, au de suferit din cauza situaţiei existente, şi necesită o reamânare pentru o dată ulterioară, când noul parlament şi noul guvern spaniol vor deveni funcţionale. În ceea ce priveşte implicarea Spaniei în formate multilaterale importante pentru Republica Moldova, politica Spaniei rămâne intactă şi considerăm Spania drept sprijinul nostru puternic în cadrul acestora, de ex. Uniunea Europeana. Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre interacţiunea dintre agenţii economici, pentru care calendarul rămâne neschimbat.

Loading...


În ultimii ani se anunţă o intensificare a cooperării dinte Republica Moldova şi Regatul Spaniei, cu toate acestea, se specifică că sunt oportunităţi nevalorificate. Ce factori împiedică extinderea colaborării bilaterale moldo-spaniole?

În rând cu logica pe care am subliniat-o la întrebarea anterioară, vă pot confirma în continuare că intensificarea relaţiilor noastre bilaterale, inclusiv economice, este totuşi notabilă. Cu toate acestea, nu toate activităţile pe care ni le-am planificat pentru 2019 au fost posibile de realizat, principalul motiv obiectiv fiind perioadele electorale din ambele ţări şi, în cazul Spaniei, o nouă campanie electorală care există în prezent. Cu toate acestea, planurile pe care nu le-am propus rămân pe agenda priorităţilor noastre şi sunt încrezută că de îndată ce vom avea noul Parlament şi noul Guvern la Madrid, vom putea reveni la acestea şi continua implementarea lor precum de dorim.

Dimensiunea parlamentară, prin extinderea cadruli juridic bilateral , ar putea avea un rol important în acest sens – extinderea cooperării bilaterale?

Diplomaţia parlamentară devine din ce în ce mai importantă la nivel mondial şi, evident, politica noastră externă este şi va folosi această dimensiune la maxim. Am avut întâlniri foarte interesante şi promiţătoare cu conducerea ambelor camere parlamentare ale legislativului precedent din Madrid şi am discutat aranjamente concrete pentru cooperarea interparlamentară între statele noastre. Dar, din nou, trebuie să aşteptăm acum noua componenţă a Congresului şi a Senatului din Spania pentru a putea vorbi despre ceva foarte concret.

Acordul de Liber Schimb RM – UE, intrat provizoriu în vigoare acum cinci ani, cum a influenţat volumul exporturilor moldoveneşti pe piaţa spaniolă?

Este indubitabil că DCFTA cu UE oferă avantaje într-o varietate de moduri, atât pentru societatea din Moldova, cât şi pentru întreprinderile noastre. Dar, să vorbim în cifre concrete despre exporturile produselor moldoveneşti în Spania. În 2016 acestea au constituit 18.796,54 mii dol. SUA (importul 49.953,11 mii dol. SUA), în 2017 - 27.939,43 mii dol.SUA (importul 60,740,92 mii dol. SUA) şi în 2018 - 25.556,29 mii dolari (importul 75.869,89 mii dol SUA). În prima jumătate a anului curent deja avem o cifră de 20.106,7 mii dolari (import- 48.848,13 mii dolari). Zic eu că, este evident că avem o creştere constantă, dar apreciabilă. Per general, consider această dinamică pozitivă şi apreciabilă, chiar dacă pare că pe alocuri este moderată, acesta este cer progresivă şi sigură. Şi, se datorează reformelor implementate de Guvernul Republicii Moldova, în contextul DCFTA, care reprezintă un factor important atât în modernizarea Republicii Moldova, cât şi pentru creşterea economică a ţării noastre.

În ce domenii ar putea fi atrase investiţiile spaniole în Republica Moldova ?

Voi fi foarte francă la acest capitol. Investitorii spanioli vor veni în Republica Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri din ţara noastră le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit, iar referinţele companiilor spaniole cu experienţă deja prezente în spaţiul nostru, şi nu doar, sunt esenţiale în acest sens. La capitolul oportunităţi sunt foarte multe, experienţa Spaniei în cele mai diverse domenii ar fi una valoroasă pentru ţara noastră. Spania se află printre liderii mondiali în domeniul infrastructurii (căi feroviare, drumuri, porturi şi până la aeroporturi). O infrastructură foarte avansată fiind un model de urmat. Spre exemplu, după China, Spania ocupă locul 2 la nivel mondial cu cea mai mare reţea feroviară de viteză înaltă, e nr.1 la nivel european şi dispune de cei mai înalţi indici de calitate a infrastructurii feroviare în lume. iar reţeaua terestră de drumuri este cea mai mare din Europa, mai mult de 17 mii km.

Alte domenii meritabile de a fi absorbite prin investiţii din Spania ar fi: modelele de dezvoltare a mai multor tipuri de turism, energia regenerabilă, medicina şi farmaceutica, agricultură, industria de creştere şi prelucrare a cărnii etc. Acestea şi multe altele ar fi doar binevenite în Republica Moldova.

Spania, care este cea mai mare ţară cultivatoare de viţă-de-vie, acceptă uşor pe piaţa vinuri produse de alte ţări şi fac trimitere, evident, la Republica Moldova?

Aveţi absolută dreptate că Spania este una dintre cele mai importante ţări producătoare de vin din lume. Cu toate acestea, analizele şi cercetările pe care ambasada le-a făcut în ultimii ani au arătat că este şi ţara în care consumatorii – buni cunoscători de vinuri - sunt foarte dornici să guste noi produse sosite pe piaţa spaniolă din alte ţări. Evident, niciun export de vin în Spania nu ar putea atinge aceleaşi numere de export ca de exemplu pe pieţele statelor care nu produc vin, totuşi aici în Spania explorăm toate posibilităţile ca Republica Moldova să fie reprezentată şi recunoscută ca un important producător vinicol cu un vin de calitate înaltă. Pe baza analizelor pe care le-am făcut, a fost considerat ca fiind o măsură fezabilă. Şi, prin urmare, Ambasada organizează permanent diferite evenimente pentru a face vinul nostru cunoscut distribuitorilor şi consumatorilor spanioli. Există negocieri foarte concrete în acest sens şi cred că vom avea şi rezultate destul de curând.

Turismul este un domeniu care contribuie mult la bugetul Spaniei, fiind o destinaţie turistică foarte atractivă. Aceasta se datorează atracţiilor turistice pe care le are sau unui managent funcţional. Şi iată în acest context, ce ar putea prelua ţara noastră de la spanioli ?

Spania este un lider mondial în turism şi îşi doreşte să se menţină doar pe această poziţie de leadership, chiar dacă la nivel global industria turismului suferă schimbări profunde. Este bine ştiut faptul că oferta turistică a Spaniei este foarte diversă şi se adresează atât străinilor, cât şi spaniolilor nemijlocit. Ţara dispune de resurse extraordinare de patrimoniu turistic, natural, istoric şi cultural. Spania este lider în ceea ce priveşte numărul de plaje cu pavilion albastru, a doua ţară din lume cu patrimoniu istoric cultural protejat de UNESCO. Este, de asemenea, lider european în ariile naturale protejate şi lider în rezervele biosferei.

Spania a închis anul 2018 cu 82,6 milioane de turişti internaţionali, ceea ce reprezintă cu 0,9% mai mult decât în anul 2017, obţinând din turism 89678 milioane de euro.Turismul este o sursă de creare a bogăţiei şi a locurilor de muncă pentru multe teritorii. Cererea internă a rămas anul trecut pe calea creşterii, Spania fiind o destinaţie turistică pentru 81,1% de spanioli.

Cum s-a ajuns la aceste performanţe?

Da, cu strategii, planificari, evaluări şi multe, foarte multe angajamente din partea tuturor, coordonate. Spania pariază pe turism încă prin anii 60, făcând uz de produsul lor cel mai apreciat: soarele şi plajele din abundenţă. Odată cu sosirea democraţiei şi integrarea în UE, Spania este deja consolidată ca destinaţie preferată în Europa. În anii 90, autorităţile spaniole decid extinderea acestei industrii implicând deplin comunităţile autonome în sector, aceat model reuşind excelent să aducă doar creştere continuă a veniturilor şi a turiştilor. Astfel, începând cu 1992, comunităţile autonome şi-au consolidat structurile de gestionare a politicilor în turism şi au promovat intensiv de ce dispun la nivel local, câştigând competitivitate şi rezultate record an de an, ceea ce a plasat ţara ca lider mondial pe piaţa de soare şi plajă. Pe parcurs, s-a lucrat la calitate, multă calitate în tot şi oriunde, până în cel mai mic sătuc: în ofertă şi servicii, infrastructură şi conectivitate, preţ, securitate şi servicii sanitare etc.

Azi, Spania este la punctul de reorientare a modelului său turistic spre sustenabilitate, nu ca valoare adăugată, ci ca o cerinţă pentru industria care continuă să fie un motor de dezvoltare economică şi socială pentru Spania, astfel ca mulţi ani înainte întreaga ţară să poată contribui şi beneficia de pe urma acestui sector.

Cred că este deja destul de evident ce poate Republica Moldova învăţa de la Spania în materie de turism. Iată de ce am insistat să obţinem um Memorandum de cooperare pe domeniu cu Spania, care sincer sper va fi semnat în curând.

Totodată, aş încuraja companiile, dar şi autorităţile moldoveneşti să se orienteze pe participarea la cea mai grandioasă şi importantă la nivel internaţional expoziţie în domeniul industriei turistice - FITUR (Feria Internacional de Turismo) care anual se desfăşoară la Madrid în a doua jumătate a lunii ianuarie. În 2019, Fitur a depăşit recordul de participare cu 10487 companii din peste 165 de ţări şi regiuni. În 2020 aceasta va fi la a 40-a ediţie şi se va celebra între 22 şi 26 ianuarie. Consider imperios să avem participanţi din ţara noastră la FITUR, chiar dacă suntem la început de cale în industrie, însă FITUR este un forum unic şi o mare oportunitate pentru orice stat anume pentru promovarea brandului de ţară, prezentarea de noi produse, aflarea ultimelor tendinţe şi completarea agendei cu noi contacte şi oportunităţi.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)