Astăzi 28 Mai 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 19:58
Abonamente

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Marime Font

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa Integrării”.

 Doamnă ambasador, deoarece realizăm acest interviu în contextul sărbătorii naţionale a Spaniei, spuneţi cum a evoluat perceperea Dumneavoastră despre această ţară în aceşti doi ani de aflare la Madrid?

Regatul Spaniei este o ţară cu o vastă istorie şi cu o mare bogăţie în tradiţii. Aceasta este ţara care joacă un rol important la nivelul Uniunii Europene, dar şi în politica mondială. Impresia relaţiilor externe ale Spaniei pe care am avut-o înainte de a veni la Madrid a fost că politica externă a Spaniei este clar definită şi îşi are direcţiile sale prioritare, concentrându-se în principal pe problemele UE, relaţiile bilaterale cu statele vecine în cadrul UE şi Magreb, dar şi cu statele din America Latină. În aceşti doi ani în Spania, pot confirma că aceste direcţii formează într-adevăr prioritatea relaţiilor externe ale Spaniei. Dar acest lucru nu înseamnă în niciun caz că Regatul Spaniei nu este interesat sau nu este dispus să se angajeze activ în alte cooperări, fie că acestea sunt de ordin bilateral ca de exemplu cu ţările din Europa centrală şi de est sau fie că se referă la relaţiile externe ale UE. Cred că, de la sine vorbeşte şi numirea actualului ministru de externe al Spaniei, dl Josef Borell, în calitate de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a UE, în locul dnei Mogherini. Cu această nominalizare, este, de asemenea, evident că Spania va fi mai vizibilă şi mai activă în relaţiile externe desfăşurate de Uniunea Europeană. Aşadar, pentru a încheia răspunsul la această întrebare, aş rezuma că percepţia mea despre Spania ca unul dintre statele membre UE, care are rolul său unic pentru continentul european rămâne intactă. Aprecierea şi respectul faţă de statul spaniol, oamenii, cultura şi istoria sa rămân la fel de elevate ca şi înainte de a veni la Madrid.

Configuraţia politică în Spania s-a schimbat după alegerile parlamentare din aprilie anul curent. Acest fapt cum influenţează politica externă şi mă refer la cooperarea cu ţări din afara UE, în special cu Republica Moldova ?

Ei bine, într-adevăr, în acest moment, Spania se confruntă cu un moment provocator, deoarece configuraţia rezultată din ultimele alegeri din aprilie nu a permis formarea noului guvern şi în curând vor avea loc alegeri parlamentare repetate, care în ultimii patru ani sunt cele cu numărul patru. În mod evident, această situaţie este o provocatoare şi are o influenţă concretă asupra activităţilor, inclusiv în domeniul relaţiilor externe şi bineînţeles şi pentru relaţiile noastre bilaterale moldo-spaniole pe care le planificasem pentru anul acesta. Spre regret, multe din cele planificate, au de suferit din cauza situaţiei existente, şi necesită o reamânare pentru o dată ulterioară, când noul parlament şi noul guvern spaniol vor deveni funcţionale. În ceea ce priveşte implicarea Spaniei în formate multilaterale importante pentru Republica Moldova, politica Spaniei rămâne intactă şi considerăm Spania drept sprijinul nostru puternic în cadrul acestora, de ex. Uniunea Europeana. Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre interacţiunea dintre agenţii economici, pentru care calendarul rămâne neschimbat.

Loading...


În ultimii ani se anunţă o intensificare a cooperării dinte Republica Moldova şi Regatul Spaniei, cu toate acestea, se specifică că sunt oportunităţi nevalorificate. Ce factori împiedică extinderea colaborării bilaterale moldo-spaniole?

În rând cu logica pe care am subliniat-o la întrebarea anterioară, vă pot confirma în continuare că intensificarea relaţiilor noastre bilaterale, inclusiv economice, este totuşi notabilă. Cu toate acestea, nu toate activităţile pe care ni le-am planificat pentru 2019 au fost posibile de realizat, principalul motiv obiectiv fiind perioadele electorale din ambele ţări şi, în cazul Spaniei, o nouă campanie electorală care există în prezent. Cu toate acestea, planurile pe care nu le-am propus rămân pe agenda priorităţilor noastre şi sunt încrezută că de îndată ce vom avea noul Parlament şi noul Guvern la Madrid, vom putea reveni la acestea şi continua implementarea lor precum de dorim.

Dimensiunea parlamentară, prin extinderea cadruli juridic bilateral , ar putea avea un rol important în acest sens – extinderea cooperării bilaterale?

Diplomaţia parlamentară devine din ce în ce mai importantă la nivel mondial şi, evident, politica noastră externă este şi va folosi această dimensiune la maxim. Am avut întâlniri foarte interesante şi promiţătoare cu conducerea ambelor camere parlamentare ale legislativului precedent din Madrid şi am discutat aranjamente concrete pentru cooperarea interparlamentară între statele noastre. Dar, din nou, trebuie să aşteptăm acum noua componenţă a Congresului şi a Senatului din Spania pentru a putea vorbi despre ceva foarte concret.

Acordul de Liber Schimb RM – UE, intrat provizoriu în vigoare acum cinci ani, cum a influenţat volumul exporturilor moldoveneşti pe piaţa spaniolă?

Este indubitabil că DCFTA cu UE oferă avantaje într-o varietate de moduri, atât pentru societatea din Moldova, cât şi pentru întreprinderile noastre. Dar, să vorbim în cifre concrete despre exporturile produselor moldoveneşti în Spania. În 2016 acestea au constituit 18.796,54 mii dol. SUA (importul 49.953,11 mii dol. SUA), în 2017 - 27.939,43 mii dol.SUA (importul 60,740,92 mii dol. SUA) şi în 2018 - 25.556,29 mii dolari (importul 75.869,89 mii dol SUA). În prima jumătate a anului curent deja avem o cifră de 20.106,7 mii dolari (import- 48.848,13 mii dolari). Zic eu că, este evident că avem o creştere constantă, dar apreciabilă. Per general, consider această dinamică pozitivă şi apreciabilă, chiar dacă pare că pe alocuri este moderată, acesta este cer progresivă şi sigură. Şi, se datorează reformelor implementate de Guvernul Republicii Moldova, în contextul DCFTA, care reprezintă un factor important atât în modernizarea Republicii Moldova, cât şi pentru creşterea economică a ţării noastre.

În ce domenii ar putea fi atrase investiţiile spaniole în Republica Moldova ?

Voi fi foarte francă la acest capitol. Investitorii spanioli vor veni în Republica Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri din ţara noastră le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit, iar referinţele companiilor spaniole cu experienţă deja prezente în spaţiul nostru, şi nu doar, sunt esenţiale în acest sens. La capitolul oportunităţi sunt foarte multe, experienţa Spaniei în cele mai diverse domenii ar fi una valoroasă pentru ţara noastră. Spania se află printre liderii mondiali în domeniul infrastructurii (căi feroviare, drumuri, porturi şi până la aeroporturi). O infrastructură foarte avansată fiind un model de urmat. Spre exemplu, după China, Spania ocupă locul 2 la nivel mondial cu cea mai mare reţea feroviară de viteză înaltă, e nr.1 la nivel european şi dispune de cei mai înalţi indici de calitate a infrastructurii feroviare în lume. iar reţeaua terestră de drumuri este cea mai mare din Europa, mai mult de 17 mii km.

Alte domenii meritabile de a fi absorbite prin investiţii din Spania ar fi: modelele de dezvoltare a mai multor tipuri de turism, energia regenerabilă, medicina şi farmaceutica, agricultură, industria de creştere şi prelucrare a cărnii etc. Acestea şi multe altele ar fi doar binevenite în Republica Moldova.

Spania, care este cea mai mare ţară cultivatoare de viţă-de-vie, acceptă uşor pe piaţa vinuri produse de alte ţări şi fac trimitere, evident, la Republica Moldova?

Aveţi absolută dreptate că Spania este una dintre cele mai importante ţări producătoare de vin din lume. Cu toate acestea, analizele şi cercetările pe care ambasada le-a făcut în ultimii ani au arătat că este şi ţara în care consumatorii – buni cunoscători de vinuri - sunt foarte dornici să guste noi produse sosite pe piaţa spaniolă din alte ţări. Evident, niciun export de vin în Spania nu ar putea atinge aceleaşi numere de export ca de exemplu pe pieţele statelor care nu produc vin, totuşi aici în Spania explorăm toate posibilităţile ca Republica Moldova să fie reprezentată şi recunoscută ca un important producător vinicol cu un vin de calitate înaltă. Pe baza analizelor pe care le-am făcut, a fost considerat ca fiind o măsură fezabilă. Şi, prin urmare, Ambasada organizează permanent diferite evenimente pentru a face vinul nostru cunoscut distribuitorilor şi consumatorilor spanioli. Există negocieri foarte concrete în acest sens şi cred că vom avea şi rezultate destul de curând.

Turismul este un domeniu care contribuie mult la bugetul Spaniei, fiind o destinaţie turistică foarte atractivă. Aceasta se datorează atracţiilor turistice pe care le are sau unui managent funcţional. Şi iată în acest context, ce ar putea prelua ţara noastră de la spanioli ?

Spania este un lider mondial în turism şi îşi doreşte să se menţină doar pe această poziţie de leadership, chiar dacă la nivel global industria turismului suferă schimbări profunde. Este bine ştiut faptul că oferta turistică a Spaniei este foarte diversă şi se adresează atât străinilor, cât şi spaniolilor nemijlocit. Ţara dispune de resurse extraordinare de patrimoniu turistic, natural, istoric şi cultural. Spania este lider în ceea ce priveşte numărul de plaje cu pavilion albastru, a doua ţară din lume cu patrimoniu istoric cultural protejat de UNESCO. Este, de asemenea, lider european în ariile naturale protejate şi lider în rezervele biosferei.

Spania a închis anul 2018 cu 82,6 milioane de turişti internaţionali, ceea ce reprezintă cu 0,9% mai mult decât în anul 2017, obţinând din turism 89678 milioane de euro.Turismul este o sursă de creare a bogăţiei şi a locurilor de muncă pentru multe teritorii. Cererea internă a rămas anul trecut pe calea creşterii, Spania fiind o destinaţie turistică pentru 81,1% de spanioli.

Cum s-a ajuns la aceste performanţe?

Da, cu strategii, planificari, evaluări şi multe, foarte multe angajamente din partea tuturor, coordonate. Spania pariază pe turism încă prin anii 60, făcând uz de produsul lor cel mai apreciat: soarele şi plajele din abundenţă. Odată cu sosirea democraţiei şi integrarea în UE, Spania este deja consolidată ca destinaţie preferată în Europa. În anii 90, autorităţile spaniole decid extinderea acestei industrii implicând deplin comunităţile autonome în sector, aceat model reuşind excelent să aducă doar creştere continuă a veniturilor şi a turiştilor. Astfel, începând cu 1992, comunităţile autonome şi-au consolidat structurile de gestionare a politicilor în turism şi au promovat intensiv de ce dispun la nivel local, câştigând competitivitate şi rezultate record an de an, ceea ce a plasat ţara ca lider mondial pe piaţa de soare şi plajă. Pe parcurs, s-a lucrat la calitate, multă calitate în tot şi oriunde, până în cel mai mic sătuc: în ofertă şi servicii, infrastructură şi conectivitate, preţ, securitate şi servicii sanitare etc.

Azi, Spania este la punctul de reorientare a modelului său turistic spre sustenabilitate, nu ca valoare adăugată, ci ca o cerinţă pentru industria care continuă să fie un motor de dezvoltare economică şi socială pentru Spania, astfel ca mulţi ani înainte întreaga ţară să poată contribui şi beneficia de pe urma acestui sector.

Cred că este deja destul de evident ce poate Republica Moldova învăţa de la Spania în materie de turism. Iată de ce am insistat să obţinem um Memorandum de cooperare pe domeniu cu Spania, care sincer sper va fi semnat în curând.

Totodată, aş încuraja companiile, dar şi autorităţile moldoveneşti să se orienteze pe participarea la cea mai grandioasă şi importantă la nivel internaţional expoziţie în domeniul industriei turistice - FITUR (Feria Internacional de Turismo) care anual se desfăşoară la Madrid în a doua jumătate a lunii ianuarie. În 2019, Fitur a depăşit recordul de participare cu 10487 companii din peste 165 de ţări şi regiuni. În 2020 aceasta va fi la a 40-a ediţie şi se va celebra între 22 şi 26 ianuarie. Consider imperios să avem participanţi din ţara noastră la FITUR, chiar dacă suntem la început de cale în industrie, însă FITUR este un forum unic şi o mare oportunitate pentru orice stat anume pentru promovarea brandului de ţară, prezentarea de noi produse, aflarea ultimelor tendinţe şi completarea agendei cu noi contacte şi oportunităţi.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 19:58

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”. Cum comentează Procuratura și avocatul lui Platon

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”. Cum comentează Procuratura și avocatul lui Platon

Jurnalistul Dumitru Ciorici a publicat pe canalul său de telegram un clip video cu V. Platon, după ce Alexandru Stoianoglo a devenit procuror general. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 13:48

După declanșarea pandemiei agenții economici au început să utilizeze instrumentele electronice oferite de Guvern

După declanșarea pandemiei agenții economici au început să utilizeze instrumentele electronice oferite de Guvern

După declanșarea pandemiei multe procese s-au transferat online. Restricțiile de circulație și de activitate au impulsionat agenții economici să folosească online unele instrumente pe care le oferă Guvernul, a declarat Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 13:34

CAZ TERIBIL / Băiețelul de 6 ani, din Hâncești, a fost găsit MORT. Cadavrul copilului a fost găsit în WC-ul din curtea casei

CAZ TERIBIL / Băiețelul de 6 ani, din Hâncești, a fost găsit MORT. Cadavrul copilului a fost găsit în WC-ul din curtea casei

Băiețelul de 6 ani, care a dispărut de acasă pe data de 26 mai, a fost găsit mort. Informația a fost confirmată de primarul localității, Alexandru Botnari.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Mai 2020, ora: 13:03

De asta se tem socialiștii? PAS, Platforma DA și PDM sunt gată să voteze ÎMPREUNĂ / Despre ce este vorba

De asta se tem socialiștii? PAS, Platforma DA și PDM sunt gată să voteze ÎMPREUNĂ / Despre ce este vorba

Pachetul de legi necesar pentru debursarea asistenței financiare europene trebuie votat. Uniunea Europeană vrea să ne ajute, oferindu-ne asistență în condiții favorabile, dar socialiștii dau cu piciorul. Situația este înspăimântătoare.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:46

Moment istoric, de cotitură, pentru România. Istoria nu iartă proștii

Moment istoric, de cotitură, pentru România. Istoria nu iartă proștii

Economistul Iancu Guda a transmis un mesaj tranșant după ce s-a stabilit suma pe care România urmează s-o primească de la UE. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Mai 2020, ora: 12:45

DOVADĂ că „succesele” lui Dodon&Chicu sunt MINCIUNI SFRUNTATE / Pandemia ia aripi - Moldova vs România vs Italia

DOVADĂ că „succesele” lui Dodon&Chicu sunt MINCIUNI SFRUNTATE / Pandemia ia aripi - Moldova vs România vs Italia

Evoluția pandemiei în R. Moldova vs România vs Italia (în infografice) demonstrează că cele 2-3 luni de carantină și „măsurile” luate de guvernare n-au oprit răspândirea coronavirusului!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 12:38

Dispariție STRANIE! Un băiat de 6 ani, răpit la Hîncești!

Dispariție STRANIE! Un băiat de 6 ani, răpit la Hîncești!

Potrivit poliției, până la această oră au fost verificate fântâni și subsoluri, pădurea din vecinătate și terenuri agricole. Sute de persoane, polițiști, carabinieri, voluntari și membri ai diferitor asociații s-au implicat în căutarea minorului dispărut la...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:30

De când reiau zborurile companiile aeriene low-cost din România și cât costă biletele

De când reiau zborurile companiile aeriene low-cost din România și cât costă biletele

Operatorii aerieni low-cost din România reiau zborurile din iulie, iar preţurile biletelor încep de la 29 de euro. La bord, pasagerii vor primi măşti, şerveţele cu alcool şi gel dezinfectant.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 28 Mai 2020, ora: 12:24

Marion Cotillard a fost diagnosticată cu COVID-19

Marion Cotillard a fost diagnosticată cu COVID-19

 Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:20

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 12:05

Unul din consilierii deputatului Alexandru Slusari și unul de-a socialistului Batrîncea au fost testați POZITIV cu COVID-19

Unul din consilierii deputatului Alexandru Slusari și unul de-a socialistului Batrîncea au fost testați POZITIV cu COVID-19

Încă un caz de COVID-19 a fost înregistrat în Parlament. Este vorba despre șefa aparatului vicepreședintelui Legislativului, Alexandr Slusari. Despre aceasta anunță autorul canalului de Telegam “Bazar politic”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 10:36

Maia Sandu comentează „punga” primită de către Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc

Maia Sandu comentează „punga” primită de către Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc

Fostul premier Maia Sandu, lidera PAS, despre criza sanitară și criza politică din R.Moldova, în dialog cu Valentina Ursu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 10:29

Dodon ne crede proști? „NU ȘTIU ce a fost în punga de la Plahotniuc”

Dodon ne crede proști? „NU ȘTIU ce a fost în punga de la Plahotniuc”

Șeful statului Igor Dodon susține că nu știe ce a fost în punga care apare în înregistrarea video dată publicității pe 18 mai, curent, de deputatul Iurie Reniță. El este convins că înregistrarea este parte a unui joc realizat de fostul lider democrat, Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 10:18

Un bărbat din Chișinău a câștigat 777 777 de lei la Loteria Națională. E al treilea mare câștig al norocosului

Un bărbat din Chișinău a câștigat 777 777 de lei la Loteria Națională. E al treilea mare câștig al norocosului

Anton Șircov din Chișinău bate toate recordurile Loteriei Naționale! Concentrația de noroc din sângele bărbatului, în vârstă de 34 de ani, atinge cote maxime, după ce a obținut al treilea mare câștig la loterie, și anume 777 777 de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 09:45

FOTO / Lansarea Nasa SpaceX şi evoluţia costumului de zbor

FOTO / Lansarea Nasa SpaceX şi evoluţia costumului de zbor Din editia print

​Costumele de astronauţi pe care le vor purta Doug Hurley şi Bob Behnken în lansarea primului zbor al Capsulei Crew Dragon, misiunea coordonată de NASA și SpaceX, au fost create cu mare atenţie. Casca realizată la imprimanta 3D şi mănuşi touchscreen-sensitive sunt doar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Mai 2020, ora: 09:29

Dodon: „Vladimir Plahotniuc A FOST GHIDAT în schema de fraudare a sistemului bancar de Andrian Candu și Serghei Iaralov”

Dodon: „Vladimir Plahotniuc A FOST GHIDAT în schema de fraudare a sistemului bancar de Andrian Candu și Serghei Iaralov” Foto: simbol

Președintele țării, Igor Dodon, susține că Vladimir Plahotniuc a fost ghidat în schema de fraudare a sistemului bancar de oameni bine școliți, precum Andrian Candu și Serghei Iaralov. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 09:13

Vatra Dornei- comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei- comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Mai 2020, ora: 08:51

Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Înălțarea Domnului este celebrată anul acesta în data de 28 mai. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. În tradiția populară, această sărbătoare poartă denumirea de Ispas.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 28 Mai 2020, ora: 08:21

Horoscopul zilei de azi, JOI 28 MAI 2020. Ce mesaj îți transmite Universul?

Horoscopul zilei de azi, JOI 28 MAI 2020. Ce mesaj îți transmite Universul?

 Mercur intra in Rac si comunicarea intra intr-o stare mai dificila. Racul este un semn taciturn, nu vorbeste prea mult. Este foarte greu sa-l faci sa se deschida si sa vorbeasca despre ceea ce simte. Noroc cu Luna in Leu care este destul de expresiva si mai “indulceste” putin...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Mai 2020, ora: 04:15

O femeie pilot: Georgeta Manolache

O femeie pilot: Georgeta Manolache Foto: Foto: arhiva familiei Manolache

Sunt îndeletniciri pe care oamenii încă le privesc ca fiind potrivite numai bărbaṭilor, dar în care femeile s-au arătat la fel de pricepute şi pasionate. Una dintre ele este aviaṭia. De-a lungul timpului reprezentantele sexului frumos s-au lăsat şi ele cucerite de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 28 Mai 2020, ora: 03:53

Premieră medicală mondială: Un nou-născut din Anglia a fost tratat cu canabis și salvat

Premieră medicală mondială: Un nou-născut din Anglia a fost tratat cu canabis și salvat

Premieră medicală în Marea Britanie. Un nou-născut care a venit pe lume la 11 martie la spitalul universitar Norfolk şi Norwich (NNUH) este primul bebeluş din lume care a primit o terapie cu canabis.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Mai 2020, ora: 01:41 de Mihaela Culcinschi

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

Zero transparență la Primăria Chișinău. Primarul socialist Ion Ceban refuză să facă publice date generale cu privire la noul director al Întreprinderii Municipale INFOCOM, invocând motive mai mult decât stupide și anume că biografia celui din urmă ar conține date cu...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 28 Mai 2020, ora: 00:25

ULTIMA ORĂ /// 49 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 49 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 49 persoane s-au infectat, 1 caz suspect, 13 se află în carantină, 108 sunt monitorizate la domiciliu și 36 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)