Astăzi 11 Noiembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:15
Abonamente

CSI / Rusia 3 Aprilie 2015, ora 08:14

Ameninţările „atomice“ ale lui Putin în misteriosul Grup Elba

Marime Font

Rusia a ameninţat din nou că va recurge la forţa nucleară dacă NATO deplasează mai multe forţe în ţările baltice, nesocotind faptul că sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice din 2004.

Dacă ameninţarea rusă ar deveni reală, ar reprezenta cea mai mare sfidare a doctrinei Alianţei militare de auto-apărare reciprocă de la fondarea ei, în 1949. Potrivit The Times, poziţia Moscovei a fost comunicată autorităţilor americane luna trecută în Germania, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Grupului Elba.

Criza din Ucraina a adus lumea mai aproape de un război nuclear, în ultimele luni, preşedintele rus ameninţând cu arma nucleară orice ţară occidentală, şi în special SUA, care face vreo declaraţie sau are în vedere o acţiune care nu convine Kremlinului. De la anexarea, anul trecut, a peninsulei ucrainene Crimeea, atitudinea lui Vladimir Putin a devenit tot mai imprevizibilă şi mai agresivă, nesocotind regulile dreptului internaţional. Singura sa constantă este dorinţa de putere şi în plan intern trebuie să gestioneze o situaţie economică dificilă care nemulţumeşte ruşii, iar în acest context a întărit aparatul militaro-industrial din cercurile puterii. Deşi popularitatea lui este încă la cote mari – este 88% -, Putin se teme de o posibilă „revoluţie colorată” şi s-a înconjurat de generali dornici să se impună în faţa şefului statului cu scenarii belicoase.


În timpul unei reuniuni secrete între şefi militari şi ai serviciilor de informaţii din SUA şi Rusia - menționată de The Times - care a avut loc luna trecută la Torgau, în Germania, emisarii Kremlinului au avertizat că orice tentativă a Occidentului de a returna Crimeea Ucrainei va avea riposta nucleară a Rusiei.

În timp ce preşedintele Vladimir Putin celebra un an de la anexarea Crimeii, la 18 martie, şi apărea la un concert în afara Kremlinului, un grup de generali ruşi în retragere s-au întâlnit cu omologi americani, de asemenea în retragere, la Torgau, în Germania, în cadrul misteriosului Grup Elba. De partea rusă au participat şi responsabili ai direcţiei militare însărcinate cu armele nucleare, GRU (serviciile secrete militare) şi FSB (succesorul KGB), iar de partea americană – responsabili ai CIA şi Defense Intelligence Agency.

În spatele uşilor închise

Timp de două zile, în spatele uşilor închise, ruşii au lansat o serie de avertismente din partea Moscovei, care au relevat precaritatea securităţii Europei şi uriaşa prăpastie existentă în prezent între Kremlin şi Occident. Reprezentanţii SUA la negocierile Grupului Elba au fost surprinşi să descopere că experţii ruşi în securitate estimau că Statele Unite sunt decise să le distrugă ţara şi deci Rusia are dreptul şi este deplin pregătită să folosească forţa nucleară pentru a se apăra. Un punct de vedere care reflectă evaluarea lui Putin şi a KGB-ului faţă de vulnerabilitatea Rusiei şi împărtăşit şi de consilierii şi apropiaţii liderului rus, aşa cum arată surse din cercurile de la Kremlin.

Într-un documentar recent, Putin declara că atunci când a decis anexarea Crimeii a ordonat şi plasarea în stare de alertă a forţelor nucleare ale Rusiei. De atunci, la fiecare discurs ţinut cu diverse ocazii în plan intern, Putin a tot fluturat ameninţări cu arma nucleară, menţionând că „Rusia este una din principalele puteri nucleare”.

Notele reuniunii Grupului Elba arată că generalii ruşi au declarat că în unele domenii în care Kremlinul este deschis dialogului trebuie să se ştie că în ce priveşte teritoriul contestat din estul Ucrainei Rusia vrea să devină „o entitate autonomă în cadrul unei confederaţii ucrainene”. Ei au arătat detalii din spatele fanfaronadelor nucleare. Printre „mesajele-cheie livrate de participanţii ruşi” a fost un avertisment potrivit căruia orice tentativă militară a Occidentului legată de Crimeea va declanşa o ripostă rusească, implicând eventual forţa nucleară: „Statele Unite trebuie să înţeleagă că îşi asumă riscul”.

Delegaţia rusă a declarat că forţele concentrate de NATO în ţările baltice incită la o creştere a „posturii nucleare” a Rusiei. Avertismentul a fost notat de un participant american: „În timpul discuţiilor legate de o eventuală acţiune rusă în ţările baltice, membrii ruşi au menţionat mai multe posibilități mergând de la un răspuns nuclear la unul ne-nuclear”.

Kremlinul, cu ochii pe ţările baltice

„Cele mai dure remarce ruse asupra Europei de Est au venit din partea fostului şef al serviciilor secrete militare, Valentin Korabelnikov”, care a rămas consilier principal la Ministerul Apărării. După ce GRU a orchestrat operaţiunea de anexare a Crimeii, el este susceptibil că a fost implicat în planificare. Korabelnikov a declarat că cea mai mare ameninţare pentru Rusia era ameninţarea americană de-a lungul frontierelor. Rusia consideră SUA drept o superputere aflată în dificultate ce încearcă să creeze situaţii de criză pentru a-şi prezerva poziţia de superioritate strategică în lume. Generalii ruşi apreciază că extinderea NATO spre frontierele Rusiei, inclusiv desfăşurarea de trupe în Europa de Est şi în Balcani, ar putea duce la situaţii imprevizibile pentru „toate puterile nucleare, ceea ce este periculos în mod special”.

Rusia mai estimează că „Ucraina ar putea fi un punct de lansare” împotriva Moscovei a unor grupuri de islamişti extremişti fascişti. „Lupta pentru resursele Arcticii” este o altă preocupare pentru securitatea Rusiei. Forumul Elba Group a fost pus în funcţiune pentru ameliorarea înţelegerii reciproce între agenţiile militare şi de informaţii din cele două ţări şi s-a reunit de şase ori în cinci ani. Cele două delegaţii au convenit că există un risc crescând privind o înfruntare accidentală între ruşi şi trupele americane sau ale NATO în Europa de Est care ar putea duce la o „escaladă involuntară” şi la consecinţe devastatoare pentru lume, în general.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)