Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:49
Abonamente

CSI / Rusia 3 Aprilie 2015, ora 08:14

Ameninţările „atomice“ ale lui Putin în misteriosul Grup Elba

Marime Font

Rusia a ameninţat din nou că va recurge la forţa nucleară dacă NATO deplasează mai multe forţe în ţările baltice, nesocotind faptul că sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice din 2004.

Dacă ameninţarea rusă ar deveni reală, ar reprezenta cea mai mare sfidare a doctrinei Alianţei militare de auto-apărare reciprocă de la fondarea ei, în 1949. Potrivit The Times, poziţia Moscovei a fost comunicată autorităţilor americane luna trecută în Germania, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Grupului Elba.

Criza din Ucraina a adus lumea mai aproape de un război nuclear, în ultimele luni, preşedintele rus ameninţând cu arma nucleară orice ţară occidentală, şi în special SUA, care face vreo declaraţie sau are în vedere o acţiune care nu convine Kremlinului. De la anexarea, anul trecut, a peninsulei ucrainene Crimeea, atitudinea lui Vladimir Putin a devenit tot mai imprevizibilă şi mai agresivă, nesocotind regulile dreptului internaţional. Singura sa constantă este dorinţa de putere şi în plan intern trebuie să gestioneze o situaţie economică dificilă care nemulţumeşte ruşii, iar în acest context a întărit aparatul militaro-industrial din cercurile puterii. Deşi popularitatea lui este încă la cote mari – este 88% -, Putin se teme de o posibilă „revoluţie colorată” şi s-a înconjurat de generali dornici să se impună în faţa şefului statului cu scenarii belicoase.

Loading...


În timpul unei reuniuni secrete între şefi militari şi ai serviciilor de informaţii din SUA şi Rusia - menționată de The Times - care a avut loc luna trecută la Torgau, în Germania, emisarii Kremlinului au avertizat că orice tentativă a Occidentului de a returna Crimeea Ucrainei va avea riposta nucleară a Rusiei.

În timp ce preşedintele Vladimir Putin celebra un an de la anexarea Crimeii, la 18 martie, şi apărea la un concert în afara Kremlinului, un grup de generali ruşi în retragere s-au întâlnit cu omologi americani, de asemenea în retragere, la Torgau, în Germania, în cadrul misteriosului Grup Elba. De partea rusă au participat şi responsabili ai direcţiei militare însărcinate cu armele nucleare, GRU (serviciile secrete militare) şi FSB (succesorul KGB), iar de partea americană – responsabili ai CIA şi Defense Intelligence Agency.

În spatele uşilor închise

Timp de două zile, în spatele uşilor închise, ruşii au lansat o serie de avertismente din partea Moscovei, care au relevat precaritatea securităţii Europei şi uriaşa prăpastie existentă în prezent între Kremlin şi Occident. Reprezentanţii SUA la negocierile Grupului Elba au fost surprinşi să descopere că experţii ruşi în securitate estimau că Statele Unite sunt decise să le distrugă ţara şi deci Rusia are dreptul şi este deplin pregătită să folosească forţa nucleară pentru a se apăra. Un punct de vedere care reflectă evaluarea lui Putin şi a KGB-ului faţă de vulnerabilitatea Rusiei şi împărtăşit şi de consilierii şi apropiaţii liderului rus, aşa cum arată surse din cercurile de la Kremlin.

Într-un documentar recent, Putin declara că atunci când a decis anexarea Crimeii a ordonat şi plasarea în stare de alertă a forţelor nucleare ale Rusiei. De atunci, la fiecare discurs ţinut cu diverse ocazii în plan intern, Putin a tot fluturat ameninţări cu arma nucleară, menţionând că „Rusia este una din principalele puteri nucleare”.

Notele reuniunii Grupului Elba arată că generalii ruşi au declarat că în unele domenii în care Kremlinul este deschis dialogului trebuie să se ştie că în ce priveşte teritoriul contestat din estul Ucrainei Rusia vrea să devină „o entitate autonomă în cadrul unei confederaţii ucrainene”. Ei au arătat detalii din spatele fanfaronadelor nucleare. Printre „mesajele-cheie livrate de participanţii ruşi” a fost un avertisment potrivit căruia orice tentativă militară a Occidentului legată de Crimeea va declanşa o ripostă rusească, implicând eventual forţa nucleară: „Statele Unite trebuie să înţeleagă că îşi asumă riscul”.

Delegaţia rusă a declarat că forţele concentrate de NATO în ţările baltice incită la o creştere a „posturii nucleare” a Rusiei. Avertismentul a fost notat de un participant american: „În timpul discuţiilor legate de o eventuală acţiune rusă în ţările baltice, membrii ruşi au menţionat mai multe posibilități mergând de la un răspuns nuclear la unul ne-nuclear”.

Kremlinul, cu ochii pe ţările baltice

„Cele mai dure remarce ruse asupra Europei de Est au venit din partea fostului şef al serviciilor secrete militare, Valentin Korabelnikov”, care a rămas consilier principal la Ministerul Apărării. După ce GRU a orchestrat operaţiunea de anexare a Crimeii, el este susceptibil că a fost implicat în planificare. Korabelnikov a declarat că cea mai mare ameninţare pentru Rusia era ameninţarea americană de-a lungul frontierelor. Rusia consideră SUA drept o superputere aflată în dificultate ce încearcă să creeze situaţii de criză pentru a-şi prezerva poziţia de superioritate strategică în lume. Generalii ruşi apreciază că extinderea NATO spre frontierele Rusiei, inclusiv desfăşurarea de trupe în Europa de Est şi în Balcani, ar putea duce la situaţii imprevizibile pentru „toate puterile nucleare, ceea ce este periculos în mod special”.

Rusia mai estimează că „Ucraina ar putea fi un punct de lansare” împotriva Moscovei a unor grupuri de islamişti extremişti fascişti. „Lupta pentru resursele Arcticii” este o altă preocupare pentru securitatea Rusiei. Forumul Elba Group a fost pus în funcţiune pentru ameliorarea înţelegerii reciproce între agenţiile militare şi de informaţii din cele două ţări şi s-a reunit de şase ori în cinci ani. Cele două delegaţii au convenit că există un risc crescând privind o înfruntare accidentală între ruşi şi trupele americane sau ale NATO în Europa de Est care ar putea duce la o „escaladă involuntară” şi la consecinţe devastatoare pentru lume, în general.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 17:53

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 17:43

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iunie 2020, ora: 17:38

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 2 Iunie 2020, ora: 17:35

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

 Preţurile în cea mai căutată staţiune de la malul Mării Negre din România, Mamaia, variază, în medie, de la 30 de euro/noapte de persoană la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar în funcţie şi de perioada aleasă, în timp...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 17:30

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

 Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 16:33

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat invitația părții ruse de a participa la sărbătorile dedicate „zilei victoriei” în marele război patriotic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 14:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:53

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)