Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Soroca 25 Octombrie 2011, ora 09:20    Din editia print

fotoAmericanii au finisat proiectarea drumului Sărăteni-Soroca

Marime Font

 
 
 

Proiectul pentru reabilitarea drumului naţional M2 pe porţiunea Sărătenii Vechi - Soroca a fost deja pregătit. În prezent, acesta este supus expertizării în SUA şi la Chişinău. Între timp, oamenii din Sărătenii Vechi speră să profite din plin de apariţia unui drum european în vecinătatea satului lor. 
 

 Fondul „Provocările Mileniului” din SUA şi Administraţia de Stat a Drumurilor de la Chişinău au semnat, pe 8 februarie 2011, un Acord privind reabilitarea unui sector de 93 km a traseului naţional M2 până la finele anului 2013. Mai exact, este vorba de segmentul de şosea care începe lângă satul Sărătenii Vechi, ajunge la Soroca şi continuă până la intersecţia Drochia. Valoarea proiectului se ridică la suma de circa 130 milioane de dolari, bani oferiţi de Guvernul SUA în formă de grant pentru lucrări de construcţie, reabilitare şi supraveghere.

Semnarea acordului a avut loc când lucrările de proiectare erau deja în toi. Corporaţia „Provocările Mileniului” a contractat, încă în 2008, consorţiul de companii americane URS şi NATHAM din San Francisco pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a schemelor inginereşti. Serviciile acestor companii au fost achitate de un grant separat oferit de Guvernul SUA. Directorul de proiect „Reabilitarea drumurilor” din cadrul Fondului „Provocările Mileniului” din Moldova, Anatol Usatâi, ne-a informat că proiectul a fost finisat toamna aceasta şi urmează a fi aprobat de partea americană şi de Departamentul de expertiză tehnică de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Anatol Usatâi a mărturisit că autorii au conceput drumul cu multă infrastructură. „La Sărătenii Vechi va fi construită o intersecţie denivelată, pe traseu vor apărea poduri noi, iar trecerea de cale ferată cu viaduct (ruta Bălţi-Mateuţi, n.n.) va fi complet renovată. De asemenea, vor fi introduse elemente de securitate a traficului, cum ar fi sensuri giratorii în trei sau patru locuri”, a spus directorul de proiect.Localitatea Sărătenii Vechi se află la câteva sute de metri de intersecţia unde va începe realizarea proiectului. Noul primar al satului, Iurie Tulgara, recunoaşte că în prezent drumul e foarte prost, dar atunci când va fi reabilitat oamenii vor încerca să profite de noile condiţii. „Ne vom strădui să obţinem ceva. Sperăm că drumul va fi un adevărat traseu internaţional, va circula mai mult transport. S-ar putea deschide service-uri auto, cafenele, restaurante. Oamenii vor avea de câştigat, dacă alte sate nu ne vor lua-o înainte”, ne-a declarat primarul.

Conform statisticii oficiale, porţiunea de drum Sărătenii Vechi - Soroca este utilizată în prezent de aproximativ 273 mii de persoane care locuiesc de-a lungul traseului. Coordonatorul proiectului, Anatol Usatâi, a spus că, înainte de a începe lucrările de construcţie, vor fi organizate întâlniri cu oamenii din localităţi. „După ce va fi aprobat proiectul, noi vom face întruniri publice în raioanele Teleneşti, Soroca şi Floreşti, ca să le prezentăm cum va arăta drumul, ce elemente noi au fost introduse”, a spus Anatol Usatâi, care a precizat că lucrările de reabilitare a drumului vor începe în primăvara anului 2012.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md