Actualitate

Amnesty International Moldova: Penitenciarul 13 este închisoarea contrastelor

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, pe de o parte în închisoare există celule supraaglomerate, grupuri sanitare murdare şi miros de canalizare, sistem de aerisire nefuncţional, iar pe de altă parte există celule renovate din contul deţinuţilor, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan şi cuptoare cu microunde.

Conform calificărilor experţilor naţionali şi internaţionali, din spusele deţinuţilor şi avocaţilor acestora, condiţiile de detenţie din penitenciar încalcă drepturile fundamentale ale omului, fiind motivul sutelor de condamnări la CEDO.

Amnesty International Moldova reiterează solicitarea de a închide Penitenciarul 13 din cauza condiţiilor de detenţie inumane şi degradante. Reprezentanţii organizaţiei subliniază că, deşi de mai mulţi ani autorităţile vorbesc despre construirea unui nou penitenciar, până în acest moment rămân doar vorbe goale.

Amnesty International Moldova notează că dreptul de a nu fi supus unui tratament inuman şi degradant este unul absolut, dar încălcat de Republica Moldova în ciuda semnării mai multor documente internaţionale în domeniu.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *