Astăzi 19 Septembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2019
Abonamente

Interviu 4 Octombrie 2012, ora 08:56    Din editia print

Ana Mihailov: „Democraţia nu e opera guvernanţilor, ci a cetăţenilor...”

Marime Font

În anul 2012, Fundaţia germană „Friedrich Ebert” (FES) a împlinit zece ani de când activează în R. Moldova, timp în care a sprijinit financiar diferite proiecte de care au beneficiat mii de cetăţeni moldoveni. 

Ana Mihailov, care coordonează oficiul de la Chişinău al fundaţiei al şaptelea an, consideră că aceste proiecte au avut şi continuă să aibă un rol determinant în promovarea democraţiei, contribuind la schimbarea mentalităţii cetăţenilor noştri. Despre faptul în ce măsură activităţile întreprinse de fundaţie i-au apropiat pe moldoveni de felul de a gândi şi a acţiona al nemţilor discutăm în continuare cu eroina noastră.

 - Dragă Ana Mihailov, ce misiune are Fundaţia „Friedrich Ebert”?
- Este o fundaţie care îşi propune să promoveze democraţia, statul de drept, justiţia socială, cooperarea internaţională. Pentru a explica mai bine esenţa FES, aş vrea să dau un citat din Friedrich Ebert, primul preşedinte german ales pe cale democratică, al cărui nume îl şi poartă fundaţia: „O democraţie are nevoie de democraţi!”. În înţelesul lui, democraţia e construită de oameni. Altfel zis, pentru ca o democraţie să funcţioneze, este nevoie de oameni cu o gândire democratică în orice domeniu ar activa ei - politic, economic sau social. Şi ceea ce face FES în toată lumea e să promoveze democraţia prin promovarea oamenilor cu o gândire democratică în toate sferele vieţii. În prezent, FES e prezentă în peste 100 de ţări. Cu Republica Moldova, fundaţia şi-a început colaborarea în 2002.


- O fundaţie ar trebui să aibă şi bani. Adică exact ceea ce le lipseşte moldovenilor şi din care cauză se tot plâng de 20 de ani...
- Atunci când mergem într-o localitate pentru a pune umărul la soluţionarea unei probleme locale, prima întrebare este: de unde să luăm bani? Şi noi îi convingem pe oameni că există o mulţime de situaţii care nu necesită bani. De exemplu, cele ce vizează transparenţa în procesul decizional, accesul mai bun la informaţia de ordin public ori chiar starea sanitară sau ecologică a localităţii. Aici nu lipsa banilor este la mijloc, ci lipsa de cultură, nepăsarea. Dacă e să vorbim, totuşi, de susţinere financiară, anual „Friedrich Ebert” implementează în R. Moldova proiecte în valoare de circa 130.000 de euro. Nu e foarte mult, dar nici puţin, dată fiind diversitatea programelor noastre.

- În cei zece ani, de când activaţi, au învăţat ceva moldovenii de la nemţi?
- În termeni generali, aş zice că au luat lecţii de democraţie. Dar cred că mai avem mult de învăţat la acest capitol. Şi tocmai acesta este scopul nostru: să dezvoltăm spiritul civic al cetăţenilor, să educăm cultura politică, inclusiv în partide, să schimbăm mentalitatea oamenilor simpli.

- Se pare că în localităţile rurale, unde desfăşuraţi mai multe programe, mentalitatea se schimbă mai greu...
- Avem un proiect care mie personal îmi place foarte mult. Se numeşte „Cetăţeanul în primul rând” şi este unul care ne-a adus rezultate palpabile. Am pornit de la premisa că instituţiile democraţiei reprezentative - precum alegerile libere şi corecte, separaţia puterilor în stat, mass-media libere - nu sunt suficiente pentru a asigura o guvernare în beneficiul ţării şi al cetăţenilor. Şi pentru că ne sunt cunoscute tuturor practicile unor politicieni de a-şi promova propriile interese, neglijând drepturile şi interesele oamenilor, noi îi învăţăm pe cetăţeni cum să se implice activ în viaţa comunitară şi chiar să exercite presiuni, dacă e cazul. Proiectul e derulat exclusiv în comunităţile rurale, până în prezent în activităţile noastre fiind „înrolate” peste 40 de sate. Bineînţeles că n-am reuşi fără implicarea autorităţilor publice locale, care de asemenea au nevoie de o pregătire mai profundă în materie de democraţie. De exemplu, pentru mulţi funcţionari din primării a fost o noutate să afle că cetăţenii de rând au dreptul să participe la şedinţele Consiliului local...

Astăzi, mulţi primari aplică eficient instrumentele democraţiei participative şi, mai ales, apelează la dezbateri publice ori de câte ori există o problemă stringentă în localitate. În aceşti şase ani, de când există „Cetăţeanul în primul rând”, am fost surprinsă de interesul pe care-l manifestă oamenii de la sate faţă de temele dezbătute la seminarii. Rămân cu noi şi peste program, asaltându-ne cu întrebări. Sunt trei zile care schimbă oamenii - ei devin mai siguri pe sine, mai îndrăzneţi şi înţeleg că, de fapt, totul depinde de ei, că ei sunt actorii care pot aduce schimbarea în localitatea lor. Tocmai de aceea ne-am dori să implementăm acest proiect la scară naţională. Nu trebuie să aşteptăm de la guvernanţi să ne construiască democraţia, oamenii sunt actorii principali. Democraţia nu e opera guvernanţilor, ci a cetăţenilor.

- Deoarece comunicaţi foarte des cu colegii din Germania, o să vă întreb ce anume, în opinia dumneavoastră, le lipseşte moldovenilor, dacă e să-i comparăm cu nemţii?
- Într-adevăr, interacţionez frecvent cu germani, fie că sunt colegii mei de la fundaţie, parlamentari din Bundestag veniţi în R. Moldova în diferite misiuni sau politicieni. Ceea ce îi caracterizează este corectitudinea, punctualitatea în sens mai larg şi eficienţa. Au întotdeauna în faţă rezultatele pe care vor să le obţină. Cred că, dacă am încerca să preluăm de la ei aceste trăsături, am putea fi şi noi mai eficienţi. Este foarte uşor să lucrezi atunci când ai un partener corect. Dar aceste calităţi li se cultivă nemţilor încă în familie, prin educaţie, prin cei şapte ani de acasă, apoi la şcoală. Eu chiar am îndrăznit să-i întreb pe unii cum, bunăoară, le reuşeşte să păstreze peste tot o ordine exemplară. Şi mi-au răspuns: nici noi nu am fost întotdeauna aşa, dar ceea ce vedeţi astăzi în Germania este rezultatul unei campanii de educaţie în şcoli. Deci, nu prin amenzi şi pedepse aspre putem asigura ordinea şi curăţenia, ci printr-o campanie de educaţie încă din copilărie. Dacă îi înveţi pe copii de mici să fie civilizaţi, îi responsabilizezi, pe un matur însă e greu să-l reeduci.

- Aveţi un fiu, care îşi face studiile la liceu. Sunteţi mulţumită de calitatea de mamă, îi acordaţi suficient timp?
- Aţi lovit acolo unde doare. Şi cred că-i doare pe mai mulţi, nu doar pe mine. În viaţa foarte activă pe care o duc eu, au fost ani pe care îi regret, pentru că nu am putut să-i dedic mai mult timp fiului meu. Încerc acum să recuperez. În ultimul timp am fost foarte aproape de el, îl ajut la teme, petrecem împreună timpul liber, facem lecturi, discutăm, mergem la sport...

- Deci, nu doar şcoala, dar şi părinţii trebuie să se implice, pentru ca un copil să aibă rezultate bune?
- Bineînţeles. Şcoala este o dimensiune, iar familia alta. Copilul învaţă foarte mult din atmosfera familială, din valorile care domină în casa părintească. Am convingerea că cea mai bună metodă de educaţie e propriul exemplu. O să va fac o destăinuire: sunt pedagog de profesie, am absolvit Limbi Moderne - engleză şi franceză - la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, am şi studii postuniversitare la Academia de Administraţie Publică. Deci, credeam că deţin cele mai bune metode de educaţie. Dar nu e chiar aşa. M-am convins, pe exemplul băiatului meu, că multe din metodele care acţionau asupra noastră, când eram elevi, în cazul lor nu funcţionează. M-am înarmat şi cu cărţi. Vlad a rămas surprins într-o zi să vadă pe raft cartea „Cum să fii o mamă bună pentru băiatul tău”. Astăzi copiii sunt alţii, diferiţi de noi, diferiţi între ei. Şi nu cred că unele şi aceleaşi modele pot fi aplicate tuturor...

- Aveţi un model pentru fiul dumneavoastră? Cum aţi vrea să-l vedeţi în viaţă?
- Aş vrea să fie onest şi să aibă demnitate. Să fie corect. Să fie bun. Şi muncitor, pentru că poţi să obţii ceva doar dacă depui eforturi.

- Fundaţia „Friedrich Ebert” susţine şi proiecte politice destinate tinerilor. Am putea vorbi, prin urmare, despre o nouă generaţie de politicieni, capabilă să depăşească handicapurile actualei clase politice?
- Sunt sigură că se constituie o generaţie nouă de politicieni bine pregătiţi, gata să ne reprezinte în mod competent în organele puterii. Pentru aceşti viitori politicieni, avem şi un proiect special - Academia politică, structurată pe trei componente şi care, anual, e absolvită de circa 25 de tineri. Prima componentă a cursurilor de la Academie se axează pe studiul doctrinei social-democrate versus alte doctrine politice, unde tinerii află mai multe despre social-democraţie şi provocările cu care se confruntă ea în sec. XXI. Modulul de comunicare şi retorică politică le oferă cursanţilor abilităţi şi cunoştinţe de prezentare în public, comunicare persuasivă, liderism oratoric, polemică şi dezbatere. În plus, tinerii învaţă despre buna guvernare, dobândind competenţe-cheie care îi vor ajuta să fie mai eficienţi, în special, în contextul interacţionării cu alte organizaţii şi cu administraţia publică.

- Dacă ar fi să faceţi un bilanţ, ce aţi câştigat în plan personal, în cei şase ani de lucru la fundaţie?
- Am deprins de la colegii din Germania o mulţime de lucruri utile. Am învăţat limba germană, pe care nu o cunoşteam când am fost selectată pentru acest post. Am cunoscut foarte mulţi oameni de calitate din diverse domenii atât din Moldova, cât şi din Germania. E foarte multă deschidere şi loc pentru creativitate la Fundaţia „Friedrich Ebert” şi nu te plictiseşti niciodată. De aceea, aş putea spune că am un job pe care mi l-am dorit întotdeauna!

Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:29

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

Deputatul Octavian Țîcu a decis să candideze la șefia capitalei și a făcut un apel către partidele de dreapta, îndemnându-le să-și unească forțele, pentru a nu admite ca fotoliul de primar al Chișinăului să fie ocupat de socialistul Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:21

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra candidează pentru funcția de primar general al capitalei! Actele pentru înregistrarea în cursă au fost depuse astăzi la Consiliul electoral de circumscripție Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:19

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

Centrul Naţional Anticorupţie, prin intermediul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI), şi procurorii anticorupţie au aplicat zilele acestea sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare. Printre bunurile indisponibilizate sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)