Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:48
Abonamente

Interviu 4 Octombrie 2012, ora 08:56    Din editia print

Ana Mihailov: „Democraţia nu e opera guvernanţilor, ci a cetăţenilor...”

Marime Font

În anul 2012, Fundaţia germană „Friedrich Ebert” (FES) a împlinit zece ani de când activează în R. Moldova, timp în care a sprijinit financiar diferite proiecte de care au beneficiat mii de cetăţeni moldoveni. 

Ana Mihailov, care coordonează oficiul de la Chişinău al fundaţiei al şaptelea an, consideră că aceste proiecte au avut şi continuă să aibă un rol determinant în promovarea democraţiei, contribuind la schimbarea mentalităţii cetăţenilor noştri. Despre faptul în ce măsură activităţile întreprinse de fundaţie i-au apropiat pe moldoveni de felul de a gândi şi a acţiona al nemţilor discutăm în continuare cu eroina noastră.

 - Dragă Ana Mihailov, ce misiune are Fundaţia „Friedrich Ebert”?
- Este o fundaţie care îşi propune să promoveze democraţia, statul de drept, justiţia socială, cooperarea internaţională. Pentru a explica mai bine esenţa FES, aş vrea să dau un citat din Friedrich Ebert, primul preşedinte german ales pe cale democratică, al cărui nume îl şi poartă fundaţia: „O democraţie are nevoie de democraţi!”. În înţelesul lui, democraţia e construită de oameni. Altfel zis, pentru ca o democraţie să funcţioneze, este nevoie de oameni cu o gândire democratică în orice domeniu ar activa ei - politic, economic sau social. Şi ceea ce face FES în toată lumea e să promoveze democraţia prin promovarea oamenilor cu o gândire democratică în toate sferele vieţii. În prezent, FES e prezentă în peste 100 de ţări. Cu Republica Moldova, fundaţia şi-a început colaborarea în 2002.

Loading...


- O fundaţie ar trebui să aibă şi bani. Adică exact ceea ce le lipseşte moldovenilor şi din care cauză se tot plâng de 20 de ani...
- Atunci când mergem într-o localitate pentru a pune umărul la soluţionarea unei probleme locale, prima întrebare este: de unde să luăm bani? Şi noi îi convingem pe oameni că există o mulţime de situaţii care nu necesită bani. De exemplu, cele ce vizează transparenţa în procesul decizional, accesul mai bun la informaţia de ordin public ori chiar starea sanitară sau ecologică a localităţii. Aici nu lipsa banilor este la mijloc, ci lipsa de cultură, nepăsarea. Dacă e să vorbim, totuşi, de susţinere financiară, anual „Friedrich Ebert” implementează în R. Moldova proiecte în valoare de circa 130.000 de euro. Nu e foarte mult, dar nici puţin, dată fiind diversitatea programelor noastre.

- În cei zece ani, de când activaţi, au învăţat ceva moldovenii de la nemţi?
- În termeni generali, aş zice că au luat lecţii de democraţie. Dar cred că mai avem mult de învăţat la acest capitol. Şi tocmai acesta este scopul nostru: să dezvoltăm spiritul civic al cetăţenilor, să educăm cultura politică, inclusiv în partide, să schimbăm mentalitatea oamenilor simpli.

- Se pare că în localităţile rurale, unde desfăşuraţi mai multe programe, mentalitatea se schimbă mai greu...
- Avem un proiect care mie personal îmi place foarte mult. Se numeşte „Cetăţeanul în primul rând” şi este unul care ne-a adus rezultate palpabile. Am pornit de la premisa că instituţiile democraţiei reprezentative - precum alegerile libere şi corecte, separaţia puterilor în stat, mass-media libere - nu sunt suficiente pentru a asigura o guvernare în beneficiul ţării şi al cetăţenilor. Şi pentru că ne sunt cunoscute tuturor practicile unor politicieni de a-şi promova propriile interese, neglijând drepturile şi interesele oamenilor, noi îi învăţăm pe cetăţeni cum să se implice activ în viaţa comunitară şi chiar să exercite presiuni, dacă e cazul. Proiectul e derulat exclusiv în comunităţile rurale, până în prezent în activităţile noastre fiind „înrolate” peste 40 de sate. Bineînţeles că n-am reuşi fără implicarea autorităţilor publice locale, care de asemenea au nevoie de o pregătire mai profundă în materie de democraţie. De exemplu, pentru mulţi funcţionari din primării a fost o noutate să afle că cetăţenii de rând au dreptul să participe la şedinţele Consiliului local...

Astăzi, mulţi primari aplică eficient instrumentele democraţiei participative şi, mai ales, apelează la dezbateri publice ori de câte ori există o problemă stringentă în localitate. În aceşti şase ani, de când există „Cetăţeanul în primul rând”, am fost surprinsă de interesul pe care-l manifestă oamenii de la sate faţă de temele dezbătute la seminarii. Rămân cu noi şi peste program, asaltându-ne cu întrebări. Sunt trei zile care schimbă oamenii - ei devin mai siguri pe sine, mai îndrăzneţi şi înţeleg că, de fapt, totul depinde de ei, că ei sunt actorii care pot aduce schimbarea în localitatea lor. Tocmai de aceea ne-am dori să implementăm acest proiect la scară naţională. Nu trebuie să aşteptăm de la guvernanţi să ne construiască democraţia, oamenii sunt actorii principali. Democraţia nu e opera guvernanţilor, ci a cetăţenilor.

- Deoarece comunicaţi foarte des cu colegii din Germania, o să vă întreb ce anume, în opinia dumneavoastră, le lipseşte moldovenilor, dacă e să-i comparăm cu nemţii?
- Într-adevăr, interacţionez frecvent cu germani, fie că sunt colegii mei de la fundaţie, parlamentari din Bundestag veniţi în R. Moldova în diferite misiuni sau politicieni. Ceea ce îi caracterizează este corectitudinea, punctualitatea în sens mai larg şi eficienţa. Au întotdeauna în faţă rezultatele pe care vor să le obţină. Cred că, dacă am încerca să preluăm de la ei aceste trăsături, am putea fi şi noi mai eficienţi. Este foarte uşor să lucrezi atunci când ai un partener corect. Dar aceste calităţi li se cultivă nemţilor încă în familie, prin educaţie, prin cei şapte ani de acasă, apoi la şcoală. Eu chiar am îndrăznit să-i întreb pe unii cum, bunăoară, le reuşeşte să păstreze peste tot o ordine exemplară. Şi mi-au răspuns: nici noi nu am fost întotdeauna aşa, dar ceea ce vedeţi astăzi în Germania este rezultatul unei campanii de educaţie în şcoli. Deci, nu prin amenzi şi pedepse aspre putem asigura ordinea şi curăţenia, ci printr-o campanie de educaţie încă din copilărie. Dacă îi înveţi pe copii de mici să fie civilizaţi, îi responsabilizezi, pe un matur însă e greu să-l reeduci.

- Aveţi un fiu, care îşi face studiile la liceu. Sunteţi mulţumită de calitatea de mamă, îi acordaţi suficient timp?
- Aţi lovit acolo unde doare. Şi cred că-i doare pe mai mulţi, nu doar pe mine. În viaţa foarte activă pe care o duc eu, au fost ani pe care îi regret, pentru că nu am putut să-i dedic mai mult timp fiului meu. Încerc acum să recuperez. În ultimul timp am fost foarte aproape de el, îl ajut la teme, petrecem împreună timpul liber, facem lecturi, discutăm, mergem la sport...

- Deci, nu doar şcoala, dar şi părinţii trebuie să se implice, pentru ca un copil să aibă rezultate bune?
- Bineînţeles. Şcoala este o dimensiune, iar familia alta. Copilul învaţă foarte mult din atmosfera familială, din valorile care domină în casa părintească. Am convingerea că cea mai bună metodă de educaţie e propriul exemplu. O să va fac o destăinuire: sunt pedagog de profesie, am absolvit Limbi Moderne - engleză şi franceză - la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, am şi studii postuniversitare la Academia de Administraţie Publică. Deci, credeam că deţin cele mai bune metode de educaţie. Dar nu e chiar aşa. M-am convins, pe exemplul băiatului meu, că multe din metodele care acţionau asupra noastră, când eram elevi, în cazul lor nu funcţionează. M-am înarmat şi cu cărţi. Vlad a rămas surprins într-o zi să vadă pe raft cartea „Cum să fii o mamă bună pentru băiatul tău”. Astăzi copiii sunt alţii, diferiţi de noi, diferiţi între ei. Şi nu cred că unele şi aceleaşi modele pot fi aplicate tuturor...

- Aveţi un model pentru fiul dumneavoastră? Cum aţi vrea să-l vedeţi în viaţă?
- Aş vrea să fie onest şi să aibă demnitate. Să fie corect. Să fie bun. Şi muncitor, pentru că poţi să obţii ceva doar dacă depui eforturi.

- Fundaţia „Friedrich Ebert” susţine şi proiecte politice destinate tinerilor. Am putea vorbi, prin urmare, despre o nouă generaţie de politicieni, capabilă să depăşească handicapurile actualei clase politice?
- Sunt sigură că se constituie o generaţie nouă de politicieni bine pregătiţi, gata să ne reprezinte în mod competent în organele puterii. Pentru aceşti viitori politicieni, avem şi un proiect special - Academia politică, structurată pe trei componente şi care, anual, e absolvită de circa 25 de tineri. Prima componentă a cursurilor de la Academie se axează pe studiul doctrinei social-democrate versus alte doctrine politice, unde tinerii află mai multe despre social-democraţie şi provocările cu care se confruntă ea în sec. XXI. Modulul de comunicare şi retorică politică le oferă cursanţilor abilităţi şi cunoştinţe de prezentare în public, comunicare persuasivă, liderism oratoric, polemică şi dezbatere. În plus, tinerii învaţă despre buna guvernare, dobândind competenţe-cheie care îi vor ajuta să fie mai eficienţi, în special, în contextul interacţionării cu alte organizaţii şi cu administraţia publică.

- Dacă ar fi să faceţi un bilanţ, ce aţi câştigat în plan personal, în cei şase ani de lucru la fundaţie?
- Am deprins de la colegii din Germania o mulţime de lucruri utile. Am învăţat limba germană, pe care nu o cunoşteam când am fost selectată pentru acest post. Am cunoscut foarte mulţi oameni de calitate din diverse domenii atât din Moldova, cât şi din Germania. E foarte multă deschidere şi loc pentru creativitate la Fundaţia „Friedrich Ebert” şi nu te plictiseşti niciodată. De aceea, aş putea spune că am un job pe care mi l-am dorit întotdeauna!

Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:48

Președintele Igor Dodon afirmă că a glumit atunci când l-a întrebat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de nu a inițiat o investigație pe numele președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:34

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

Declarațiile liderului organizației teritoriale Florești a PSRM, Sergiu Groza, despre faptul că membrii PDM sunt „hoți” este o dovadă a faptului că reprezentanții acestei formațiuni nu doresc nici în ruptul capului o coaliție cu democrații, care le este însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:19

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:57

Trigon - În premieră cu program nou

Trigon - În premieră cu program nou

 6 martie, Sala Mare, ora 18:00 Ethno Jazz Group TRIGON  Anatol Ștefăneț /violă/

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:23

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Scriitorul american de ficţiune Dean Koontz a prevazut în anul 1981 apariţia unui virus din China, o armă biologică făcută în laboratoarele militare de lângă Whan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:55

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

 Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social. Rămâne o provocare pentru clasa politică Președintele Klaus Iohannis spune că incluziunea minorității rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:44

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat pe marginea reportajului difuzat în presă, cu referire la tânăra care s-a plâns pe rețelele de socializare de atitudinea conducătorului auto de pe ruta municipală nr.120 din Chișinău, care a oprit microbuzul și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:41

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:28

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:22

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:45

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

 Regretatul Kirk Douglas, care a murit la 103 ani, era penultima legendă vie a splendorii de odinioară a Hollywoodului: îi mai supravieţuieşte doar Olivia de Havilland ca reprezentantă a unei epoci de aur care a dispărut de mulţi ani, relatează EFE. Şi deşi Olivia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:40

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

 Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat joi eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană - Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia - şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:12

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud a anunţat miercuri primul deces din această ţară al unei persoane infectate cu noul coronavirus şi 22 de cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 104, informează joi Reuters. Cauza exactă a decesului este în curs de investigare, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:40 de Mihaela Culcinschi

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:31

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Bugetul Chișinăului a fost prejudiciat cu 4,2 milioane de lei urmare a abuzurilor consilierului socialist Vasilii Chirtoca. Declarația a fost făcută de Valeri Klimenko, consilier din partea Partidului „ȘOR”, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a atras atenția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:08

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

Oamenii au fost evacuați din Veranda Mall, din zona Obor, după o alertă cu bombă. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:49

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:41

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Deși nu este o afecțiune periculoasă, poate fi una foarte iritantă. În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de exemplu, poate usca mâinile. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice și anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:36

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Considerat unul dintre cele mai puternice alimente sănătoase cu acțiune detoxifiantă, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății tale. Cu usturoi poți face o supă care îți susține imunitatea și reglează tranzitul intestinal.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2020, ora: 12:00 de Iurie Colesnic

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI Din editia print

Părintele naţionalismului din Basarabia e considerat Ion Pelivan.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:44

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Un tânăr a ajuns pe mâna poliției, după ce și-a ucis colegul de pahar. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:00, în orașul Ocnița. Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:37

Suicid la DURLEȘTI / Un bărbat de 58 de ani s-ar fi împușcat în cap cu arma sa de foc

Suicid la DURLEȘTI / Un bărbat de 58 de ani s-ar fi împușcat în cap cu arma sa de foc

 Un bărbat de 58 de ani s-ar fi împușcat din arma pe care o deținea legal.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)