Actualitate

ANALIZĂ /// Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

În tot acest context medical internațional care reflectă nu numai încercările cercetătorilor de a descoperi un vaccin-minune, dar și teama că sistemul sanitar mondial ar putea fi depășit, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nici tinerii ”nu sunt nemuritori” în fața COVID-19, iar presupunerea că persoanele în vârstă sunt cele mai afectate de coronavirus pierde din ce în ce mai mult teren. Este o perioadă de reflecție, la nivel medical și științific, însă privirile se îndreaptă, alarmate, și către Rusia lui Vladimir Putin, iar Gândul.ro vă prezintă o abordare care dă fiori. Spun oficialii ruși adevărul despre ceea ce se întâmplă în Rusia sau cosmetizează cifrele referitoare la numărul celor infectați?

Cifre ”liniștitoare”, semne de întrebare din ce în ce mai multe

Până pe data de 24 martie, Rusia lui Vladimir Putin a raportat mai puțin de 500 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care țara numără aproximativ 146 de milioane de locuitori, iar restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus au fost etichetate drept ”relaxate”. Rusia are 4.300 de kilometri de frontieră cu China, iar posibilitatea unei infectări pe scară largă a populației este foarte mare. Oficialii OMS chiar au lăudat capacitatea Rusiei de testare a populației, după ce s-a transmis informația că 130.000 de cetățeni – până în ultima săptămână a lunii martie – au trecut prin mâinile medicilor pentru verificarea împotriva COVID-19. Dar…

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin – iar Gândul.ro a prezentat informațiile AICI – a avut o întâlnire cu Vladimir Putin și este primul oficial care i-a transmis acestuia că situația este mult mai gravă decît pare sau decît este… prezentată. Scenariul poate fi unul relativ lesne de interpretat. Rusia raportează cifre mai mici, în ceea ce privește numărul pacienților infectați cu noul coronavirus, motivul invocat fiind doar dorința de a nu propaga ”panica” în rândul rușilor. Însă o astfel de abordare nu poate fi benefică pe termen lung, iar dacă ipoteza este adevărată, atunci ne confruntăm cu o dezinformare periculoasă.

În schimb, ca o ”coincidență”, a crescut numărul cazurilor de… pneumonie. Iar creșterea este de 37%, afirmă specialiștii, întrebând dacă nu cumva infecțiile cu noul coronavirus din Rusia sunt ascunse sub eticheta ”pneumonie”. ”Este foarte ușor. Pur și simplu se pune diagnosticul de pneumonie. Deoarece marea majoritate a decedaților – lucru tipic pentru toate țările în care a pătruns coronavirusul – sunt persoane în vârstă, se pune un diagnostic conform cu bolile asociate…”, a spus politologul rus Valeri Solovei.

La rîndul ei, șefa sindicatului Alianței Medicilor din Rusia, Anastasia Vasilyeva, a acuzat guvernul rus că a mințit tocmai pentru a menține cifrele scăzute în timpul crizei cornavirusului, potrivit informațiilor furnizate de atlanticcouncil.org, iar acum face obiectul unei anchete pentru declarațiile lansate în spațiul public.

”Un nou Cernobîl?”

Într-un astfel de context în care misterul rămâne punctul fundamental de reper, foarte mulți rememorează accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986. Și atunci, regimul de la Kremlin a preferat să mușamalizeze pericolul, a contestat ideea de ”catastrofă majoră”, iar sărbătoarea de 9 Mai nu a fost anulată. Totul s-a desfășurat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, într-o atmosferă de sărbătoare.

Rusia lui Putin se dorește a fi o cu totul altă țară, la nivel de imagine și nu numai, însă cenzorii Kremlinului sunt prezenți la datorie și elimină orice informație care ar putea deranja ”țarul” și oficialitățile. Iar dacă apare în scenariu o perioadă de criză – vezi pandemia de coronavirus care afectează întreaga planetă – atunci eforturile acestor cenzori sunt cu atât mai mari.

Două mari evenimente vor avea loc în Rusia. Cum va muta Vladimir Putin?
Trebuie menționat și că în Rusia vor avea loc două mari evenimente, iar criza coronavirusului – tocmai de aceea ar fi raportate cifre mult mai mici decât sunt în realitate – pică extrem de prost în această schemă ”desenată” de Putin.

Pe 22 aprilie, Rusia urmează să organizeze un vot la nivel național asupra modificărilor constituționale care să îi permită lui Vladimir Putin să continue în funcție până în 2036.

Două săptămâni mai târziu trebuie să aibă loc… Parada Victoriei (9 Mai – ziua care marchează victoria împotriva Germaniei în Al Doilea Război Mondial; în timpul mandatelor lui Putin, acestă sărbătoare a devenit una cu totul specială)

Liderii ruși, în general – Vladimir Putin, în special – pun un mare accent pe aceste două evenimente, iar în ceea ce îl privește pe președinte este evident că pe 22 aprilie dorește să fie un învingător. De altfel, la Parada Militară de pe 9 Mai era pregătit și un scenariu care să demonstreze că Rusia lui Vladimit Putin nu este izolată de comunitatea internațională. Ar fi urmat să participe lideri mondiali, inclusiv președintele Franței, Emmanuel Macron. Bineînțeles, dată fiind pandemia de coronavirus, planurile lui Putin pot fi date peste cap, ceea ce liderul de la Kremlin nu dorește, astfel încât cetățenii Rusiei ar putea fi chemați la votul din 22 aprilie cu toate riscurile pe care le prezintă ”ucigașul tăcut care zboară peste Rusia”, COVID-19.

Ce riscuri își va asuma Vladimir Putin în contextul pandemiei de coronavirus? Politica personală – mai presus de toate – sau sănătatea cetățenilor ruși?
Nimeni nu mai consideră exagerată ipoteza că Vladimir Putin ar dori să fie președinte pe viață al Rusiei, iar eforturile sale – făcute de-a lungul timpului – confirmă asta. Dar situația socială este una complicată. Nivelul de trai al rușilor a scăzut dramatic, rubla s-a devalorizat continuu. Vârsta de pensionare a crescut, oamenii sunt nemulțumiți. ”Țarul” trebuie să mute, iar comunitatea internațională așteaptă să vadă ce mutare va face, cu atât mai mult cu cât chiar popularitatea lui Putin a scăzut de la 59% – în 2017 – la 35% în ianuarie 2020.

Vladimir Putin oferă imaginea unui lider autoritar sigur pe el și care nu face, niciodată, pași înapoi. Tocmai de aceea este esențial modul în care va acționa în următoare perioad. Un lider slab, ca ipoteză de lucru, dispus să amâne și votul din 22 aprilie, și Parada Victoriei, pare doar o utopie. Dar își va asuma Vladimir Putin o astfel de ”extravaganță” periculoasă, în condițiile în care o explozie a infecțiilor cu noul coronavirus nu ar putea fi împiedicată? Rămâne de văzut.

GANDUL.INFO 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *