Astăzi 22 Septembrie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:39
Abonamente

Internațional 8 Octombrie 2011, ora 12:10    Din editia print

Analiză Foreign Policy: Puterea naţionalismului

Marime Font

Care este cea mai puternică forţă politică din lume? Unii dintre voi ar putea spune că este piaţa de obligaţiuni. Alţii ar putea numi resurgenţa religioasă, dezvoltarea democraţiei sau a drepturilor omului.

Sau poate este vorba despre tehnologia digitală, Internet şi tot ce vine de la acesta. Sau despre armele nucleare şi efectele multiple care le-au avut acestea asupra modului în care statele percep securitatea şi folosirea forţei.

Fără îndoială, cititorii vor avea propriile răspunsuri, dar răspunsul meu la întrebarea care este cea mai puternică forţă din lume ar fi: naţionalismul. Convingerea că umanitatea este alcătuită din culturi diferite - de exemplu, din grupuri care au o limbă comună, simboluri şi o poveste despre trecutul lor - şi că aceste grupuri ar fi trebuit să aibă propriul lor stat, a fost o forţă covârşitor de puternică în lume pe parcursul ultimelor două secole.

Loading...


Naţionalismul a fost cel care a cimentat cele mai multe dintre puterile europene din epoca modernă, transformându-le din state-dinastii în state-naţiuni, iar răspândirea ideologiei naţionaliste a dus la distrugerea Imperiilor Britanic, Francez, Otoman, Olandez, Portughez, Austro-Ungar şi Sovietic. Naţionalismul este principalul motiv pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite a avut 51 de state membre imediat după înfiinţarea sa, în 1945, şi acum are aproape 200. Acesta este motivul pentru care sioniştii şi-au dorit un stat pentru poporul evreu, iar palestinienii vor un stat al lor astăzi. Este ceea ce a permis vietnamezilor să învingă atât armatele franceze, cât şi pe cele americane în perioada Războiului Rece. Este, de asemenea motivul pentru care kurzii şi cecenii încă aspiră la statalitatea lor, iar scoţienii au cerut o mai mare autonomie în cadrul Regatului Unit; în fine, este motivul pentru care avem acum Republica Sudanului de Sud.

Înţelegând puterea naţionalismului, putem, de asemenea, să explicăm ce se întâmplă astăzi în Uniunea Europeană. În timpul Războiului Rece, integrarea europeană a progresat pentru că a beneficiat de protecţie americană. Cu toate acestea, astăzi Statele Unite îşi pierd interesul pentru securitatea europeană, iar europenii înşişi se confruntă cu câteva ameninţări externe. Proiectul UE în sine s-a extins prea mult şi a fost negativ influenţat de crearea unei uniuni monetare. Asistăm în prezent, prin urmare, la o renaţionalizare treptată a politicii externe europene, alimentate, pe de o parte, de preferinţe economice incompatibile, iar pe de altă parte, de reapariţia fricii cu care sunt ameninţate identităţile locale/naţionale. Atunci când danezii îşi fac griji din cauza islamului, când catalanii cer autonomie, iar flamanzii şi valonii se ceartă în Belgia, când germanii refuză să-i salveze pe greci şi nimeni nu vrea să facă loc Turciei în UE, vedem cum se manifestă naţionalismul în practică.

Puterea naţionalismului este uşor de apreciat şi de înţeles pentru oamenii cu spirit realist, precum remarca într-un important articol un fost colaborator de al meu, John Mearsheimer. Naţiunile - pentru că acestea funcţionează într-o lume competitivă şi uneori periculoasă - par să-şi păstreze identitatea şi valorile culturale. Adesea, cea mai bună modalitate de a obţine acest lucru este să-şi aibă propriul stat, deoarece în lipsa unui astfel de stat, grupurile etnice sau naţionale sunt de obicei mult mai vulnerabile la a fi cucerite, absorbite şi asimilate.

La fel, statele moderne au, de asemenea, un imbold puternic de a promova unitatea naţională - cu alte cuvinte, de a încuraja naţionalismul – întrucât, având o populaţie loială şi unită, dispusă să se sacrifice (şi, în cazuri extreme, să lupte şi să moară) pentru stat sporeşte puterea lor şi abilitatea de a face faţă ameninţărilor externe. Astfel, într-o lume competitivă a politicilor internaţionale, naţiunile sunt dispuse să-şi creeze state proprii, iar statele sunt dispuse să promoveze o identitate naţională comună pentru populaţiile lor. Luate împreună, aceste dinamici gemene creează o tendinţă de durată de a avea din ce în ce mai multe state-naţiuni independente.

Evident, naţiunile şi statele nu îşi ating întotdeauna obiectivul de „naţiune-stat” unificat. Unele naţiuni nu pot să-şi câştige independenţa, iar unele state nu reuşesc să-şi creeze identităţi naţionale unificate pentru ele însele. Şi nu orice grup cultural sau etnic se consideră o naţiune sau aspiră la independenţă (deşi niciodată nu se ştie când un grup ar putea să-şi dorească să obţină o „conştiinţă naţională”). Cu toate acestea, în ultimii o sută de ani s-a înregistrat o creştere constantă a numărului de state, precum şi apariţia unor mişcări naţionale puternice în multe dintre ele, şi nu ar trebui să ne aşteptăm la o tendinţă inversă.

Odată constituit, statul-naţiune este un fenomen de auto-înarmare. Statele-naţiuni sunt greu de cucerit şi de supus, pentru că populaţia lor va rezista invaziei, de obicei, din afară şi va continua să lupte împotriva ocupantului străin. Mişcările naţionale de succes tind să creeze precedente, care conduc la noi cereri de statalitate. În pofida unor deficienţe de moment (exemple evidente de „state eşuate” ar fi Somalia, Yemen sau Afganistan), se pare că statul naţional va rămâne cea mai importantă entitate politică într-un viitor previzibil.

Deoarece identitatea naţională americană tinde să se axeze pe dimensiunea civică (bazată pe aşa-zisele principii universale, cum ar fi libertatea individuală) şi să minimalizeze elementele istoric şi cultural (deşi acestea există în mod clar), liderii americani subestimează afinităţile locale şi loialităţile de ordin cultural, tribal sau teritorial. În perioada Războiului Rece, noi am exagerat permanent puterea ideologiilor transnaţionale, cum ar fi comunismul, şi am subestimat gradul la care identităţile şi interesele naţionale pot genera conflicte intense în cadrul lumii ghidate de marxism. Osama bin Laden a făcut aceeaşi greşeală atunci când a crezut că atacurile teroriste şi înregistrările video vor declanşa o amplă mişcare de constituire a unui califat islamic transnaţional. Şi oricine crede că o dezvoltare a Chinei ar putea înlocui noţiunile de lume prosperă din USA şi Occident greşeşte, deoarece subapreciază faptul că naţionalismul este, de asemenea, un aspect semnificativ în viziunea Chinei asupra lumii, mult mai important decât orice idealuri „comuniste”.

Pe scurt, dacă nu vom aprecia la justa ei valoare puterea naţionalismului, vom interpreta greşit o mulţime de lucruri din viaţa politică contemporană. Naţionalismul este cea mai puternică forţă politică din lume - dacă o vom ignora, o vom face pe riscul nostru.

Stephen M. Walt, profesor la Universitatea Harvard

Traducere din limba engleză de Ana Taban din „Foreign Policy”

ZIARUL TIMPUL,
29 iulie 2011

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 16:13

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

În regiunea Tver, un avion de luptă de tip Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat, relatează Interfax, citând serviciul de presă al districtului militar de vest.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Septembrie 2020, ora: 15:40

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

 Specialiştii susţin că, dintr-un kilogram de carne de pui cumpărată din magazin, o treime este saramură, care este injectată în carne, de procesator. Alte pericole din carnea de pui sunt hormonii şi medicamentele care le sunt administrate animalelor în crescătorii.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 22 Septembrie 2020, ora: 15:36

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 15:31

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident grav pe strada Nicolae Milescu Spătaru din capitală. Patru mașini s-au tamponat violent. Șoferul mașinii de marca „Dacia” a murit, iar ceilalți doi conducători auto au fost transportați la spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:22

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:14

Unde au fost exportați strugurii moldovenești în perioada iulie-august

Unde au fost exportați strugurii moldovenești în perioada iulie-august

În perioada iulie-august s-au exportat peste 1870 de tone de struguri, mai exact 1871,12 tone, arată datele Asociației „Moldova Fruct”. Astfel, strugurii moldovenești au ajuns atât pe piața din est, cât și pe cea din vest.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Septembrie 2020, ora: 15:12

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 22 Septembrie 2020, ora: 12:47

O femeie divorțată s-a căsătorit cu un covor: „Nu pot să mai trăiesc fără el”

O femeie divorțată s-a căsătorit cu un covor: „Nu pot să mai trăiesc fără el”

 În timpul ceremoniei, Bekki Cocks, care era îmbrăcată într-o rochie de mireasă tradițională, i-a promis „partenerului” ei că îi va fi alături până când „moartea îi va despărți”, scrie Daily Star.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 12:25

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 08:39

Ce limbă vorbesc candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Adevărul scris negru pe alb

Ce limbă vorbesc candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Adevărul scris negru pe alb

Doar trei pretendenți la funcția de șef al statului au scris în declarația privind consimțământul de a candida la alegerile prezidențialele din Republica Moldova că vorbesc limba română. Ceilalți zece, printre care unioniștii Octavian Țîcu și generalul Ion Costaș, dar și...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Septembrie 2020, ora: 08:33

Semne de viață din partea diplomației la București

Semne de viață din partea diplomației la București

România ia poziție oficial, prin președintele Iohannis și ministrul de Externe Aurescu, împotriva represiunii la care este supusă opoziția de la Minsk și cere sancționarea Moscovei în cazul Navalnîi.

( ) Citeşte tot articolul

Auto 22 Septembrie 2020, ora: 05:58

Japonezii au mașini din ce în ce mai proaste calitativ! Intrările în service au crescut cu 555%

Japonezii au mașini din ce în ce mai proaste calitativ! Intrările în service au crescut cu 555%

Principalii constructori de automobile din Japonia incep sa arate ca produsele lor au mari probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Septembrie 2020, ora: 01:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2020. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2020. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

 aHoroscopul zilei de 22 septembrie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 septembrie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)