Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Internațional 8 Octombrie 2011, ora 12:10    Din editia print

Analiză Foreign Policy: Puterea naţionalismului

Marime Font

Care este cea mai puternică forţă politică din lume? Unii dintre voi ar putea spune că este piaţa de obligaţiuni. Alţii ar putea numi resurgenţa religioasă, dezvoltarea democraţiei sau a drepturilor omului.

Sau poate este vorba despre tehnologia digitală, Internet şi tot ce vine de la acesta. Sau despre armele nucleare şi efectele multiple care le-au avut acestea asupra modului în care statele percep securitatea şi folosirea forţei.

Fără îndoială, cititorii vor avea propriile răspunsuri, dar răspunsul meu la întrebarea care este cea mai puternică forţă din lume ar fi: naţionalismul. Convingerea că umanitatea este alcătuită din culturi diferite - de exemplu, din grupuri care au o limbă comună, simboluri şi o poveste despre trecutul lor - şi că aceste grupuri ar fi trebuit să aibă propriul lor stat, a fost o forţă covârşitor de puternică în lume pe parcursul ultimelor două secole.


Naţionalismul a fost cel care a cimentat cele mai multe dintre puterile europene din epoca modernă, transformându-le din state-dinastii în state-naţiuni, iar răspândirea ideologiei naţionaliste a dus la distrugerea Imperiilor Britanic, Francez, Otoman, Olandez, Portughez, Austro-Ungar şi Sovietic. Naţionalismul este principalul motiv pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite a avut 51 de state membre imediat după înfiinţarea sa, în 1945, şi acum are aproape 200. Acesta este motivul pentru care sioniştii şi-au dorit un stat pentru poporul evreu, iar palestinienii vor un stat al lor astăzi. Este ceea ce a permis vietnamezilor să învingă atât armatele franceze, cât şi pe cele americane în perioada Războiului Rece. Este, de asemenea motivul pentru care kurzii şi cecenii încă aspiră la statalitatea lor, iar scoţienii au cerut o mai mare autonomie în cadrul Regatului Unit; în fine, este motivul pentru care avem acum Republica Sudanului de Sud.

Înţelegând puterea naţionalismului, putem, de asemenea, să explicăm ce se întâmplă astăzi în Uniunea Europeană. În timpul Războiului Rece, integrarea europeană a progresat pentru că a beneficiat de protecţie americană. Cu toate acestea, astăzi Statele Unite îşi pierd interesul pentru securitatea europeană, iar europenii înşişi se confruntă cu câteva ameninţări externe. Proiectul UE în sine s-a extins prea mult şi a fost negativ influenţat de crearea unei uniuni monetare. Asistăm în prezent, prin urmare, la o renaţionalizare treptată a politicii externe europene, alimentate, pe de o parte, de preferinţe economice incompatibile, iar pe de altă parte, de reapariţia fricii cu care sunt ameninţate identităţile locale/naţionale. Atunci când danezii îşi fac griji din cauza islamului, când catalanii cer autonomie, iar flamanzii şi valonii se ceartă în Belgia, când germanii refuză să-i salveze pe greci şi nimeni nu vrea să facă loc Turciei în UE, vedem cum se manifestă naţionalismul în practică.

Puterea naţionalismului este uşor de apreciat şi de înţeles pentru oamenii cu spirit realist, precum remarca într-un important articol un fost colaborator de al meu, John Mearsheimer. Naţiunile - pentru că acestea funcţionează într-o lume competitivă şi uneori periculoasă - par să-şi păstreze identitatea şi valorile culturale. Adesea, cea mai bună modalitate de a obţine acest lucru este să-şi aibă propriul stat, deoarece în lipsa unui astfel de stat, grupurile etnice sau naţionale sunt de obicei mult mai vulnerabile la a fi cucerite, absorbite şi asimilate.

La fel, statele moderne au, de asemenea, un imbold puternic de a promova unitatea naţională - cu alte cuvinte, de a încuraja naţionalismul – întrucât, având o populaţie loială şi unită, dispusă să se sacrifice (şi, în cazuri extreme, să lupte şi să moară) pentru stat sporeşte puterea lor şi abilitatea de a face faţă ameninţărilor externe. Astfel, într-o lume competitivă a politicilor internaţionale, naţiunile sunt dispuse să-şi creeze state proprii, iar statele sunt dispuse să promoveze o identitate naţională comună pentru populaţiile lor. Luate împreună, aceste dinamici gemene creează o tendinţă de durată de a avea din ce în ce mai multe state-naţiuni independente.

Evident, naţiunile şi statele nu îşi ating întotdeauna obiectivul de „naţiune-stat” unificat. Unele naţiuni nu pot să-şi câştige independenţa, iar unele state nu reuşesc să-şi creeze identităţi naţionale unificate pentru ele însele. Şi nu orice grup cultural sau etnic se consideră o naţiune sau aspiră la independenţă (deşi niciodată nu se ştie când un grup ar putea să-şi dorească să obţină o „conştiinţă naţională”). Cu toate acestea, în ultimii o sută de ani s-a înregistrat o creştere constantă a numărului de state, precum şi apariţia unor mişcări naţionale puternice în multe dintre ele, şi nu ar trebui să ne aşteptăm la o tendinţă inversă.

Odată constituit, statul-naţiune este un fenomen de auto-înarmare. Statele-naţiuni sunt greu de cucerit şi de supus, pentru că populaţia lor va rezista invaziei, de obicei, din afară şi va continua să lupte împotriva ocupantului străin. Mişcările naţionale de succes tind să creeze precedente, care conduc la noi cereri de statalitate. În pofida unor deficienţe de moment (exemple evidente de „state eşuate” ar fi Somalia, Yemen sau Afganistan), se pare că statul naţional va rămâne cea mai importantă entitate politică într-un viitor previzibil.

Deoarece identitatea naţională americană tinde să se axeze pe dimensiunea civică (bazată pe aşa-zisele principii universale, cum ar fi libertatea individuală) şi să minimalizeze elementele istoric şi cultural (deşi acestea există în mod clar), liderii americani subestimează afinităţile locale şi loialităţile de ordin cultural, tribal sau teritorial. În perioada Războiului Rece, noi am exagerat permanent puterea ideologiilor transnaţionale, cum ar fi comunismul, şi am subestimat gradul la care identităţile şi interesele naţionale pot genera conflicte intense în cadrul lumii ghidate de marxism. Osama bin Laden a făcut aceeaşi greşeală atunci când a crezut că atacurile teroriste şi înregistrările video vor declanşa o amplă mişcare de constituire a unui califat islamic transnaţional. Şi oricine crede că o dezvoltare a Chinei ar putea înlocui noţiunile de lume prosperă din USA şi Occident greşeşte, deoarece subapreciază faptul că naţionalismul este, de asemenea, un aspect semnificativ în viziunea Chinei asupra lumii, mult mai important decât orice idealuri „comuniste”.

Pe scurt, dacă nu vom aprecia la justa ei valoare puterea naţionalismului, vom interpreta greşit o mulţime de lucruri din viaţa politică contemporană. Naţionalismul este cea mai puternică forţă politică din lume - dacă o vom ignora, o vom face pe riscul nostru.

Stephen M. Walt, profesor la Universitatea Harvard

Traducere din limba engleză de Ana Taban din „Foreign Policy”

ZIARUL TIMPUL,
29 iulie 2011

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:12

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

Numită și „crinul deșertului”, Aloe Vera este planta miraculoasă atât de binefăcătoare, încât te vei simți pătrunsă la un moment dat de evlavie în fața tuturor proprietăților sale. Conținând peste 200 de substanțe benefice, planta pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:05

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Campania electorală prezidențială încă n-a început, dar măcelul dintre partidele e dreapta este in toi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:48

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Ianuarie 2020, ora: 07:46

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Ministrul de interne Pavel Voicu le răspunde deputaților Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), care i-au cerut astăzi să prezinte un raport cu privire la situația infracțională din ultima perioadă. De asemenea, Voicu a acuzat fostul Guvern de „problemele care au generat”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:34

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

Defrișări în masă, la Dondușeni. Pădurile din raion sunt tot mai des atacate de tăietorii iliciți. Numai în primele săptămâni ale acestui an, au fost tăiați ilegal arbori în valoare totală de aproape 10.000 de lei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)