Astăzi 17 Octombrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 21:30
Abonamente

Actualitate 21 Iunie 2019, ora 00:11

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

Marime Font

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

Adevarul:

În această dimineaţă am primit încă două rapoarte care completează „Dosarul Iran“, foarte amplu, dar, în acest moment, cu semnale de alarmă extrem de puternice deoarece se acumulează, zi de zi, date care confirmă că forţele din zonă sunt nu numai în stand by, ci şi au fost puse în stare de pre-război.


S-a mai întâmplat să văd cum, în trecut, se acumulau asemenea rapoarte şi, de fiecare dată, au prevestit corect declanşarea unui război, fără însă să poată anticipa în totalitate nici amploarea, nici extensia sa viitoare. Cu atât mai puţin acum, în cazul unei acţiuni militare împotriva Iranului care, pornită de o coaliţie, ar putea produce foarte rapid şi o coaliţie de răspuns, transformând ceea ce ar fi putut să fie un război chirurgical într-unul regional, dacă nu şi chiar mai mult. Pur şi simplu, actorii sunt prea mari pentru ca forţele pe care le comandă să poată fi conţinute într-un singur areal, mai ales că miza reală pare să fie una dincolo de cea nucleară. Poate, din această cauză, diversitatea scenariilor analizate acum şi prezentate extrem de corect de fostul ofiţer de informaţii Michael Pregent pe o hartă de opţiuni militare pe care o publica The Jerusalem Post în urmă cu 3 luni.

Analiza a revenit acum în actualitate după seria de lovituri misterioase, atribuite de americani iranienilor, împotriva unor petroliere şi, mai ales, după ce, în urmă cu două zile, spionajul american a transmis israelienilor că, analizând datele primite din partea unor surse extrem de credibile, forţele militare iraniene pregătesc în acest moment un asalt la scară mare împotriva unor zone strategice ale industriei petroliere saudite. CNTCOM a cerut 6500 de militari. Trump a aprobat doar 1000 în plus faţă de cei 1500 relocaţi în luna mai.

Toate acestea ar putea să fie sau o încercare reală a Iranului de a lovi în afara perimetrului său naţional şi de a obliga astfel forţele potenţial inamice să rămână cât se poate de mult în aliniamentele proprii, fie o mişcare a alianţei conduse de americani pentru a îndepărta atenţia asupra organizării unei eventuale ofensive care să lovească atât instalaţiile de producţie implicate în programul nuclear cât şi să oprească, poate definitiv, expansiunea Iranului, începută deja prin intermediul „Coridorului iranian“.

După părerea mea, aceasta ar putea fi marea miză a tot ceea ce se petrece acum în zonă, explicând tensiunile din teren şi implicând interesele geopolitice ale SUA, Rusiei, Chinei şi Turciei: împiedicarea, chiar cu preţul unui război devastator, a deschiderii coridoarelor terestre iraniene către Mediterana, eventual ca parte integrantă a variantei de sud a Noului Drum al Mătăsii, dar şi căi de transport energetic ce ar putea fi legate de Turcia, acum transformată într-un enorm hub energetic la care europenii se uită cu foarte mare interes pentru a-şi pune în aplicare programul de atingere a independenţei strategice energetice. (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

Donald Trump va candida din nou la alegerile din 2020 și ar fi naiv să credem că își va pierde funcția înainte de viitoarea cursă pentru Casa Albă, este de părere Nancy Isenson.

Mulți au crezut că Donald Trump își va pierde repede mandatul. Numai că el este și-n ziua de azi președintele SUA, ba chiar a anunțat că este hotărât să câștige încă un mandat la Casa Albă.

În 2016, când a preluat funcția supremă în stat, optimiștii s-au gândit că este numai o chestiune de timp până când renunță. Fiindcă a fi președinte este mai greu decât orice altceva a mai făcut Trump în răsfățata sa existență. Cu siguranță i-ar plăcea mai mult să urmărească postul Fox News, să jignească vedete pe Twitter și să joace golf.

Economia nu-l taxează

Când s-a văzut că de bunăvoie nu renunță, optimiștii s-au gândit că poate va fi demis din funcție. Însă Donald Trump n-a fost deferit justiției pentru nicio abatere de la litera legii. Că o fi încercat să obstrucționeze ancheta privind campania sa electorală sau că o fi încurajat sau nu Rusia să spargă serverul adversarului său politic, nu mai are nicio importanță acum. Demiterea sa în baza unui așa-numit Impeachment (o procedură de destituire) era treaba Senatului. Dar acest for este condus de către republicanii care n-au niciun interes să-l atace pe liderul propriului partid.
Când Trump n-a fost demis, optimiștii au crezut că economia va rezolva această problemă. De la începutul mandatului său, analiștii tot estimează că economia va ajunge pe butuci. Mai întâi au fost reducerile fiscale, apoi politica vamală agresivă, apoi cheltuielile exagerate care au dus la creșterea datoriei de stat cu două mii de miliarde de dolari. Poate că, pe termen lung, estimările analiștilor sunt valabile. Dar, deocamdată, SUA au o economie puternică și cea mai scăzută rată a șomajului din ultimii 50 de ani: 3,6%.

Lăsând la o parte economia, Trump are avantajul că președinții care se înscriu în cursa pentru încă un mandat sunt aproape întotdeauna realeși. În ultimul secol doar patru lideri de la Casa Albă s-au lovit de refuzul electoratului. 

Ziarul Financiar:

În primul trimestru, pe piaţa muncii din Ungaria s-a întâmplat ceva extraordinar: pentru prima dată după mulţi ani numărul de locuri de muncă vacante nu doar că nu a mai crescut, ci chiar a scăzut, semn că penuria de forţă de muncă, ajunsă la cote istorice, se înmoaie. Sectorul privat a găsit câteva soluţii crizei, însă în sectorul public situaţia s-a înrăutăţit.

În perioada ianuarie-martie, în sectorul privat din Ungaria erau 57.300 de locuri de muncă vacante, faţă de 58.800 în aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor oficiale, preluate de Portfolio.hu. Săderea este o premieră în actualul ciclu de creştere a economiei maghiare.

De obicei, o scădere în primul trimestru poate fi explicată prin efectele sezoniere - mai puţin de lucru în iarnă -, însă de această dată informaţiile spun mai mult de atât. S-ar putea ca firmele să fi găsit o cale de a recruta mai uşor forţa de muncă de care au nevoie. De asemenea, o explicaţie ar fi că firmele nu mai au nevoie de atât de mulţi angajaţi deoarece: se aşteaptă la scăderea cererii sau la o încetinire a creşterii economice, sau procesul de automatizare a redus nevoia de mână de lucru umană, sau accesează tot mai multă forţă de muncă adusă din alte state.
Este foarte probabil ca toţi cei trei factori să coexiste în economia Ungariei, în condiţiile în care datele despre investiţii sprijină ipoteza că sectorul privat utilizează din ce în ce mai mult roboţi industriali şi tehnologie de automatizare. Pe de altă parte, actualul ciclu de creştere economică şi-a atins punctul de maxim. Cererea externă a început deja să slăbească. De aceea, este de aşteptat ca şi penuria de forţă de muncă să-şi fi atins punctul de maxim. (Mai multe detalii AICI)

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 21:30

Băncile moldovenești implicate în “Laundromatul rusesc” sunt aceleași care figurează în “jaful secolului”. Totul a pornit însă de la Universalbank. Ieri, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a făcut publice detalii noi despre schema prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:43

1. Berbec - Balanta In timp ce Berbecul poate avea calitati excelente de conducere si este, de obicei, foarte incapatanat si dornic sa faca tot ce ii sta in putere pentru a ajunge acolo unde isi doreste, Balanta stie intotdeauna cum sa preia controlul, sa se impuna si sa gaseasca solutii in cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:38

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat miercuri decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:27

Deputatul buzoian Adrian Mocanu (ALDE) a rămas fără permis după ce a fost prins de polițișii rutieri circulând cu viteză în localitate, pe DN2 E85, în Buzău. Cu câteva ore înainte, parlamentarul depășise limita legală și într-o localitate din Ilfov,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:17

Legate cu hamuri metalice și sechestrate în containere minuscule, aceste imagini cumplite arată tratamentul la care sunt supuse maimuțele, dar și alte animale, care s-ar afla într-un laborator german de testare. Imaginile au fost dezvăluite de activiștii pentru drepturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:02

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Pe data de 15 octombrie, Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău a ținut o conferință de presă, în cadrul căreia a lansat imnul campaniei electorale 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:40

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

În Republica Moldova s-a ajuns în situația când sinceritatea și corectitudinea sunt transformate de Comisia Electorală Centrală (CEC) și “partidul lui Dodon” din virtute în viciu. Aceasta este reacția Partidului Politic “Partidul Nostru”, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:32

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

În următorii patru ani vor fi reparate capital 80 de grădinițe din municipiul Chișinău. Totodată, candidatul la funcția de primar al Caitalei Ion Ceban își propune și extinderea rețelei de grădinițe prin construcția unor instituții preșcolare noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:31

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a declarat că a constatat odată în plus că Primăria Chișinău nu consulta deloc opinia societății civile și oamenilor. În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a precizat că a ajuns la această concluzie în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:24

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

 Nume-surpriză apărut în discuțiile pentru propunerea de premier, în cazul în care, cel mai probabil, cabinetul propus de Ludovic Orban nu va trece de votul de încredere din Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:16

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Deputatul Octavian Țîcu propune colegilor din cadrul blocului ACUM să-i susțină inițiativa de crearea a unei comisii de anchetă pentru investigarea acțiunilor de trădare de patrie comise de Igor Dodon. Potrivit parlamentarului, prin intermediul acțiunilor acestei comisii, șeful...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:07

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

 Primăria municipiului Orhei a alocat joi, 17 octombrie încă 55 de îndemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, pentru bebelușii născuți în lunile mai-iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:53

Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:29

Brexit Boris Johnson primește o nouă lovitură chiar înainte de Consiliul European

Boris Johnson primește o nouă lovitură chiar înainte de Consiliul European

Boris Johnson a primit o lovitură de grație privind propunerea sa de acord Brexit chiar înainte de începerea reuniunii Consiliului European, Partidul Unionist Democrat (DUP) al nord-irlandezilor anunțând că nu susține variantă avansată de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:12

Combinaţia de blugi cu pulover nu mai este la modă! Cu ce să o înlocuieşti!

Combinaţia de blugi cu pulover nu mai este la modă! Cu ce să o înlocuieşti!

Într-o dimineaţa răcoroasă de toamnă fiecare femeie îşi doreşte să abordeze un stil cât mai comod, în care să se simtă bine şi care să o ferească de aerul rece. Cu toate că are la îndemână multe alte soluţii care să o scoată din rutină, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 11:51

ACCIDENT HORROR la Căușeni. Trei persoane au murit / FOTO +18

ACCIDENT HORROR la Căușeni. Trei persoane au murit / FOTO +18

Trei persoane au murit, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:10, la intrarea în orașul Căușeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 10:51

Voronin: Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost Vlad Filat

Voronin: Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost Vlad Filat

Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 ar fi fost ex-premierul Vlad Filat. Fostul prim-ministru ar fi pregătit evenimentele din acea zi. Declaraţia aparţine liderului Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care pe atunci ocupa funcţia de preşedinte al statului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 10:05

De ce Plahotniuc i-a lăsat pe democrați fără sediu și bani

De ce Plahotniuc i-a lăsat pe democrați fără sediu și bani

Fostul președinte al Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc ar fi dorit ca Vladimir Cebotari să-i fie succesor, dar Dumitru Diacov, președintele de onoare și fondatorul partidului, l-ar fi ajutat pe Pavel Filip să preia funcția.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:56

3 rețete utile pentru o sarcină fără probleme

3 rețete utile pentru o sarcină fără probleme

Cele 9 luni în care aștepți venirea pe lume a copilului tău sunt o perioadă emoționantă, dar uneori simptomele problematice te pot împiedica să consumi toate vitaminele și mineralele de care are nevoie cel mic. Încearcă și tu câteva rețete consistente, care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:31

Deputații PD au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în timp ce colegii lor de la guvernare scandau „Hoții!” / VIDEO

Deputații PD au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în timp ce colegii lor de la guvernare scandau „Hoții!” / VIDEO

Deputații Partidului Democrat au părăsit sala de ședințe a Parlamentului înainte de a începe audierea raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:23

Rusia: Trei diplomaţi americani, reţinuţi în apropiere de oraşul închis Severodvinsk, locul exploziei nucleare din luna august

Rusia: Trei diplomaţi americani, reţinuţi în apropiere de oraşul închis Severodvinsk, locul exploziei nucleare din luna august

Trei diplomaţi americani au fost arestaţi luni pentru scurt timp în apropiere de oraşul închis Severodvinsk (nord-vestul Rusiei), care în august a fost scena unui accident cu caracter nuclear legat de un test cu armament secret, au relatat miercuri agenţiile de presă ruse,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:19

Situație disperată în Liban din cauza incendiilor puternice. Cele trei elicoptere speciale sunt defecte

Situație disperată în Liban din cauza incendiilor puternice. Cele trei elicoptere speciale sunt defecte

Peste 100 de incendii de proporţii devastează Libanul, în ceea ce pompierii numesc cea mai mare tragedie provocată de foc în ultimii zeci de ani. Alimentate de vegetaţia uscată şi vântul puternic, flăcări înalte cât un bloc cu opt etaje au distrus...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)