Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:34
Abonamente

Actualitate 21 Iunie 2019, ora 00:11

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

Marime Font

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

Adevarul:

În această dimineaţă am primit încă două rapoarte care completează „Dosarul Iran“, foarte amplu, dar, în acest moment, cu semnale de alarmă extrem de puternice deoarece se acumulează, zi de zi, date care confirmă că forţele din zonă sunt nu numai în stand by, ci şi au fost puse în stare de pre-război.


S-a mai întâmplat să văd cum, în trecut, se acumulau asemenea rapoarte şi, de fiecare dată, au prevestit corect declanşarea unui război, fără însă să poată anticipa în totalitate nici amploarea, nici extensia sa viitoare. Cu atât mai puţin acum, în cazul unei acţiuni militare împotriva Iranului care, pornită de o coaliţie, ar putea produce foarte rapid şi o coaliţie de răspuns, transformând ceea ce ar fi putut să fie un război chirurgical într-unul regional, dacă nu şi chiar mai mult. Pur şi simplu, actorii sunt prea mari pentru ca forţele pe care le comandă să poată fi conţinute într-un singur areal, mai ales că miza reală pare să fie una dincolo de cea nucleară. Poate, din această cauză, diversitatea scenariilor analizate acum şi prezentate extrem de corect de fostul ofiţer de informaţii Michael Pregent pe o hartă de opţiuni militare pe care o publica The Jerusalem Post în urmă cu 3 luni.

Analiza a revenit acum în actualitate după seria de lovituri misterioase, atribuite de americani iranienilor, împotriva unor petroliere şi, mai ales, după ce, în urmă cu două zile, spionajul american a transmis israelienilor că, analizând datele primite din partea unor surse extrem de credibile, forţele militare iraniene pregătesc în acest moment un asalt la scară mare împotriva unor zone strategice ale industriei petroliere saudite. CNTCOM a cerut 6500 de militari. Trump a aprobat doar 1000 în plus faţă de cei 1500 relocaţi în luna mai.

Toate acestea ar putea să fie sau o încercare reală a Iranului de a lovi în afara perimetrului său naţional şi de a obliga astfel forţele potenţial inamice să rămână cât se poate de mult în aliniamentele proprii, fie o mişcare a alianţei conduse de americani pentru a îndepărta atenţia asupra organizării unei eventuale ofensive care să lovească atât instalaţiile de producţie implicate în programul nuclear cât şi să oprească, poate definitiv, expansiunea Iranului, începută deja prin intermediul „Coridorului iranian“.

După părerea mea, aceasta ar putea fi marea miză a tot ceea ce se petrece acum în zonă, explicând tensiunile din teren şi implicând interesele geopolitice ale SUA, Rusiei, Chinei şi Turciei: împiedicarea, chiar cu preţul unui război devastator, a deschiderii coridoarelor terestre iraniene către Mediterana, eventual ca parte integrantă a variantei de sud a Noului Drum al Mătăsii, dar şi căi de transport energetic ce ar putea fi legate de Turcia, acum transformată într-un enorm hub energetic la care europenii se uită cu foarte mare interes pentru a-şi pune în aplicare programul de atingere a independenţei strategice energetice. (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

Donald Trump va candida din nou la alegerile din 2020 și ar fi naiv să credem că își va pierde funcția înainte de viitoarea cursă pentru Casa Albă, este de părere Nancy Isenson.

Mulți au crezut că Donald Trump își va pierde repede mandatul. Numai că el este și-n ziua de azi președintele SUA, ba chiar a anunțat că este hotărât să câștige încă un mandat la Casa Albă.

În 2016, când a preluat funcția supremă în stat, optimiștii s-au gândit că este numai o chestiune de timp până când renunță. Fiindcă a fi președinte este mai greu decât orice altceva a mai făcut Trump în răsfățata sa existență. Cu siguranță i-ar plăcea mai mult să urmărească postul Fox News, să jignească vedete pe Twitter și să joace golf.

Economia nu-l taxează

Când s-a văzut că de bunăvoie nu renunță, optimiștii s-au gândit că poate va fi demis din funcție. Însă Donald Trump n-a fost deferit justiției pentru nicio abatere de la litera legii. Că o fi încercat să obstrucționeze ancheta privind campania sa electorală sau că o fi încurajat sau nu Rusia să spargă serverul adversarului său politic, nu mai are nicio importanță acum. Demiterea sa în baza unui așa-numit Impeachment (o procedură de destituire) era treaba Senatului. Dar acest for este condus de către republicanii care n-au niciun interes să-l atace pe liderul propriului partid.
Când Trump n-a fost demis, optimiștii au crezut că economia va rezolva această problemă. De la începutul mandatului său, analiștii tot estimează că economia va ajunge pe butuci. Mai întâi au fost reducerile fiscale, apoi politica vamală agresivă, apoi cheltuielile exagerate care au dus la creșterea datoriei de stat cu două mii de miliarde de dolari. Poate că, pe termen lung, estimările analiștilor sunt valabile. Dar, deocamdată, SUA au o economie puternică și cea mai scăzută rată a șomajului din ultimii 50 de ani: 3,6%.

Lăsând la o parte economia, Trump are avantajul că președinții care se înscriu în cursa pentru încă un mandat sunt aproape întotdeauna realeși. În ultimul secol doar patru lideri de la Casa Albă s-au lovit de refuzul electoratului. 

Ziarul Financiar:

În primul trimestru, pe piaţa muncii din Ungaria s-a întâmplat ceva extraordinar: pentru prima dată după mulţi ani numărul de locuri de muncă vacante nu doar că nu a mai crescut, ci chiar a scăzut, semn că penuria de forţă de muncă, ajunsă la cote istorice, se înmoaie. Sectorul privat a găsit câteva soluţii crizei, însă în sectorul public situaţia s-a înrăutăţit.

În perioada ianuarie-martie, în sectorul privat din Ungaria erau 57.300 de locuri de muncă vacante, faţă de 58.800 în aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor oficiale, preluate de Portfolio.hu. Săderea este o premieră în actualul ciclu de creştere a economiei maghiare.

De obicei, o scădere în primul trimestru poate fi explicată prin efectele sezoniere - mai puţin de lucru în iarnă -, însă de această dată informaţiile spun mai mult de atât. S-ar putea ca firmele să fi găsit o cale de a recruta mai uşor forţa de muncă de care au nevoie. De asemenea, o explicaţie ar fi că firmele nu mai au nevoie de atât de mulţi angajaţi deoarece: se aşteaptă la scăderea cererii sau la o încetinire a creşterii economice, sau procesul de automatizare a redus nevoia de mână de lucru umană, sau accesează tot mai multă forţă de muncă adusă din alte state.
Este foarte probabil ca toţi cei trei factori să coexiste în economia Ungariei, în condiţiile în care datele despre investiţii sprijină ipoteza că sectorul privat utilizează din ce în ce mai mult roboţi industriali şi tehnologie de automatizare. Pe de altă parte, actualul ciclu de creştere economică şi-a atins punctul de maxim. Cererea externă a început deja să slăbească. De aceea, este de aşteptat ca şi penuria de forţă de muncă să-şi fi atins punctul de maxim. (Mai multe detalii AICI)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 00:51

Președintele Igor Dodon a mulțumit din nou Statelor Unite pentru sprijinul acordat R.Moldova în soluționarea recentei crize politice și transferul pașnic al puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 00:21 de Ion Macovei

Cum să reziste un popor în fața unui imperiu ca Uniunea Sovietică? Terorizați, deportați, supuși înfometării și apoi aruncați în colhoz, basarabenii nu au avut decât un singur mijloc de rezistență: umorul subversiv. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 00:09

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Noul director la SA ”Moldovagaz” ar putea fi numit Vadim Ceban, care în prezent deține funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei în primul mandat de bașcan al Irinei Vlah.  

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 15 Iulie 2019, ora: 19:24

Organizațiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricționa accesul lui Vadim Ungureanu la conferințele de presă ale Inspectoratului General de Poliție (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal. Declarația a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 15:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:59

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

În legătură cu informația apărută în presă cu referire la organizarea măsurilor de susținere a cetățeanului român Simion George-Nicolae, Biroul migrație și azil al MAI s-a autosesizat și comunică următoarele:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:55

 Poate te întrebi și tu de ce relațiile se destramă mai ușor în ziua de azi. Ai auzit poveștile de dragoste ale bunicilor și ale străbunicilor, poate chiar ale părinților tăi. Nu au avut relații ideale, dar au rămas împreună până la adânci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:49

 Horoscop dragoste. Saptamana 15-21 iulie 2019 are semnificatii aparte din punct de vedere astrologic. Avem cea de-a doua eclipsa a verii, mai exact eclipsa partiala de Luna plina in Capricorn de marti 16 iulie. Intreaga atmosfera a saptamanii se invarte in jurul acestui mare eveniment....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:34

 Astăzi se împlinesc 204 de ani de la exilarea lui Napoleon Bonaparte, lider marcant al secolului XIX, pe insula Sfânta Elena. El şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă aici, sub supraveghere britanică. Condiţiile în care a murit marele lider francez, la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:05

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem scoaterea interdicției lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:04

Liberalul Dorinc Chirtoacă a anunțat astăzi că va participa la alegerile parlamentare în circumscripțiile 33 (suburbiile municipiului Chișinău) și 50 (Europa de Vest), după ce vicepremierul Andrei Năstase și premierul maia Sandu au renunțat la mandatele de deputat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:49

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a decis prelungirea cu o săptămână a termenului de depunere a dosarelor la concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:41

Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început, a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:53

 Noul asteroid are un kilometru în diametru şi realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 151 zile. Astronomii au identificat un nou asteroid care orbitează în jurul Soarelui. Acest asteroid este considerat a fi relativ mare, cu aproximativ un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:47

 Romanticii incurabili pot jura că dragostea la prima vedere este cât se poate de reală, în timp ce persoanele sceptice sunt de părere că ceea ce simțim la primele întâlniri este atracție sexuală, în niciun caz dragoste. Dar ce se întâmplă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:43

Următorul tău zbor ar putea deveni foarte problematic, dacă nu alegi alimentele potrivite. Află de la specialiști ce preparate trebuie să eviți în avion pentru a preveni efectele nedorite. Poate credeai că nu contează prea mult ce mănânci când ești în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:12

Trăim într-o societate obsedată de realizări, care se grăbește să aplice etichete de talent tuturor celor care au realizat ceva remarcabil de-a lungul vieții.Oamenii de succes sunt descriși ca fiind talentați. Dacă persoana în cauză este tânără, șansele sunt și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:05

Apartenenţa la UE a dezvoltat bunăstarea în fiecare stat membru; piaţa comună şi dezvoltarea regională a UE duc la diminuarea inegalităţilor dintre statele membre; în cadrul unora dintre statele membre condiţiile de viaţă au ajuns în ultima perioadă în derivă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:30

Un microbuz cu 8 pasageri s-a oprit într-un cap de pod în județul Cluj.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:20

Exporturile Republicii Moldova în primele cinci luni ale anului curent s-au majorat cu 5% față de aceeași perioadă a anului 2018, depășind 1,1 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:19

Grav accident la Chirsova, Gagauzia. Doua motocicleta si o masina a politiei s-au ciocnit violent. In urma impactului, unul dintre tineri s-a stins pe loc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)