Cultură

Andrei Ursu, o somitate în domeniul pedologiei

Este vorba despre lansarea cărţii academicianului Andrei Ursu „Solurile Moldovei” – parte a colecţiei „Academica”. La eveniment au participat savanţi, academicieni, cercetători, profesori şi studenţi de la diverse instituţii de profil.

Prezentarea cărţii „Solurile Moldovei” s-a desfăşurat într-o ambianţă de sărbătoare, însoţită de un auditoriu select. Manifestarea a făcut obiectul aprecierilor aduse personalităţii autorului, subliniind astfel contribuţia pe care a adus-o cu precădere în domeniul pedologiei.

În discursul său de felicitare, prim-vicepreşedintele AŞM, academicianul Tudor Furdui, a remarcat că lucrarea lui Andrei Ursu are o semnificaţie practică şi fundamentală ce include date ştiinţifice consemnate pe tot parcursul vieţii autorului. „Ineditul acestei cărţi îl marchează reflectarea unor noi viziuni şi abordări. Nu-mi imaginez ca această lucrare să fi fost altfel, deoarece îl cunosc bine pe dl academician Ursu. Sunt sigur că această carte va deveni una de căpătâi nu numai pentru pedologi, dar şi pentru cei preocupaţi de agricultură. Fiindcă fără ea este dificil să efectuezi o activitate în agricultură, fitotehnie, horticultură. Nu doar în baza ştiinţifică, ci şi practică”, a menţionat Tudor Furdui. El s-a arătat impresionat de faptul că autorul a apelat la circa trei sute de surse, dintre care o sută fiind lucrări ale colegilor săi.

Prezent la eveniment, directorul Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”, academicianul Serafim Andrieş, a subliniat valoarea incontestabilă a lucrării. „Dacă cu 30 de ani în urmă elogiam solurile noastre ca fiind cele mai bogate, în ultimii 20 de ani s-au intensificat practic toate formele de degradare a solului. Însă cea mai gravă formă de degradare este eroziunea de suprafaţă, liniară, alunecările de teren despre care dl Ursu a scris. Pe acest fundal a apărut şi necesitatea întocmirii acestui manual, iar acest lucru îl putea face doar domnul academician”, a relatat Serafim Andrieş. El a recomandat cartea nu numai pedologilor, ci şi silvicultorilor, ecologilor, amelioratorilor, studenţilor colegiilor agricole şi instituţiilor de învăţământ superior.

Academicianul Andrei Ursu este autor şi coautor a peste 450 de lucrări ştiinţifice, 28 de broşuri, pliante şi recomandări, 29 de cărţi şi atlase. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *