Moldova

Anexa la acordul AIE care interzice votul comun cu PCRM

Primul punct prevede că părţile semnatare îşi asumă angajamentul de a nu admite, pentru perioada deplină a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a, participarea partidelor pe care le reprezintă la o altă alianţă de guvernare decât Alianţa pentru Integrare Europeană. Punctul exclude negocieri separate, votări separate şi vot comun cu PCRM care ar urmări drept scop reconfigurarea guvernării şi constituirea unei alte majorităţi parlamentare.

În al doilea punct componentele AIE îşi reconfirmă angajamentele asumate privind votul consolidat pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova şi a preşedintelui Parlamentului.

Părţile semnatare îşi mai asumă angajamentul de a asigura sprijinul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei pe întreaga durată a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a, precum şi preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a.

Al patrulea punct prevede că AIE va implementa, în baza consultărilor din cadrul Consiliului AIE, depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept.

În anexă se mai scrie că durata mandatului preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a. Şeful statului îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a.

Prezentul supliment constituie parte integrantă a Acordului privind constituirea Alianţei de Guvernare – Alianţa pentru Integrare Europeană, semnat la 30 decembrie 2010. Anexa a intrat în vigoare în momentul semnării şi este valabilă pe durata valabilităţii acordului.

Anexa a fost semnată de către preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu şi preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.  

Supliment la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană

Prin prezentul document, Părţile semnatare ale Acordului privind constituirea Alianţei de Guvernare – Alianţa pentru Integrare Europeană (în continuare – Acord), semnat la Chişinău la 30 decembrie 2010 între:

Partidul Liberal Democrat din Moldova,
Partidul Democrat din Moldova,
Partidul Liberal,

au convenit asupra următoarelor:

În vederea alegerii Preşedintelui Republicii Moldova, Preşedintelui Parlamentului de legislatura a XIX-a după exerciţiul de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova şi asigurării unei guvernări stabile şi funcţionale pe durata întregului mandat al Parlamentului de legislatura a XIX-a, realizării plenare a Programului de Guvernare al AIE pentru anii 2011-2014 „Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”;

În scopul asigurării stabilităţii politice pentru perioada deplină a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a, implementării fără abateri a valorilor, principiilor şi obiectivelor AIE, semnatarii Acordului privind constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, declară:

1. Părţile semnatare ale Acordului îşi asumă angajamentul de a nu admite, pentru perioada deplină a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a, participarea partidelor pe care le reprezintă la o altă alianţă de guvernare decât Alianţa pentru Integrare Europeană, excluzând:
– negocieri separate;
– votări separate;
– vot comun cu PCRM care ar urmări drept scop reconfigurarea guvernării şi constituirea unei alte majorităţi parlamentare.

2. Părţile componente ale AIE îşi reconfirmă angajamentele asumate prin Acord privind votul consolidat pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova şi a Preşedintelui Parlamentului RM.

3. Părţile semnatare ale Acordului îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei pe întreaga durată a mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a şi al Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura
a XIX-a.

4.
Alianţa pentru Integrare Europeană va implementa, în baza consultărilor din cadrul Consiliului AIE, depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept.

5.
Durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a. Şeful statului îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului de legislatura a XIX-a.

6.
Prezentul Supliment constituie parte integrantă a Acordului privind constituirea Alianţei de Guvernare – Alianţa pentru Integrare Europeană semnat la Chişinău la 30 decembrie 2010, intră în vigoare din momentul semnării şi este valabil pe durata valabilităţii Acordului.

Semnat la Chişinău la 16 decembrie 2011

Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Marian Lupu, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal

Sursa: Info-prim.md/pl.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *