Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Ultima oră 7 Februarie 2011, ora 18:04    Din editia print

Angela Ciobanu: „Îmi doresc ca tinerii să zboare un pic mai sus de pământ”

Marime Font

Angela Ciobanu, una dintre actriţele de frunte ale Naţionalului „Mihai Eminescu”, întotdeauna mi s-a asociat cu un vulcan. Să fi fost din cauza diferitelor nuanţe de roşu ale părului, a vocii puţin răguşite sau a energiei pe care o degajă? Dar toate acestea vin parcă în contradicţie cu femeia senzuală care visează să ajungă la Paris inclusiv pentru că, fiind legată organic de arome, vrea să se dizolve în lumea parfumurilor... Miracolul vieţii e că, uneori, armonia se naşte din contradicţii. 

- Angela, teatrul este creaţie sau lucru?
- Creaţie, doar creaţie. Aşa am fost educată, aşa simt şi sper ca Dumnezeu să-mi dea inspiraţie cât mai mult timp...

- Ce fel de creaţie, când spectacolul începe la o anumită oră?!.
- Ei, aici intervine disciplina. Nu mă deranjează însă, căci, fiind disciplinată, respecţi timpul tău, dar şi pe cel al partenerului. Punctualitatea este o calitate a regilor şi spre ea ar trebui să tindă toţi moldovenii. Mie, în linii mari, îmi reuşeşte.

- Artiştii noştri aleargă de la o activitate la alta. O fac de voie sau de nevoie?
- Mai mult de nevoie. Dacă statul ar putea să ne dea un salariu mai bun, poate că şi noi am putea să ne concentrăm doar pe teatru. Dar am atâta cât poate să-mi dea azi Teatrul Naţional şi nu mă plâng. Iar faptul că trebuie să ne mai căutăm o activitate nu e întotdeauna cel mai rău. Eu, bunăoară, sunt şi profesoară la două instituţii de învăţământ - Liceul cu profil teatral „Elena Alistar” şi Academia de Arte, la ambele predau măiestria actorului - şi contactul cu tinerii este extrem de benefic.

- Ce le spuneţi tinerilor?
- Încerc să le deschid alte orizonturi, să-i ajut să descopere cultura, să vadă lumea în alte culori decât o văd ceilalţi. Tinerii de astăzi îşi pun căştile în urechi şi nu mai văd nimic. Eu însă îmi doresc ca ei să zboare un pic mai sus de pământ - să privească oamenii, să ghicească dacă aceştia sunt trişti sau fericiţi. Căci, tot ce se întâmplă în jurul nostru e teatru... Pentru a vedea asta, însă, nu e suficient să stai pe Internet - trebuie să mai intri în muzee, să mergi la teatru şi chiar la cinema.- Aţi studiat la MHAT, la Moscova. Ce s-a întâmplat cu trupa voastră?
- Câţiva dintre colegi au rămas la Moscova şi muncesc acolo. Acasă, în 1992, ne-am întors mai puţini. Deoarece fuseserăm pregătiţi pentru Naţionalul din Bălţi, unii au mers încolo, alţii au rămas la Chişinău. Am făcut însă cu toţii ceea ce ne-a lăsat „povaţă” profesorul nostru, Vladimir Nikolaevici Bogomolov - teatru în limba română. Pentru noi el invita profesori din România, lucra la limba noastră română...

- Suferă teatrul din Moldova de faptul că nu mai sunt trimise echipe la Moscova?
- Da, şi nu trebuie să ne ascundem după deget - cea mai bună şcoală de teatru e în Rusia. În Rusia se mai păstrează cultul teatrului, ei investesc foarte mult în teatru, în cultură în general. Acolo actorii au unde munci. Aici, teatrele sunt pline, actorii tineri nu au loc în scenă. De aceea, poate că ar fi raţional să se facă un curs de actorie o dată la trei-patru ani. Căci sunt mulţi absolvenţi care nu rezistă pentru că se izbesc de lipsa de roluri, de aceşti pereţi invizibili şi... se dezamăgesc. Ei îşi doresc din prima roluri mari, dar teatrul este o răbdare, el e dur şi te rupe în şapte.

- Cum aţi înfruntat dvs. acest teatru dur?
- Oleg Tabakov, care ne iubea foarte mult şi care a fost un rector genial, ne spunea, la balul de absolvire, că o să ne întoarcem acasă actori buni, dar o să avem multe de înfruntat. El ne-a dorit atunci să avem roluri, dar - şi mai mult - noroc. Poţi să fii foarte talentat, dar să nu ai noroc, ne-a zis Tabakov. Păi iată, eu am avut noroc.

- În ce roluri s-a materializat acesta?
- Nu poţi şti niciodată unde ţi se ascunde norocul. Poţi să lucrezi foarte mult la un rol, dar să fii aplaudată pentru altul. Eu am avut multe roluri „norocoase”, dar şi dificile totodată. Când am jucat-o pe Lady din „Piele de şarpe”, în regia lui Valeriu Jereghi, nu dormeam zile şi nopţi. La fel a fost şi cu Isadora Duncan, în regia Adei Lupu. E greu să joci o femeie-mit, precum a fost Isadora, dar este la fel de greu când trăieşti în scenă viaţa cuiva care nu o termină tocmai bine. Joci un destin, iar în gând îţi stă ideea că trebuie să mori... Dar am avut şi roluri mai „vesele” - domnişoara Cucu din „Steaua fără nume”, Zoie din „O scrisoare pierdută”.

- Vă imaginaţi o altă scenă decât acea a Naţionalului din Chişinău?
- Am activat şi în Italia, în cadrul unei colaborări cu Teatrul de Castalia, condus de regizorul Andrea Batistini. Recunosc, am refuzat această ofertă timp de trei ani şi am acceptat-o abia atunci când am văzut că nu mai rezistăm financiar. Nu am regrete - am cunoscut un alt sistem de lucru, o sumedenie de oameni interesanţi, am cutreierat o ţară minunată şi am jucat pe scene pe care mulţi nici nu le-au visat. Am jucat şi în Rusia, în film. Sunt gata să-mi încerc puterile cu oricare mare actor...

- De ce vă este dor? De roluri care s-au întâmplat sau care urmează încă?
- Mi-e dor de Caragiale, care este foarte actual. Mi-e dor şi de Ostrovski, şi de Gogol. Mă uit, totodată, câtă lume vine la cele două spectacole pe piesele lui Dumitru Matcovschi - „Cântec de leagăn pentru bunici” şi „Pomul vieţii” - şi înţeleg că oamenii au nevoie şi de poveşti pe înţelesul lor, cu realităţi în care să se regăsească, cu răspunsuri la întrebări concrete care-i frământă - ce să-i spui fiicei, cum să discuţi cu băiatul, cum să nu distrugi relaţia dintre copii şi părinţi?..

- În ce realităţi vi se înscrie relaţia cu fiul dvs.?
- Fiul nostru are 13 ani şi este cel mai important lucru în viaţa mea şi a soţului meu. Are o vârstă destul de complicată, recunosc, fizic s-a maturizat destul de repede, deşi în suflet încă e copil. Trebuie să-i spui foarte multe lucruri într-un mod extrem de atent, pentru că e vârstă la care se opune la tot. Uneori pornesc să dau anumite indicaţii şi îmi dau seama că mintea lui zboară în altă parte, inclusiv la fete.


- Veţi fi o soacră geloasă?
- Cred că da, pentru că mi-am dorit foarte mult acest băiat... Vreau să crească un bărbat adevărat, cu responsabilităţi, care să ştie că în viaţă plăteşti pentru tot ce faci.

- Este criză de bărbaţi în Moldova?
- Da, şi se întâmplă astfel şi pentru că femeile au luat prea multe asupra lor. Au început să facă business, să tragă familia. Şi să uite că, în definitiv, femeia îşi educă bărbatul - bineînţeles, astfel încât el să nu-şi dea seama de asta :). Bărbatul este cel care trebuie să lupte şi să ducă tot greul, iar femeia să-l oblojească şi să-l pupe. Dar o femeie trebuie să facă şi meserie, nu accept ca femeia să stea acasă.

- Actorul Ion Mocanu a trebuit şi el educat?
- Ne-am căsătorit pe când eram la facultate la Moscova - se fac 20 de ani de atunci în 2011 - şi, din fericire, ne-am educat reciproc.

- Geloziile din casa voastră apar pe fundal teatral sau personal?
- Nu apar, deşi îmi pare că eu am avut mai mult noroc decât el în teatru. Este un actor foarte bun care, din păcate, a primit prea puţine şanse. El acum este la vârsta când ştie totul, când poate totul. Dar şi în teatru, ca şi în viaţă, sunt puţine piese cu bărbaţi puternici, responsabili, bărbaţi care să lupte pentru soarta şi viaţa lor.

- Reuşiţi să fiţi şi gospodină?
- Acum reuşesc mai puţine ca înainte - alerg între teatru, liceu şi facultate. De aceea, Ion şi-a luat mare parte din grijile familiei asupra lui. Eu nu ştiu ce înseamnă piaţa, iar de bucătărie mă salvează faptul că lui îi place foarte mult să gătească. Toate femeile îmi zic că mi-a mers din acest punct de vedere. Mă invidiază :)...

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)