Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2020
Abonamente

Interviu 1 August 2011, ora 11:19    Din editia print

FEMEIAAngelina Tănase: Alegerea ne însoţeşte peste tot în viaţă

Marime Font

De fiecare dată când discut cu ea, mă prind la gândul că trebuia să se facă diplomată - are un talent înnăscut să aşeze lucrurile la locul lor şi să-i împace pe toţi. Dar ea a ales să fie tămăduitoare de suflete… Nu cred că i-a fost uşor, căci nu e deloc simplu să absolveşti Medicina la Iaşi, apoi - cu doi copii născuţi la o distanţă de doar un an şi două luni şi cu un soţ prins într-o multitudine de activităţi, inclusiv politice - să faci un masterat în Psihologie. Ea a reuşit însă şi, astăzi, ajută oamenii să se regăsească şi să-şi găsească liniştea - indiferent pe care dintre cele două fotolii din cabinetul ei aleg să se aşeze pentru a vorbi… Căci, ne asigură Angelina Tănase, psihoterapia e, înainte de toate, discuţie şi… alegere. Ca şi întreaga noastră viaţă, de altfel.

- Dragă Angelina, despre soţiile oamenilor publici deseori se spune că ele lucrează în calitate de… neveste ale acestora. E valabil şi pentru tine?
- Cred că încerci să mă provoci… Eu categoric nu lucrez pe post de „nevasta omului public Alexandru Tănase”. N-am făcut-o nici pe când era avocat, nici atunci când se afla în iureşul luptei politice, nici când a fost ministru al Justiţiei, nici acum, când e judecător. Sunt psihoterapeută, aceasta e meseria mea. Bineînţeles că familia e o parte esenţială - cea mai importantă, de fapt - a vieţii mele, din care cauză am grijă să asigur un echilibru între profesie şi viaţa privată. Sunt mereu atentă la această balanţă cu mai multe talgere, aş zice, căci sunt şi mamă, şi soţie, şi prietenă… Dar viaţa nu e uni- şi nici bi- laterală. Şi este important să atingem starea de echilibru pe care ne-o dorim.

- Poţi să fii psihoterapeut, dacă tu însuţi nu eşti o persoană echilibrată?
- Poate că unii reuşesc. În ceea ce mă priveşte, cred că trebuie să te îngrijeşti, înainte de toate, de interiorul propriu. Şi-atunci, mai puţin contează dacă eşti medic, profesor sau ziarist - importantă e armonia din interiorul tău. Cred în asta şi fac asta, iar ziua mea începe cu propria igienă interioară. Nu înseamnă că totul e perfect, că nu am dezamăgiri, că nu fac greşeli şi întotdeauna acţionez cu înţelepciune. Dar mereu analizez ce am făcut şi ce aş vrea să corectez. Meseria de psiholog, contrar stereotipurilor din societate, nu presupune spovedanie ca la preot, dar nici să dai sfaturi. Acum probabil că sparg nişte clişee…


- Le cam spargi. Eu ştiu că la psiholog oamenii vin după reţeta fericirii…
- Într-adevăr, foarte mulţi vin după sfaturi concrete. Şi eu le spun deschis că e doar un stereotip să crezi că psihologii dau sfaturi. Misiunea noastră e ca omul să înţeleagă ce-i face bine şi ce - rău, să recapete legătura cu resursele lui interioare. Căci, fiecare dintre noi deţine resurse cu ajutorul cărora poate să-şi facă viaţa aşa cum şi-o doreşte. Doar că în situaţiile dificile el pierde legătura cu aceste resurse, iar psihologul îl ajută să restabilească circuitul…

- Ai pomenit mai devreme de spovedanie. Într-un articol publicat acum două săptămâni în TIMPUL, publicista Moni Stănilă menţiona diferenţa dintre spovedanie şi consiliere: „Păcatele spuse la psiholog sunt povestite, nu spovedite…”. Tu ai găsit o soluţie pentru această contradicţie?
- Eu îi încurajez pe clienţii mei care merg şi la biserică, şi care au un părinte duhovnic căruia i se confesează, pentru că e salutar tot ce-i face bine omului. Şi spovedania, şi psihoterapia sunt benefice, doar că sunt nuanţate. Preotul poate să spună că „acesta e un păcat şi trebuie să ţi-l ispăşeşti”. La psiholog nu există aşa ceva. La noi se povesteşte, într-adevăr, şi dacă într-o discuţie omul îşi modifică atitudinea faţă de propriile fapte, lucrurile se schimbă. La psiholog nu ţi se spune ce TREBUIE. Mi se pare mult mai util să ALEGI.

- Cum creezi acest cadru de a alege? Le dai câteva variante?
- Nici măcar aşa. O fac prin întrebări. Omul alege - să ierte ori să nu ierte, să ridice vocea ori să vorbească liniştit. Miracolul se află chiar în spiritul uman. Dar, ca să se producă o schimbare, e nevoie ca întreaga noastră fiinţă să vrea acest lucru. Mai mult - e foarte important ca scopul să fie formulat în termeni pozitivi. Adică, nu spui „nu vreau să fiu bolnav”, ci „vreau să fiu sănătos”. Scopul odată formulat, creierul tău începe să producă schimbarea.

- Cine caută mai frecvent schimbarea? Ei? Ele? Copiii?
- Mai mult femeile. Dar am şi perioade în care predomină bărbaţii. Copiii, de regulă, vin cu părinţii şi de fiecare dată constat că problemele copiilor sunt, de fapt, problemele părinţilor. Există şi o metaforă în acest sens. Un copil este asemenea unui copac, familia e ca vremea în jurul copacului. Copacul niciodată nu poate influenţa vremea, vremea însă influenţează copacul…

- Care sunt problemele familiei moldoveneşti de astăzi?
- Pe primul loc aş pune lipsa de comunicare. Oamenii vin la mine pentru că nu se înţeleg. Şi nu se înţeleg pentru că nu şi-au dezvoltat abilitatea de a comunica. A comunica eficient nu înseamnă doar a putea să spui ceea ce simţi sau gândeşti. La fel de important e să ştii şi să asculţi. Cred că se întâmplă astfel pentru că nu au avut un model de comunicare din familie.

- Şi-atunci, nu suntem într-un cerc vicios? Ăştia de azi nu comunică pentru că nu au fost învăţaţi, iar ei, la rândul lor, nu-şi învaţă copiii…
- Dar fiecare este în puteri să spargă acest cerc vicios. Nu putem compara nivelul informaţional de azi cu cel din copilăria noastră, deci, putem să ne educăm copiii cu totul altfel decât am fost educaţi noi - să-i încurajăm, să-i lăudăm, să-i stimulăm să spună ceea ce simt, să nu-i certăm pentru o notă proastă, ci să căutăm cauza acestei note şi să-i susţinem chiar şi atunci când greşesc. Altminteri, neavând încredere în ei şi scoţându-le în evidenţă doar nereuşitele, le cultivăm şi lor neîncrederea. Totul începe în familie.

- Tu cum combini ipostaza de mamă cu cea de psiholog?
- Acasă nu fac psihoterapie, dar sigur că-mi folosesc cunoştinţele în relaţia cu copiii. O fac discret, deşi Matei, care pe 27 august va împlini 13 ani, mi-a aruncat de câteva ori: „Mami, mai lasă-mă cu chestiile tale psihologice!”... În general, cuvântul pe care copiii îl aud cel mai frecvent la şcoală e trebuie. Eu încerc să le spun că nu trebuie să înveţe materia X sau Y, dar că, dacă nu o vor face, nu vor beneficia de anumite privilegii. Le dau şansa de a alege. Alegerea ne însoţeşte peste tot în viaţă. Eu aleg dacă respect regulile de circulaţie rutieră sau dacă nu le respect şi-mi asum urmările. Totul e alegere.

- Chiar nu aveţi nicio regulă acasă?
- Mai curând deprinderi… Încercăm să ne aşezăm la aceeaşi oră la masă, dar nu am făcut din asta un tabiet şi nici lumânări nu aprindem de fiecare dată. Uneori e suficientă o cafea băută împreună, ca să schimbăm câteva vorbe… O altă regulă e să vorbim cu copiii, să-i întrebăm detalii de la şcoală, să le ascultăm trăirile. Iar înainte de somn îi alintăm şi… neapărat îi îmbrăţişăm.

- Ce o să faci când o să-ţi spună că merg la prima întâlnire?
- O să mă bucur! De fapt, Matei a şi avut câteva tentative. Simona are abia 11 ani şi mai aşteaptă. Dar îmi place să-i văd cum cresc, e emoţionant.

- Ce crezi despre aşa-zisele cărţi de autoperfecţionare, gen „cum să devii fericit” ori „cum să te autodepăşeşti”?
- E de la caz la caz. Eu am descoperit o cărţulie foarte bună în spatele unui titlu aparent banal - „Femeile sunt de pe Venus, bărbaţii sunt de pe Marte”. Din cauza acestui titlu, o lăsam mereu la o parte. Când am deschis-o, însă… niciodată să nu spui „niciodată”. Uneori, titlurile ascund adevărate perle.

- Dar e adevărat că „fetele bune ajung în Rai, iar cele rele - unde vor…”?
- Şi acest volum conţine lucruri faine. Dacă e aşa sau nu e aşa? Uneori e aşa! Dar să nu uităm că fiecare dintre noi ascunde o „fată bună” şi o „fată rea” în sine. Depinde cine şi cum vrea - şi dacă vrea! - să le împace. Care dintre ele sunt mai fericite? Răul şi Binele rămân, şi în secolul 21, noţiuni relative. Uneori eşti declarat rău pentru simplul fapt că eşti onest. Iar a fi onest - ca şi a lua decizii - e o mare responsabilitate. În viaţă, inclusiv în cea de familie, trebuie să ştii să cedezi. Eu ştiu să cedez şi pe copii îi învăţăm s-o facă…

- Există ceva ce nu ştii?
- Nu ştiu să dansez tangou şi cred că va fi primul lucru pe care o să mă apuc să-l învăţ. Îmi place la nebunie să dansez - după citit şi cântat, bineînţeles.

- Şi reţeta fericii - există?
- Nu cred că există o reţetă universală. Mai curând, există nişte lucruri care te fac fericit. Şi să nu uităm că este important ce gândim şi cum gândim. Gândurile, într-adevăr, au capacitatea de a se materializa, iar lumea poate fi frumoasă sau urâtă în funcţie de propriile noastre atitudini faţă de ceea ce ne înconjoară. Nu eu am inventat asta.

- Îţi mulţumim pentru interviu şi aşteptăm să ne inviţi la… tangou! 


Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)