Angelina Tănase: Alegerea ne însoţeşte peste tot în viaţă | Interviu
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2020
Abonamente

Interviu 1 August 2011, ora 11:19    Din editia print

FEMEIAAngelina Tănase: Alegerea ne însoţeşte peste tot în viaţă

Marime Font

De fiecare dată când discut cu ea, mă prind la gândul că trebuia să se facă diplomată - are un talent înnăscut să aşeze lucrurile la locul lor şi să-i împace pe toţi. Dar ea a ales să fie tămăduitoare de suflete… Nu cred că i-a fost uşor, căci nu e deloc simplu să absolveşti Medicina la Iaşi, apoi - cu doi copii născuţi la o distanţă de doar un an şi două luni şi cu un soţ prins într-o multitudine de activităţi, inclusiv politice - să faci un masterat în Psihologie. Ea a reuşit însă şi, astăzi, ajută oamenii să se regăsească şi să-şi găsească liniştea - indiferent pe care dintre cele două fotolii din cabinetul ei aleg să se aşeze pentru a vorbi… Căci, ne asigură Angelina Tănase, psihoterapia e, înainte de toate, discuţie şi… alegere. Ca şi întreaga noastră viaţă, de altfel.

- Dragă Angelina, despre soţiile oamenilor publici deseori se spune că ele lucrează în calitate de… neveste ale acestora. E valabil şi pentru tine?
- Cred că încerci să mă provoci… Eu categoric nu lucrez pe post de „nevasta omului public Alexandru Tănase”. N-am făcut-o nici pe când era avocat, nici atunci când se afla în iureşul luptei politice, nici când a fost ministru al Justiţiei, nici acum, când e judecător. Sunt psihoterapeută, aceasta e meseria mea. Bineînţeles că familia e o parte esenţială - cea mai importantă, de fapt - a vieţii mele, din care cauză am grijă să asigur un echilibru între profesie şi viaţa privată. Sunt mereu atentă la această balanţă cu mai multe talgere, aş zice, căci sunt şi mamă, şi soţie, şi prietenă… Dar viaţa nu e uni- şi nici bi- laterală. Şi este important să atingem starea de echilibru pe care ne-o dorim.

- Poţi să fii psihoterapeut, dacă tu însuţi nu eşti o persoană echilibrată?
- Poate că unii reuşesc. În ceea ce mă priveşte, cred că trebuie să te îngrijeşti, înainte de toate, de interiorul propriu. Şi-atunci, mai puţin contează dacă eşti medic, profesor sau ziarist - importantă e armonia din interiorul tău. Cred în asta şi fac asta, iar ziua mea începe cu propria igienă interioară. Nu înseamnă că totul e perfect, că nu am dezamăgiri, că nu fac greşeli şi întotdeauna acţionez cu înţelepciune. Dar mereu analizez ce am făcut şi ce aş vrea să corectez. Meseria de psiholog, contrar stereotipurilor din societate, nu presupune spovedanie ca la preot, dar nici să dai sfaturi. Acum probabil că sparg nişte clişee…

Loading...


- Le cam spargi. Eu ştiu că la psiholog oamenii vin după reţeta fericirii…
- Într-adevăr, foarte mulţi vin după sfaturi concrete. Şi eu le spun deschis că e doar un stereotip să crezi că psihologii dau sfaturi. Misiunea noastră e ca omul să înţeleagă ce-i face bine şi ce - rău, să recapete legătura cu resursele lui interioare. Căci, fiecare dintre noi deţine resurse cu ajutorul cărora poate să-şi facă viaţa aşa cum şi-o doreşte. Doar că în situaţiile dificile el pierde legătura cu aceste resurse, iar psihologul îl ajută să restabilească circuitul…

- Ai pomenit mai devreme de spovedanie. Într-un articol publicat acum două săptămâni în TIMPUL, publicista Moni Stănilă menţiona diferenţa dintre spovedanie şi consiliere: „Păcatele spuse la psiholog sunt povestite, nu spovedite…”. Tu ai găsit o soluţie pentru această contradicţie?
- Eu îi încurajez pe clienţii mei care merg şi la biserică, şi care au un părinte duhovnic căruia i se confesează, pentru că e salutar tot ce-i face bine omului. Şi spovedania, şi psihoterapia sunt benefice, doar că sunt nuanţate. Preotul poate să spună că „acesta e un păcat şi trebuie să ţi-l ispăşeşti”. La psiholog nu există aşa ceva. La noi se povesteşte, într-adevăr, şi dacă într-o discuţie omul îşi modifică atitudinea faţă de propriile fapte, lucrurile se schimbă. La psiholog nu ţi se spune ce TREBUIE. Mi se pare mult mai util să ALEGI.

- Cum creezi acest cadru de a alege? Le dai câteva variante?
- Nici măcar aşa. O fac prin întrebări. Omul alege - să ierte ori să nu ierte, să ridice vocea ori să vorbească liniştit. Miracolul se află chiar în spiritul uman. Dar, ca să se producă o schimbare, e nevoie ca întreaga noastră fiinţă să vrea acest lucru. Mai mult - e foarte important ca scopul să fie formulat în termeni pozitivi. Adică, nu spui „nu vreau să fiu bolnav”, ci „vreau să fiu sănătos”. Scopul odată formulat, creierul tău începe să producă schimbarea.

- Cine caută mai frecvent schimbarea? Ei? Ele? Copiii?
- Mai mult femeile. Dar am şi perioade în care predomină bărbaţii. Copiii, de regulă, vin cu părinţii şi de fiecare dată constat că problemele copiilor sunt, de fapt, problemele părinţilor. Există şi o metaforă în acest sens. Un copil este asemenea unui copac, familia e ca vremea în jurul copacului. Copacul niciodată nu poate influenţa vremea, vremea însă influenţează copacul…

- Care sunt problemele familiei moldoveneşti de astăzi?
- Pe primul loc aş pune lipsa de comunicare. Oamenii vin la mine pentru că nu se înţeleg. Şi nu se înţeleg pentru că nu şi-au dezvoltat abilitatea de a comunica. A comunica eficient nu înseamnă doar a putea să spui ceea ce simţi sau gândeşti. La fel de important e să ştii şi să asculţi. Cred că se întâmplă astfel pentru că nu au avut un model de comunicare din familie.

- Şi-atunci, nu suntem într-un cerc vicios? Ăştia de azi nu comunică pentru că nu au fost învăţaţi, iar ei, la rândul lor, nu-şi învaţă copiii…
- Dar fiecare este în puteri să spargă acest cerc vicios. Nu putem compara nivelul informaţional de azi cu cel din copilăria noastră, deci, putem să ne educăm copiii cu totul altfel decât am fost educaţi noi - să-i încurajăm, să-i lăudăm, să-i stimulăm să spună ceea ce simt, să nu-i certăm pentru o notă proastă, ci să căutăm cauza acestei note şi să-i susţinem chiar şi atunci când greşesc. Altminteri, neavând încredere în ei şi scoţându-le în evidenţă doar nereuşitele, le cultivăm şi lor neîncrederea. Totul începe în familie.

- Tu cum combini ipostaza de mamă cu cea de psiholog?
- Acasă nu fac psihoterapie, dar sigur că-mi folosesc cunoştinţele în relaţia cu copiii. O fac discret, deşi Matei, care pe 27 august va împlini 13 ani, mi-a aruncat de câteva ori: „Mami, mai lasă-mă cu chestiile tale psihologice!”... În general, cuvântul pe care copiii îl aud cel mai frecvent la şcoală e trebuie. Eu încerc să le spun că nu trebuie să înveţe materia X sau Y, dar că, dacă nu o vor face, nu vor beneficia de anumite privilegii. Le dau şansa de a alege. Alegerea ne însoţeşte peste tot în viaţă. Eu aleg dacă respect regulile de circulaţie rutieră sau dacă nu le respect şi-mi asum urmările. Totul e alegere.

- Chiar nu aveţi nicio regulă acasă?
- Mai curând deprinderi… Încercăm să ne aşezăm la aceeaşi oră la masă, dar nu am făcut din asta un tabiet şi nici lumânări nu aprindem de fiecare dată. Uneori e suficientă o cafea băută împreună, ca să schimbăm câteva vorbe… O altă regulă e să vorbim cu copiii, să-i întrebăm detalii de la şcoală, să le ascultăm trăirile. Iar înainte de somn îi alintăm şi… neapărat îi îmbrăţişăm.

- Ce o să faci când o să-ţi spună că merg la prima întâlnire?
- O să mă bucur! De fapt, Matei a şi avut câteva tentative. Simona are abia 11 ani şi mai aşteaptă. Dar îmi place să-i văd cum cresc, e emoţionant.

- Ce crezi despre aşa-zisele cărţi de autoperfecţionare, gen „cum să devii fericit” ori „cum să te autodepăşeşti”?
- E de la caz la caz. Eu am descoperit o cărţulie foarte bună în spatele unui titlu aparent banal - „Femeile sunt de pe Venus, bărbaţii sunt de pe Marte”. Din cauza acestui titlu, o lăsam mereu la o parte. Când am deschis-o, însă… niciodată să nu spui „niciodată”. Uneori, titlurile ascund adevărate perle.

- Dar e adevărat că „fetele bune ajung în Rai, iar cele rele - unde vor…”?
- Şi acest volum conţine lucruri faine. Dacă e aşa sau nu e aşa? Uneori e aşa! Dar să nu uităm că fiecare dintre noi ascunde o „fată bună” şi o „fată rea” în sine. Depinde cine şi cum vrea - şi dacă vrea! - să le împace. Care dintre ele sunt mai fericite? Răul şi Binele rămân, şi în secolul 21, noţiuni relative. Uneori eşti declarat rău pentru simplul fapt că eşti onest. Iar a fi onest - ca şi a lua decizii - e o mare responsabilitate. În viaţă, inclusiv în cea de familie, trebuie să ştii să cedezi. Eu ştiu să cedez şi pe copii îi învăţăm s-o facă…

- Există ceva ce nu ştii?
- Nu ştiu să dansez tangou şi cred că va fi primul lucru pe care o să mă apuc să-l învăţ. Îmi place la nebunie să dansez - după citit şi cântat, bineînţeles.

- Şi reţeta fericii - există?
- Nu cred că există o reţetă universală. Mai curând, există nişte lucruri care te fac fericit. Şi să nu uităm că este important ce gândim şi cum gândim. Gândurile, într-adevăr, au capacitatea de a se materializa, iar lumea poate fi frumoasă sau urâtă în funcţie de propriile noastre atitudini faţă de ceea ce ne înconjoară. Nu eu am inventat asta.

- Îţi mulţumim pentru interviu şi aşteptăm să ne inviţi la… tangou! 


Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)