Actualitate

Anne Hidalgo, primăriţa Parisului, vrea să limiteze viteza de circulaţie în capitala franceză la 30 km/h

Şoferii sunt avertizaţi: Dacă Anne Hidalgo va fi realeasă pe 28 iunie la conducerea primăriei Parisului, politica anti-maşini nu va fi relaxată în capitala franceză, ci dimpotrivă, scrie Le Monde.

În cadrul alianţei din turul doi încheiate cu ecologiştii, pri­mă­riţa socialistă s-a angajat să ia mai multe măsuri în forţă, din­tre care cea mai importantă vizează reducerea vitezei de cir­cu­la­ţ­ie a maşinilor la 30 de kilometri pe oră pe majoritatea străzilor.

Limita de 50 de kilometri pe oră va fi menţinută doar pe marile artere, cum ar fi Champs-Elysees, bulevardul Sebastopol sau bulevardele mareşalilor şi la periferie.

„Lupta împotriva tuturor formelor de poluare este o miză de sănătate publică“, se argumentează în manifestul comun prezentat la începutul acestei săptămâni de Anne Hidalgo şi şeful ecologiştilor David Belliard. „Din acest motiv vom continua să reducem prezenţa automobilelor în oraşul nostru“. Schimbările sunt menite să avantajeze în special pietonii.

Programul comun negociat de socialişti şi ecologişti reia mai multe proiecte deja anunţate în acest sens. „Niciun autovehicul diesel nu va mai circula în Paris în 2024“, se previzionează de exemplu. În decurs de cinci ani, jumătate din locurile de parcare existente ar urma de altfel să fie desfiinţate, „în special pentru lărgirea trotuarelor“.

Cât priveşte viteza maximă, Parisul a început să o reducă de mai mulţi ani, treptat. Progresiv, limita de viteză a fost astfel redusă de la 50 de kilometri la 30 de kilometri pe oră în jumătate din oraş. La început, se prevăzuse ca jumătate din străzi să fie incluse în „zona 30“ în 2020. Însă ritmul nu a fost atât de accelerat pe cât se estimase, în special din cauza reticenţei primarilor din arondismentele din vest, cu afiliere politică de dreapta.

Astfel, harta „zonelor 30“ arată acum peticită. Viteza de circulaţie este limitată la 30 de kilometri pe oră pe aproape toate străzile din arondismentele din estul oraşului, cum ar fi arondismentele 11 şi 12.

Aceasta este în schimb menţinută la 50 de km pe oră pe majoritatea străzilor din arondismentele 16 şi 17. „Drept urmare, nimeni nu ştie cu adevărat care este limita legală“, remarcă Pierre Chasseray, reprezentant general al asociaţiei 40 milioane de automobilişti.

Sub presiunea Verzilor, determinaţi să „elibereze Parisul de maşini“, primăriţa Parisului Anne Hidalgo se pregăteşte să unifice această hartă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *