Actualitate

ANSP: Peste 96 de mii de doze de vaccin Moderna vor fi aruncate. Care este motivul?

ANSP declară că nu s-a reuşit absorbţia la timp a jumătate din dozele donate, din cauza termenului mic de valabilitate şi a numărului redus de doze administrate în ultimele trei luni, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

„La 15 martie a expirat un lot de vaccin Moderna, cantitatea care urmează a fi trecută la pierdere este de 96 de mii de doze”, a declarat epidemiologul Veaceslav Guțu.

Din cele peste 246 de mii de doze de vaccinuri donate în decembrie de Franţa, peste 96 de mii vor fi distruse.

„Este cea mai mare pierdere înregistrată până la momentul de faţă. Cantităţi aşa mari de pierderi nu au fost înregistrate niciodată. Vaccinurile anti-COVID-19 nu sunt periculoase mediului. Aşa că vaccinurile după ce vor fi neutralizate cu soluţie de clor, vor fi calificate ca deşeu medical şi vor fi transmise corespunzător”, a mai menționat expertul.

Epidemiologul Veaceslav Guţu susţine că donaţia lotului Moderna a fost acceptată pentru a administrarea dozei booster. Însă doritorii de a se vaccina au dispărut odată cu numărul mare de persoane infectate în valul cinci. Iar în ultimele două săptămâni campania de vaccinare a ajuns la pământ, din cauza situaţiei psihologice a populaţiei pe fundalul războiului din Ucraina.

„La moment sunt peste un milion de persoane eligibile pentru doza booster. Dar din păcate 7 la sută din ei au primit doza booster”.

Experţii sunt convinşi că riscul cel mai mare de a pierde cantităţi mai mari de vaccin este în cazul lotului de doze Pfizer, cumpărate din bugetul de stat. Peste 100 de mii de doze expiră în două luni, iar aproape 300 de mii – în trei luni.

„Există riscul, în cazul în care nu vor fi activate campanii de promovare a vaccinării, ceva reglementări în domeniu există riscul ca vaccinurile să nu fie utilizate”.

ANSP susţine că din cele 3 milioane de doze de vaccinuri primite de ţara noastră, doar patru la sută au fost nimicite, rata noastră de pierdere fiind de cinci ori mai mică decât cea recomandată de OMS.

Membrul Comitetului Naţional pentru Imunizări, Ninel Revenco, a declarat că administrarea dozei patru la noi în ţară nici nu se pune în discuţie, iar epidemiologul internaţional Ala Tocarciuc susţine că moldovenii, cel mai probabil, se vor limita în acest an la trei doze de vaccin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *