Sănătate

Apă de la robinet, plată sau minerală?

 Când spunem apă ne referim la acel lichid transparent, incolor, fără gust şi fără miros, care ne hidratează organismul. Teoriile actuale spun că este ideal să consumăm zilnic între 1,5 şi 3 litri de apă.
Cantitatea de apă variază în funcţie de climă, de vârsta persoanei, de efortul pe care îl facem pe parcursul unei zile şi de tipul de alimentaţie.

Ce fel de apă alegem?
Atunci când dorim să consumăm apă putem alege una dintre variantele: apă potabilă, apă minerală sau apă plată. Chiar dacă „ingredientele” de bază ale apei sunt oxigenul şi hidrogenul, există mici diferenţe între cele trei tipuri de apă. De aceea se pune problema care dintre ele este mai adecvată.
Apa potabilă este cea care îndeplineşte indicatorii de potabilitate prevăzuţi de legislaţia în vigoare. Ea ne este la îndemână pentru că nu trebuie decât să deschidem robinetul, să umplem paharul şi să o bem.
Despre apa plată şi apa minerală se spune că provin din adâncurile munţilor sau din izvoare vulcanice, deci sunt lipsite de impurităţi. Aprovizionarea cu apă la bidon (fie plată, fie minerală) a devenit o preocupare aproape permanentă a consumatorilor.
De ce ne temem de apa potabilă?
Deşi este cea mai controlată, atât din punctul de vedere al compoziţiei chimice, cât şi al purităţii, apa potabilă se află într-un mare declin.
Teama consumatorilor provine de la informaţiile referitoare la calitatea îndoielnică a compoziţiei acesteia. Dacă ar fi pură şi nu ar conţine substanţe străine care provin din procesul de potabilizare (clor), apa potabilă ar fi cea mai recomandată. Dar pentru că apa potabilă nu e pură, au câştigat teren apa plată şi apa minerală.

Beneficiile apei

Indiferent de varianta pentru care optăm, apa aduce o serie de beneficii incontestabile pentru sănătate:
Echilibrează organismul, menţinându-l într-o stare optimă de funcţionare;
Favorizează procesele digestive, respiratorii şi circulatorii;
Purifică organismul, ajutându-l să elimine toxinele şi substanţele reziduale;
Contribuie la reducerea tensiunii şi a colesterolului;
Reglează apetitul pentru mâncare;
Ne poate scăpa de sindromul „retenţiei de apă”.

Bem apa pe care o dorim

Ce consumăm până la urmă? Apă de la robinet, apă plată sau apă minerală? Răspus: Fiecare alege varianta pe care o doreşte, în cunoştinţă de cauză.
Apa de la robinet este sigură, chiar dacă se spune că are impurităţi, întrucât ea este mereu verificată.
Apa plată este considerată mai pură şi de aceea tot mai mulţi consumatori, mai ales din categoria celor suspicioşi, o preferă.
Apa minerală este bine a fi consumată, dar nu ca sursă exclusivă de apă, mai ales de către persoanele care au litiază renală sau biliară.

Sfatul specialistului
Lidia Drăghici, medic specialist cardiolog
„Nu renunţa în totalitate la apele minerale în favoarea celei plate. Graţie proprietăţilor antiacide ale bicarbonatului de sodiu pe care îl conţin în cantitate mare, aceste ape facilitează tranzitul intestinal, tratând greaţa, constipaţia şi arsurile de stomac. Apele minerale ajută la recuperarea după şedinţele de sport, bicarbonatul tamponând aciditatea musculară produsă în efort fizic. Contrar părerii generale, apele minerale nu îngraşă, dar pot creşte apetitul şi deci pot favoriza creşterea în greutate. Gustoase şi festive, cu bule mai mult sau mai puţin fine, sunt o alternativă eficace pentru persoanele care găsesc apa plată fadă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *