Moldova

Apartamentele mici în blocurile noi sunt cele mai căutate

„Chiar dacă în anunțuri figurează aceleași prețuri, cumpărătorii au o marjă mai mare de negociere, pentru că nu este cerere. Prin negociere, se poate obține o reducere de aproximativ 10%”, a explicat Cojocaru. El a spus că majoritatea solicitanților caută apartamente cu o cameră sau două și preferă blocurile noi. „Metrul pătrat într-un apartament nou, finisat, costă 700-800 de euro”, a spus el.

Expertul bursei imobiliare „Lara”, Nicolae Ostafeiciuc, a precizat că în 2014 prețul apartamentelor a scăzut cu 0,5% pe lună, iar tendința continuă și în acest an. Referindu-se la oamenii de afaceri, el a arătat că nu e momentul potrivit ca aceștia să investească în bunuri imobiliare.

Din perspectiva cetățeanului de rând, Ostafeiciuc a arătat că „dacă omul are nevoie de casă și are bani, el își cumpără”. Expertul a menționat că cererea de pe piață – anume predilecția cetățenilor spre apartamente cu o suprafață mai mică – reflectă nivelul de trai din Republica Moldova.

„Oamenii, în marea lor majoritate, nu dispun de resurse financiare pentru apartamente luxoase”, a spus Ostafeiciuc.

Totuși, cumpărătorii se orientează spre apartamentele din blocurile noi, date recent în exploatare, chiar dacă optează pentru suprafețe mai mici și, respectiv, prețuri minime.

Potrivit estimărilor sale, situația de pe piața imobiliară va rămâne neschimbată în perioada următoare, cât timp nivelul de trai al cetățenilor nu va crește.

„Am ajuns în situația că, procurând un apartament sau chiar primindu-l gratuit, nu toți cei care lucrează la ora actuală la Chișinău au posibilitatea să-l întrețină. Casa nu este ceva rupt de realitatea în care trăim. Cum veți simți că tuturor cetățenilor li s-a majorat de trei ori salariul, va crește și cererea pentru apartamente, pentru că nimeni nu refuză să aibă un trai mai demn într-o casă confortabilă. Dar, deocamdată, oamenii se întreabă de unde să ia bani pentru întreținere”, a spus el.

Companiile de construcții, în dificultate

Ca urmare a reducerii cererii la apartamente cu 30-35%, s-a diminuat și volumul lucrărilor de construcţie, susțin experții. Companiile de construcții se bazau pe resursele financiare încasate de la cetățenii care muncesc peste hotare. Cum cererea acestei categorii de clienți a scăzut drastic, companiile au rămas fără rezerve. Acestea nu pot obține venituri mari cât timp construcţia unui metru pătrat de spaţiu costă aproximativ 500-700 euro, în timp ce preţurile de vânzare sunt cu puţin peste acest preţ de cost, se arată într-o analiză pe imobilex.md.

Pe de altă parte, experții mai semnalează că multe proiecte de construcție au fost îngheţate, iar acest lucru va determina, în timp, o reducere a ofertei de apartamente. Dacă situația economică se va redresa și cererea va crește, se va întâmpla ca în 1998, când preţurile imobilelor s-au majorat brusc.

Prețul chiriei

Referitor la preţul chiriei pe termen lung la apartamentele din Chișinău, acestea variază între 130 de euro și 300 de euro. Chiria pentru apartamentele cu o cameră costă între 130-160 de euro, ajungând la 180-200 de euro în Centru; apartamentele cu două camere se închiriază cu 140-180 de euro sau cu 250 de euro în Centru, iar cele cu trei camere – 180-200 de euro sau cu 300 în centrul capitalei.

În cazul apartamentelor din clădirile noi, chiria se ridică la 320-350 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 70-80 m2. Pentru trei camere, chiriașul trebuie să scoată din buzunar 400-500 de euro. Chiria unui apartament cu o suprafaţă mai mare de 120 metri pătrați costă 700 de euro pe lună, dar acestea nu sunt la mare căutare în Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *