Opinii și Editoriale

Apel catre lucratorii medicali din republica

Chemam comunitatea medicala sa evite orice atitudine partinitoare si influentata in exercitarea actului medical

Noi, reprezentantii asociatiilor medicale profesionale si ai organizatiilor neguvernamentale active in domeniul sanatatii, ne exprimam ingrijorarea cu
privire la evenimentele desfasurate in R. Moldova pe parcursul ultimelor zile.

Mai multi reprezentanti ai societatii civile si ai organizatiilor internationale
atesta un sir de cazuri de abuz fizic si psihic asupra persoanelor (printre ei si
minori) retinute de fortele de ordine ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie
curent. Toate aceste persoane, indiferent de etnie, convingeri, gen si prezenta
sau lipsa culpei, au dreptul la servicii medicale de calitate si consiliere
psihologica.
In acest context, chemam comunitatea medicala sa evite orice atitudine partinitoare si influentata in exercitarea actului medical. Asistenta medicala este in sine un proces independent de orice influente politice sau de alta natura. Conform Constitutiei RM si conventiilor internationale la care R. Moldova este parte, sanatatea constituie dreptul fundamental al fiecarui individ. Respectiv, consideram ca este si obligatia fundamentala a lucratorului medical sa acorde ajutor atunci cand este necesar, indiferent de context.
In orice stat care se considera democratic si bazat pe drept, vinovatia urmeaza a fi dovedita de catre instantele de judecata. Prin urmare, ne adresam tuturor lucratorilor medicali, care in aceste zile ar putea participa direct sau indirect la expertiza medicala, sa ramana echidistanti, corecti si sa se bazeze pe etica si deontologia medicala.
In aceste zile complicate auzim tot mai multe declaratii oficiale, vedem tot
mai multe stiri si emisiuni la compania publica TRM care nu pot duce decat
la polarizarea societatii in R. Moldova si la extinderea xenofobiei. Regretam acest lucru si insistam asupra faptului ca aceste fenomene negative nu trebuie sa influenteze domeniul ocrotirii sanatatii. In virtutea profesiei pe care o exercita, lucratorul medical este obligat sa contribuie la promovarea tolerantei, a bunei intelegeri si a unei ambiante psihologice sanatoase in comunitatea in care activeaza.
Venim cu un apel catre intreaga comunitate medicala a R. Moldova pentru a asigura, chiar si in aceste conditii grele, actul medical profesional bazat pe norme morale si etice si pentru a respecta juramantul lui Hipocrat in conformitate cu care noi, lucratorii medicali, urmeaza „sa ne petrecem viata si sa ne indeplinim mestesugul in nevinovatie si curatenie”.

Gheorghe Ghidirim, presedinte al Ligii Medicilor din RM
Grigore Bivol, presedinte al Asociatiei medicilor de familie
Elena Stempovschi, presedinta Asociatiei Nurselor din RM
Liliana Gherman, directoare Program Sanatate Publica, FSM
Viorel Soltan, director, Centrul PAS

Persoanele care doresc sa subscrie la acest apel sunt rugate sa trimita un mesaj la adresa: office@pas.md, indicand numele complet si datele de contact. Apelul a aparut si pe site-ul www.pas.md.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *