Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Actualitate 22 Octombrie 2010, ora 10:11    Din editia print

Apele s-au retras, suferinţa a rămas

Marime Font
Imagini: 3

Apele care au trecut în luna iulie peste mai multe sate din raionul Hânceşti au lăsat în urmă multe destine frânte. Chiar şi acum, după aproape patru luni de când Prutul a venit cu o furie de nedescris peste casele oamenilor, mulţi dintre ei îşi deplâng soarta.  

Când s-a întâmplat tragedia, Mariana Butnaru din Cotul Morii era însărcinată în luna a şaptea. Din fericire, cu trei săptămâni în urmă a adus pe lume o fetiţă de 4 kg, perfect sănătoasă. Tatăl fetiţei este Pavel Harabagiu, de 22 ani, din Sărăteni, satul învecinat. Dragostea lor s-a înfiripat acum trei ani. Nu ştiu din ce motiv, părinţii flăcăului s-au împotrivit acestei relaţii. Tinerii au continuat să se iubească în pofida tuturor piedicilor. Când a aflat că Mariana este însărcinată, Pavel s-a mutat cu traiul la părinţii ei. Până în ziua de azi tânărul nu are buletin de identitate. Nu s-a adresat după document de teamă să nu fie luat la armată. Neavând acte, nu au putut să se căsătorească, iar fetiţa poartă numele mamei.

În una din zile, după ce a venit viitura, Mariana se ducea cu maică-sa în satul vecin să ia indemnizaţia de 500 de lei oferită de guvern. Atunci s-a întâmplat o tragedie. În timp ce maşina se deplasa pe malul unui iaz, acesta s-a surpat şi s-au răsturnat. „Am crezut că am pierdut fetiţa, dar, din fericire, ea nu a fost afectată”, spune Mariana privind cu drag odoraşul din braţele sale. Li s-a oferit o odaie în Şcoala-internat pentru copiii cu dizabilităţi din Hânceşti, împreună cu părinţii Marianei. La internat au fost cazaţi mai mulţi sinistraţi. Unii dintre ei s-au întors la casele lor avariate, aşteptând ziua când li se va oferi o locuinţă nouă.

Loading...


Singurele persoane care nu vor avea unde să se întoarcă sunt Mariana şi Pavel cu fetiţa lor. Deoarece nu erau căsătoriţi când au fost inundaţiile, ei nu s-au regăsit în lista sinistraţilor care urmează să primească o casă. Tânăra mămică s-a plâns că tot din acest motiv n-a primit nici cărucior pentru micuţă, precum li s-a dat altor familii. Şi deoarece o problemă nu vine niciodată singură, Mariana nu poate primi nici indemnizaţia lunară pentru nou-născut. Câteva luni a lucrat la un agent economic, care refuză să-i plătească. Neavând acte, nici Pavel nu lucrează, dar un copil mic are nevoie de multe. Tânăra mămică ni se plânse că mâncarea de la şcoala-internat este proastă. Ca urmare, ea nu are lapte suficient şi pe fetiţă o doare mereu burta. În timp ce Mariana ni se jeluia, strigă maică-sa. „Nu te plânge, că nici asta n-o să ni se dea”.

Boris Gâlcă, reprezentant adjunct UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în R. Moldova, ne-a spus că această familie se află într-o situaţie foarte dificilă. „Deşi au un copil, neavând oficiată căsătoria, nu vor putea primi o casă separată”, susţine Gâlcă. El l-a sfătuit pe Pavel să obţină buletin de identitate şi să-şi înregistreze căsătoria. În acest caz, s-ar putea ca părinţii Marianei să primească o casă mai mare, unde vor putea locui şi tinerii. Reprezentanţii administraţiei publice locale au aflat povestea acestor doi tineri din presă. Ei au promis că le vor ajuta să obţină acte, iar cât priveşte casa, nimeni nu a avut nicio soluţie.

În timpul calamităţilor naturale cei mai vulnerabili sunt bătrânii şi gravidele

Mariana, fiind gravidă, a fost evacuată din sat chiar imediat după inundaţii. Galina Bivol, asistentă medicală din Sărăteni, povesteşte că pe 7 iulie, când a venit viitura, toţi lucrătorii medicali au fost chemaţi la datorie. „Am lăsat în voia Domnului gospodăria mea şi m-am dus să evacuăm persoanele ţintuite la pat, femeile gravide, mamele care alăptează. Din gospodăria mea nu a rămas mare lucru. Am reuşit să trăim în casă doar un singur an şi acum este distrusă”, spuse cu tristeţe Galina Bivol.
Oamenilor din satele afectate le-au venit în ajutor medici din tot raionul. Tatiana Bicic, de la Medicina de urgenţă din Hânceşti, ne-a povesti că cea mai dificilă a fost seara de 7 iulie, când toată lumea era speriată, nimeni nu ştia ce trebuie de făcut. „Am mers prin sate fiind însoţiţi de primari şi asistente medicale, ca să-i salvăm, mai întâi, pe cei care făceau parte din grupul de risc. Pe o parte i-am dus la şcoala din Obileni, pe cei cu probleme de sănătate - la centrele de sănătate din Nemţeni, Hânceşti, Cărpineni. Femeile gravide care aveau risc de naştere prematură au fost transportate la maternitatea din Hânceşti”, ne împărtăşi din experienţa sa Tatiana Bicic. Şi lucrătorii medicali erau tensionaţi, pentru că participau la astfel de acţiuni pentru prima dată. „Am fost în stare de alertă şi în 2008, dar atunci, din fericire, nenorocirea ne-a ocolit”, spuse lucrătorul medical.
Deoarece în R. Moldova tot mai des au loc calamităţi naturale, a fost înfiinţat Centrul Republican Medicina Calamităţilor, susţinut de UNFPA. Colaboratorii centrului organizează seminare cu lucrătorii medicali din zonele afectate de inundaţii privind acordarea asistenţei de urgenţă femeilor însărcinate şi mamelor cu copii mici. La un astfel de seminar le-am întâlnit şi pe cele două doamne, Tatiana Bicic şi Galina Bivol, care ne-au împărtăşit experienţa din prima lor intervenţie în situaţie de criză.

R. Moldova, tot mai des afectată de calamităţi naturale

Ziua seminarului a coincis cu lansarea la nivel global a raportului „Starea Populaţiei Lumii 2010” şi reprezentanţii UNFPA din Moldova au decis să facă lansarea la Hânceşti.
În acest an în raport este descrisă situaţia femeilor şi fetelor adolescente în cazuri de urgenţă, conflicte armate şi calamităţi naturale. Această tematică se datorează aniversării a zecea de la adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU privind protecţia şi siguranţa femeilor în vremuri de criză.

Raportul analizează, în premieră, indicatorii sănătăţii reproductive şi evoluţia acestora în situaţii de urgenţă. „Atunci când intervine o calamitate, un conflict armat sau altă situaţie de acest gen, viaţa continuă, femeile rămân însărcinate şi nasc copii. În vremuri îndelungate de criză şi refugiu, una din cinci femei de vârstă reproductivă poate rămâne însărcinată. Intervenţiile pentru asigurarea unor naşteri fără pericol în vremuri de criză sunt esenţiale pentru viaţa femeilor însărcinate şi a copiilor lor”, se arată în raport.

„Desfăşurarea unor instruiri privind acordarea asistenţei de urgenţă în domeniul sănătăţii reproductive este o noutate pentru R. Moldova. Sperăm că toţi lucrătorii medicali de acum încolo vor reacţiona rapid şi calitativ în situaţiile de urgenţă astfel ca toate naşterile să fie în siguranţă, iar toate mamele şi copiii să fie sănătoşi”, a declarat Boris Gâlcă, reprezentant adjunct UNFPA Moldova, în cadrul evenimentului de lansare a Raportului „Starea Populaţiei Lumii” 2010, care s-a desfăşurat la Hânceşti, una din localităţile puternic afectate de inundaţiile de astă-vară.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:29 de George Damian

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă Foto: Vasile Alecsandri

Reapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş din China nu mai este localizat doar în China sau în Asia, ci a devenit o problemă la nivel global. Parlamentul European ar trebui să ia două măsuri de urgenţă pentru a limita propagarea virusului, spune un celebru medic român, care mai oferă şi câteva măsuri simple...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrului socialist Corenliu Popovici „surprinde” din nou: „Artistul trebuie să fie flămând”

Ministrului socialist Corenliu Popovici „surprinde” din nou: „Artistul trebuie să fie flămând”

Angajații instituțiilor culturale se plâng că nu și-au ridicat salariile pentru luna decembrie și i-au cerut ministrului Educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici să intervină. Angajatul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Victor...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 27 Ianuarie 2020, ora: 08:11

Ultimele minute ale lui Kobe Bryant: Doi martori oculari au povestit cum s-a prăbuşit elicopterul său

Ultimele minute ale lui Kobe Bryant: Doi martori oculari au povestit cum s-a prăbuşit elicopterul său

Potrivit presei americane, nouă persoane s-au aflat la bordul aparatului de zbor şi nu cinci, aşa cum s-a spus într-o primă fază.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Netanyahu: „Holocaustul ne învaţă că trebuie să ne apărăm singuri”

Netanyahu: „Holocaustul ne învaţă că trebuie să ne apărăm singuri”

"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Prognoza METEO pe 7 zile.Temperaturi primăvăratice în țară - FOTO

Prognoza METEO pe 7 zile.Temperaturi primăvăratice în țară - FOTO

 Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 27 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +12 grade și minime de până la -2 grade noaptea. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla din nord-vest, iar presiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:06

Caz ȘOCANT, la Hâncești! Un bărbat a fost găsit mort

Caz ȘOCANT, la Hâncești! Un bărbat a fost găsit mort

Un bărbat din Hâncești a fost găsit mort în locuința sa. Oamenii legii au descoperit că pe corpul neînsuflețit al acestuia erau semne de violență și nu exclud ipoteza că acesta ar fi fost maltratat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:01

Aciident cumplit, la SÂNGEREI. Un bărbat, lovit mortal de o mașină

Aciident cumplit, la SÂNGEREI. Un bărbat, lovit mortal de o mașină

 Un accident grav s-a produs ieri, 25 ianuarie, în satul Flămânzeni din raionul Sângerei. Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost lovit mortal de o mașină.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Horoscopul zilei de 27 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 27 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 27...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 06:19

Celebrul jucător de baschet Kobe Bryant și fiica sa au murit într-un accident de elicopter - FOTO

Celebrul jucător de baschet Kobe Bryant și fiica sa au murit într-un accident de elicopter - FOTO

Vedeta NBA, Kobe Bryant, 41 de ani, a murit după ce elicopterul în care călătorea s-a prăbușit în orașul Calabasas din California, potrivit New York Post. Potrivit unor surse citate de CNN, la bordul aparatului de zbor, alături de Bryant, s-ar fi aflat și una dintre fiice....

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 27 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 27 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 27 Ianuarie 2020, ora: 00:00

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)