Actualitate

Aproape 70 de mii de transnistreni au votat pentru Putin

Asociația Promo-LEX a elaborat o hartă a entităților disputate sau în conflict din Europa de Est și cum s-a votat în aceste zone în ziua alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, scrie IPN.

În aceste zone, 93, 86% din alegători l-au susținut pe Vladimir Putin. Cel mai mare procentaj în susținerea acestui candidat s-a înregistrat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova – 96,4%.

Federația Rusă nu a deschis nicio secție de votare în regiunea Donbas din Ucraina, pe motiv că nu ar fi avut acordul autorităților ucrainene. Cu toate acestea, în regiunea transnistreană autoritățile Federației Ruse nu au menționat niciun impediment în deschiderea secțiilor de votare.

Cu excepția Crimeii, în celelalte zone de conflict sau post-conflict din Europa de Est Rusia nu își asumă responsabilitatea pentru exercitarea jurisdicției, cu toate acestea exercită acțiuni care demonstrează deținerea unui control total. Asociația Promo-LEX menționează că după cum se observă, inclusiv în situația actuală de constituire și funcționare a secțiilor de votare, Federația Rusă continuă să ofere suport și să exercite controlul politic, diplomatic și mediatic foarte generos în regiunile de conflict și post-conflict din spațiul CSI.

Promo-LEX reiterează că acest suport este exercitat contrar normelor dreptului internațional și documentelor bilaterale semnate cu Republica Moldova. Asociația regretă și lipsa unor reacții oficiale clare din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova – în special a MAEIE – pe faptul organizării alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul Republicii Moldova, menționând că în trecut astfel de acțiuni unilaterale erau dur criticate la nivel oficial. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *