Arabia Saudită a detonat ,,bombă petrolieră”

publicat în Economie Mondială pe 19 Aprilie 2016, 16:11

Tensiunile geopolitice dintre Arabia Saudită şi Iran, cei mai mari jucători din domeniul energetic din Orientul Mijlociu, au provocat colapsul preţului ţiţeiului cu șapte la sută luni. 

Preţul petrolului a scăzut cu șapte la sută după ce reuniunea de la Doha nu a dus nici măcar la un acord formal, fără ţinte specifice.

Ulterior, cotaţiile ţiţeiului Brent, de referinţă în Europa, şi-au revenit puţin şi au ajuns la 41,8 dolari pe baril, dar tot sunt cu mai bine de 3% sub nivelul de vineri.

Petrolul a atins în luna ianuarie un minim de 27 de dolari pe baril, dar în ultimele luni cotaţiile internaţionale au urcat până în jur de 45 de dolari, după ce în februarie Arabia Saudită,Rusia, Qatar şi Venezuela au semnat un acord privind „îngheţarea“ producţiei la nivelul lunii ianuarie.

Această ar fi fost prima cooperare privind producţia între statele membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cele din afară să din ultimii 15 ani. Pe lângă acestea,mulţi alţi producători mari din afară OPEC îşi anunţaseră participarea, precum Kazahstan, Azerbaidjan, Oman sau Bahrain.

Sursa: wall-street.ro