Actualitate

Arheologii ar fi descoperit prima dovadă fizică a existenţei unui personaj biblic: Prorocul Isaia

Într-un articol intitulat „Este aceasta semnătura prorocului Isaia?“, publicat de Biblical Archaeology Review, arheologul Eilat Mazar arată că un sigiliu de argilă arsă ştanţat, vechi de 2.700 de ani, a fost descoperit în timpul unor excavări în Ierusalim, în zona unei foste brutarii regale, lângă zidurile vechiului templu, informează iflscience.com.

„Pare că am descoperit un sigiliu care i-ar fi aparţinut prorocului Isaia, în timpul unor excavari în scop arheologic“, a declarat Mazar, un arheolog israelian foarte respectat, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Bucata de argilă arsă cu presupusele însemne ale lui Isaia, despre care arheologii cred ca a fost realizată chiar de profet, a fost descoperită la câţiva metri de locul unde a fostb găsit un sigiliu al regelui Ezechia.

Sigiliul este de mărimea unei unghii de la degetele de la mână, este ciobit, iar informaţiile pe care le conţinea sunt afectate de trecerea timpului, bucata de argilă tocindu-se de-a lungul veacurilor.

Totuşi, arheologii cred că avea cândva încrustate cuvintele „aparţinând lui Isaia prorocul“.

Pe bucata de argilă se vede clar scris „Yesha‘yahu“, varianta ebraică a numelui Isaia, urmat de cuvântul „Nvy“.

În sine, acest lucru nu înseamnă mare lucru, pentru că Nvy ar fi putut fi prenumele unui alt Isaia.

Dar dacă termenul Nvy s-ar fi terminat cu litera ebraică alef (א), ar crea cuvântul ebraic pentru profet, ceea ce ar face din bucata de argilă un sigiliu al cunoscutei figuri biblice.

Din păcate, bucata de lut este incompletă şi nu se poate şti sută la sută cum se termina cuvântul.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *