Tendințe

Arta tablourilor vii

Cu un pic de imaginaţie, poţi să faci singură un aranjament ikebana.

Potrivit unei anumite concepţii estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat. Asimetria este absolut necesară pentru ca un aranjament ikebana să fie atractiv.

Legătura dintre om şi natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul şi pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanţă este ramura mijlocie, ce simbolizează omul. Ea trebuie aşezată oblic în vas, iar lungimea trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă şi trebuie aşezată în partea din faţă a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din acelaşi loc.

Simbolurile trecerii timpului au o mare importanţă în ikebana. Niciun aranjament nu este acceptat dacă nu sugerează acest lucru. Trecutul este simbolizat de plante înflorite şi frunze uscate, prezentul – de flori întredeschise şi frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare.

Cu puţină imaginaţie, un obiect considerat inutil poate deveni un vas potrivit pentru un aranjament ikebana (o cutie de tablă, un coş de nuiele, un polonic din lemn sau o piatră). Pentru ca tulpinile să nu se răsfire, ele se fixează pe suporturi. Pentru a susţine aranjamentul te poţi folosi şi de o mătură, o împletitură de nuiele sau bucăţi din fier îndoite şi legate între ele cu sârmă.

(S. U.)

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *