Timpul Local

Artileria grea gata de atac!

In pofida tuturor zvonurilor despre criza, Festivalul de la Cannes a demarat pe o nota inalta, cu filmul de animatie „Up” („Acolo sus”, pre limba noastra), o poveste tandra despre un batran care, lehametit de toate, la o varsta mai mult decat inaintata, decide sa-si implineasca visul vietii sale, isi leaga cascioara de cateva mii de baloane si-si ia astfel zborul spre… America de Sud. Insa stiti cum e socoteala de acasa cu cea de la targ.

Temerarul zburator Carl descopera ca nu e singur in aceasta aventura, ca are la bord un oaspe nepoftit, Russel, un baietel de noua ani. Ce e mai departe, o sa vedeti si dumneavoastra, la sigur, vine el filmul si pe ecranele noastre, candva, – va fac gust cu o replica-trasnet continuta in dialogul dintre Carl, copilul-batran, si Russel, pustiul: „Daca nu te astamperi, o sa te manance tigrii”.
„Nu exista tigri in America de Sud.”
Filmul e turnat in relief, in trei dimensiuni, cum ar veni, amuzant si reconfortant – exact ce se cauta pe timp de criza.
Hoardele de festivalieri pe care nicio criza nu-i poate abate din drum stau la panda, fiecine alegandu-si din sarabanda de pe Croisette ce le este pe gust si pe placul inimii – unii vin sa admire parada starurilor pe covorul rosu, curat curatel astazi si maine (pe parcursul celor zece zile de Festival, e schimbat de minimum trei ori!), toaletele si paietele, briliantele false si autentice; altii sunt atrasi de imensa piata de filme ce le ofera pana si debutantilor o sansa de a fi recunoscuti si difuzati in toata lumea. Pentru profesionisti, competitia oficiala e o ocazie fericita de a-si masura fortele, de a se impune si a de a-si afla repere valorice. Cursa pentru palmieri este foarte stransa, s-au inscris in ea 20 de filme girate de autori cu greutate, apreciati si chiar palmati aici: Pedro Almodovar, Jacques Audiard, Marco Bellochio, Jane Campion, Michael Haneke, Ang Lee, Ken Loach, Brillante Mendoza, Gaspar Noé, Park Chan-wook, Alain Resnais, Elia Suleiman, Quentin Tarantino, Johnnie To, Lars von Trier.
Sunt foarte asteptate si cele doua filme romanesti din sectiunea paralela „Un certain regard” – „Amintiri din epoca de aur”, de Hanno Hijfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu si Ioana Uricaru, precum si „Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu.
Cu detalii vom reveni.

Larisa Turea, corespondent special,
pentru TIMPUL

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *