Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

CSI / Rusia 26 Ianuarie 2016, ora 09:51

Asasinul invizibil. Istoria duşmanilor Kremlinului, ucişi prin otrăvire

Marime Font

Săptămâna trecută, în Marea Britanie, au fost publicate rezultatele oficiale ale investigaţiei privind otrăvirea fostului ofiţer FSB Alexandr Litvinenko în 2006.

Potrivit anchetatorilor britanici, operaţiunea de otrăvire a lui Litvinenko cu poloniu radioactiv-210 a fost probabil ordonată de Kremlin, iar în această decizie este posibil să fi fost implicaţi şeful de atunci al Serviciului Federal de Securitate Nikolai Patrusev şi preşedintele Vladimir Puţin.

Litvinenko nu este singurul duşman al Kremlinului ucis sau grav îmbolnăvit în circumstanţe misterioase.


Gelsemium – „iarbă infarctului”

Un component cheie al acestei otrăvi toxice este Gelsemium elegans, sau „iarbă infarctului”, o varietate rară de plante răspândită doar în Asia, în principal în China.

Otrăvirea cu gelsemium este unul dintre cele mai populare moduri de ucidere între asasinii ruşi şi chinezi.

Alexandr Perepilicinii

Alexandr Perepilicinii era un oligarh rus care de multe ori a criticat Kremlinul. În 2009, el a primit azil în Marea Britanie şi mai târziu a ajutat Parchetul Elveţiei în investigarea spălării de bani printre birocraţii din Moscova. El a fost unul dintre principalii furnizori de materiale compromiţătoare împotriva oficialilor ruşi de rang înalt, în legătură cu moartea avocatului anti-corupţie Serghei Magnitsky, în 2009, într-o închisoare din Moscova.

În 2012, Alexandr a murit subit în timp ce făcea jogging în apropierea casei sale, în comitatul Surrey. El avea 44 de ani şi cu puţin timp înainte de moartea sa, s-a supus unui examen medical care nu a descoperit vreo problema de sănătate.

De asemenea, cu puţin timp înainte de moartea sa, Perepilicinii ar fi spus prietenilor săi că a primit ameninţări cu moartea. Experţii în autopsie au găsit în corpul oligarhului rus indicii ale otrăvirii cu Gelsemium Elegans.

Oligarhul a fost a patra persoană implicată în cazul Magnitsky care a murit în circumstanţe misterioase. Anchetă consideră că omul de afaceri ar fi fost otrăvit pentru că ar fi ajutat la descoperirea fraudei fiscale a oficialilor din cadrul structurilor de aplicare a legii din Rusia dar şi pentru contribuţia să în descoperirea conturilor funcţionarilor ruşi corupţi în băncile elveţiene.

Poloniu-210

Poloniu este un element rar şi extrem de radioactiv, care este prezent în minereul de uraniu. Poloniu-210 este de aproximativ 250 de mii de ori mai toxic decât cianură de hidrogen (HCN).

Alexandr Litvinenko
, fost ofiţer FSB, a fost una dintre victimele acestei substanţe. În 2000, acesta, împreună cu familia să a primit azil politic la Londra. Litvinenko a fost otrăvit cu ceai în noiembrie 2006 într-un bar de sushi din Londra. Autopsia a arătat că trupul sau conţinea urme de poloniu-210. Experţii britanici susţin că Alexandr a fost primul om din istorie care a murit că urmare a efectelor radiaţiilor cu poloniu-210. E drept că, iniţial, el a fost diagnosticat cu intoxicaţie cu taliu. Cu puţin timp înainte de moartea sa, Litvinenko a scris un răvaş în care a spus că Puţin a dat ordinul să-l omoare. Înalta Curte din Londra a confirmat faptul că aceste suspiciuni au fost justificate. Litvinenko a acuzat FSB că a organizat atentate teroriste în Rusia, care să consolideze puterea şi ratingul lui Puţin. De asemenea, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Puţin de moartea jurnalistei ruse Anna Politkovskaya, împuşcată mortal cu două luni înainte că agnetii FSB să ajungă şi la el.

Taliu

Taliul este un element chimic conţinut în mineralele de potasiu şi în minereuri de sulfuri. O cantitate mică, non-toxică de taliu-201 este utilizată în medicină atomică.

Sărurile de taliu sunt utilizate şi în otrăvurile pentru şobolani şi insecticide. Un efect secundar al otrăvirii cu taliu este căderea părului. Datorită faptului că acesta este unul dintre cele mai populare otrăvuri, este deseori denumită „otravă asasinului”.

Nikolai Hohlov

Hohlov a fost agent KGB sovietic, care a trădat URSS în 1953, depunând mărturie despre operaţiunile secrete ale KGB. În 1957, Hohlov era într-o clinică din Frankfurt unde era tratat pentru o intoxicare cu taliu. Asta după ce KGB-ul a mai avut o încercare nereuşită de asasinare a fostului sau angajat. Câţiva foşti agenţi KGB au susţinut că în cazul lui Hohlov s-a folosit tot poloniu, că şi în cazul lui Litvinenko.

Iuri Scekocikin – deputat al partidului Yabloko şi jurnalist rus. A criticat corupţia şi răspândirea crimei organizate în Rusia.

Scekocikin a murit în iulie 2003. Cu câteva zile înainte de întâlnirea cu anchetatorii FBI în Statele Unite ale Americii, jurnalistul brusc s-a îmbolnăvit, prezentând simptomele unei boli inexplicabile cu reacţie alergică severă. Potrivit examinatorului medical, cauza morţii lui Scekocikin – toxicitate generală severă, exprimată în sindromul Lyell. „În decurs de două săptămâni (Scekocikin ) a îmbătrânit mult, i-a căzut părul şi pielea, unul câte unul au cedat toate organele interne” – spunea Serghei Sokolov, redactor-şef adjunct al „Novaya Gazeta”. Potrivit jurnaliştilor, simptomele manifestate de Scekocikin erau similare cu cele ale lui Hohlov şi Litvinenko.

Tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) – „Dioxină”

TCDD este un compus solid incolor şi inodor; de multe ori eronat menţionat că „dioxină”. TCDD este componentă principala a agentului „Orange” – un amestec de substanţe chimice care era utilizat de către Statele Unite în timpul războiului din Vietnam pentru a distruge vegetaţia.

Viktor Iuşcenko

La sfârşitul anului 2004, politicianul ucrainean Viktor Iuşcenko a fost otrăvit cu TCDD în timpul campaniei sale prezidenţiale. El concura împotriva candidatul pro-rus Viktor Ianukovici. Din cauza conţinutului ridicat de TCDD în organism, faţă lui Iuşcenko a fost desfigurată de cloracnee (leziune a pielii tip acnee). Iuşcenko, care vorbea în spirjinul integrării europene şi intrării Ucrainei în NATO, i-a acuzat pe oficialii ruşi de obstrucţionarea anchetei în cazul otrăvirii sale. Ianukovici a câştigat alegerile prezidenţiale, dar victoria să a dus la Revoluţia Portocalie din Ucraina. Mai târziu, Curtea Supremă de Justiţie a decis că alegerile s-au desfăşurat cu numeroase încălcări şi a cerut un nou scrutin, care a fost câştigat de Iuşcenko.

Sărinul şi alţi agenţi neurotoxici

Sărinul este un lichid neuro-paralizant incolor şi inodor care cauzează asfixie. Persoană care inhalează substanţă suferă un blocaj al muşchilor sistemului respirator. ONU a clasificat Sărinul că o armă de distrugere în masă, producţia şi stocarea să fiind interzise conform Convenţiei privind armele chimice.

Ibn al-Khattab

Al-Khattab a fost cetăţean al Arabiei Saudite, care a luptat de partea separatiştilor ceceni în Rusia. FSB a declarat că l-a ucis pe Ibn al-Khattab în 2002. Rudele celui decedat şi sursele din Cecenia susţin că comandantul arab a murit la scurt timp după deschiderea unei scrisori acoperite cu un „preparat neuro-paralizant cu acţiune rapidă”, Sarin sau eventual un preparat similar. Presă rusă spune că scrisoarea letală a fost livrată de un agent dublu din Daghestan, mituit de FSB.

Ricină

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a folosit pe larg ricină pe post de armă. Agenţii KGB sunt suspectaţi de cel puţin trei asasinate în Europa cu această toxina.

Otravă de ricin este fabricată din seminţele plantei Ricinus communis. „Pulpă” a opt seminţe de ricin zdrobite este considerată doză periculoasă pentru un adult. Cazurile de deces în urmă ingerării accidentale de seminţe de ricin sunt rare – coajă seminţelor se digera greu şi corpul uman este capabil să învingă această toxina.

Ricină este mai periculoasă dacă ajunge în sângele persoanei sub formă injectată. În formă de pulbere purificată, o doză de ricină de dimensiunea câtorva cristale de sare de bucătărie poate fi suficientă pentru a ucide un om.

Umbrela bulgărească

Disidentul bulgar şi jurnalistul BBC şi Radio Europa Liberă Gheorghi Markov a murit în 1978, la 4 ore după o înţepătura cu un ac cu ricină. Anchetatorii britanici cred că acul a fost ascuns într-o umbrela. Markov a fost înţepat într-o staţie de autobuz din Londra.

O tentativă de asasinat similară a fost făcută 10 zile mai devreme şi împotriva unui alt disident bulgar şi reporterului Radio Europa Liberă, Vladimir Kostov. În august 1978 el a fost înţepat în spate cu aceeaşi otravă în metroul din Paris. Din fericire pentru Kostov, doză a fost prea mică şi el a supravieţuit.

Boris Korjak

În august 1981, dublul agent CIA Boris Korjak a fost rănit cu o bilă cu ricină într-unul din magazinele alimentare din Virginia, Statele Unite ale Americii. El a fost împuşcat cu o armă cu aer comprimat. Korjak a supravieţuit, dar el crede că atentatul a fost pus la cale de KGB.

Otrăvuri Neidentificate

Hafizullah Amin

Amin era un politician afgan în timpul Războiului Rece. În 1979 el a ordonat uciderea preşedintelui afgan pro-sovietic Nur Muhammad Taraki. Dar Amin a ocupat scaunul de preşedinte doar trei luni. Liderii sovietici, suspectându-l de cooperare cu CIA, au decis să-l otrăvească la sfârşitul anului 1979.

Din fericire pentru Amin, în ultimul moment el a refuzat să mănânce mâncarea otrăvită de un agent KGB. În locul lui a murit ginerele sau. Dar două săptămâni mai târziu preşedintele a fost împuşcat în timpul loviturii de stat şi a asaltului trupleor de paraşutişti sovietici asupra Palatului din Kabul. Noul preşedinte numit era un protejat al Uniunii Sovietice – Barack Karmal.

Anna Politkovskaya

Jurnalista rusă, activistă pentru drepturile omului şi critic vehement al Kremlinului a fost otrăvită în septembrie 2004, după ce a băut un ceai în avionul companiei Aeroflot. Jurnalista era în drum spre Beslan, unde teroriştii ceceni ţineau ostatici într-o şcoală. Politkovskaya a considerat că otrăvirea a fost pusă la cale de FSB. Potrivit presei, în ceai a fost adăugată o toxina necunoscută, preparată într-unul din laboratoarele secrete ale epocii sovietice. Doi ani mai târziu Politkovskaya a fost împuşcată mortal în casa scării sale din Moscova. 

sursa: paginaderusia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)