Astăzi 8 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 7 August 2020
Abonamente

CSI / Rusia 26 Ianuarie 2016, ora 09:51

Asasinul invizibil. Istoria duşmanilor Kremlinului, ucişi prin otrăvire

Marime Font

Săptămâna trecută, în Marea Britanie, au fost publicate rezultatele oficiale ale investigaţiei privind otrăvirea fostului ofiţer FSB Alexandr Litvinenko în 2006.

Potrivit anchetatorilor britanici, operaţiunea de otrăvire a lui Litvinenko cu poloniu radioactiv-210 a fost probabil ordonată de Kremlin, iar în această decizie este posibil să fi fost implicaţi şeful de atunci al Serviciului Federal de Securitate Nikolai Patrusev şi preşedintele Vladimir Puţin.

Litvinenko nu este singurul duşman al Kremlinului ucis sau grav îmbolnăvit în circumstanţe misterioase.

Loading...


Gelsemium – „iarbă infarctului”

Un component cheie al acestei otrăvi toxice este Gelsemium elegans, sau „iarbă infarctului”, o varietate rară de plante răspândită doar în Asia, în principal în China.

Otrăvirea cu gelsemium este unul dintre cele mai populare moduri de ucidere între asasinii ruşi şi chinezi.

Alexandr Perepilicinii

Alexandr Perepilicinii era un oligarh rus care de multe ori a criticat Kremlinul. În 2009, el a primit azil în Marea Britanie şi mai târziu a ajutat Parchetul Elveţiei în investigarea spălării de bani printre birocraţii din Moscova. El a fost unul dintre principalii furnizori de materiale compromiţătoare împotriva oficialilor ruşi de rang înalt, în legătură cu moartea avocatului anti-corupţie Serghei Magnitsky, în 2009, într-o închisoare din Moscova.

În 2012, Alexandr a murit subit în timp ce făcea jogging în apropierea casei sale, în comitatul Surrey. El avea 44 de ani şi cu puţin timp înainte de moartea sa, s-a supus unui examen medical care nu a descoperit vreo problema de sănătate.

De asemenea, cu puţin timp înainte de moartea sa, Perepilicinii ar fi spus prietenilor săi că a primit ameninţări cu moartea. Experţii în autopsie au găsit în corpul oligarhului rus indicii ale otrăvirii cu Gelsemium Elegans.

Oligarhul a fost a patra persoană implicată în cazul Magnitsky care a murit în circumstanţe misterioase. Anchetă consideră că omul de afaceri ar fi fost otrăvit pentru că ar fi ajutat la descoperirea fraudei fiscale a oficialilor din cadrul structurilor de aplicare a legii din Rusia dar şi pentru contribuţia să în descoperirea conturilor funcţionarilor ruşi corupţi în băncile elveţiene.

Poloniu-210

Poloniu este un element rar şi extrem de radioactiv, care este prezent în minereul de uraniu. Poloniu-210 este de aproximativ 250 de mii de ori mai toxic decât cianură de hidrogen (HCN).

Alexandr Litvinenko
, fost ofiţer FSB, a fost una dintre victimele acestei substanţe. În 2000, acesta, împreună cu familia să a primit azil politic la Londra. Litvinenko a fost otrăvit cu ceai în noiembrie 2006 într-un bar de sushi din Londra. Autopsia a arătat că trupul sau conţinea urme de poloniu-210. Experţii britanici susţin că Alexandr a fost primul om din istorie care a murit că urmare a efectelor radiaţiilor cu poloniu-210. E drept că, iniţial, el a fost diagnosticat cu intoxicaţie cu taliu. Cu puţin timp înainte de moartea sa, Litvinenko a scris un răvaş în care a spus că Puţin a dat ordinul să-l omoare. Înalta Curte din Londra a confirmat faptul că aceste suspiciuni au fost justificate. Litvinenko a acuzat FSB că a organizat atentate teroriste în Rusia, care să consolideze puterea şi ratingul lui Puţin. De asemenea, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Puţin de moartea jurnalistei ruse Anna Politkovskaya, împuşcată mortal cu două luni înainte că agnetii FSB să ajungă şi la el.

Taliu

Taliul este un element chimic conţinut în mineralele de potasiu şi în minereuri de sulfuri. O cantitate mică, non-toxică de taliu-201 este utilizată în medicină atomică.

Sărurile de taliu sunt utilizate şi în otrăvurile pentru şobolani şi insecticide. Un efect secundar al otrăvirii cu taliu este căderea părului. Datorită faptului că acesta este unul dintre cele mai populare otrăvuri, este deseori denumită „otravă asasinului”.

Nikolai Hohlov

Hohlov a fost agent KGB sovietic, care a trădat URSS în 1953, depunând mărturie despre operaţiunile secrete ale KGB. În 1957, Hohlov era într-o clinică din Frankfurt unde era tratat pentru o intoxicare cu taliu. Asta după ce KGB-ul a mai avut o încercare nereuşită de asasinare a fostului sau angajat. Câţiva foşti agenţi KGB au susţinut că în cazul lui Hohlov s-a folosit tot poloniu, că şi în cazul lui Litvinenko.

Iuri Scekocikin – deputat al partidului Yabloko şi jurnalist rus. A criticat corupţia şi răspândirea crimei organizate în Rusia.

Scekocikin a murit în iulie 2003. Cu câteva zile înainte de întâlnirea cu anchetatorii FBI în Statele Unite ale Americii, jurnalistul brusc s-a îmbolnăvit, prezentând simptomele unei boli inexplicabile cu reacţie alergică severă. Potrivit examinatorului medical, cauza morţii lui Scekocikin – toxicitate generală severă, exprimată în sindromul Lyell. „În decurs de două săptămâni (Scekocikin ) a îmbătrânit mult, i-a căzut părul şi pielea, unul câte unul au cedat toate organele interne” – spunea Serghei Sokolov, redactor-şef adjunct al „Novaya Gazeta”. Potrivit jurnaliştilor, simptomele manifestate de Scekocikin erau similare cu cele ale lui Hohlov şi Litvinenko.

Tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) – „Dioxină”

TCDD este un compus solid incolor şi inodor; de multe ori eronat menţionat că „dioxină”. TCDD este componentă principala a agentului „Orange” – un amestec de substanţe chimice care era utilizat de către Statele Unite în timpul războiului din Vietnam pentru a distruge vegetaţia.

Viktor Iuşcenko

La sfârşitul anului 2004, politicianul ucrainean Viktor Iuşcenko a fost otrăvit cu TCDD în timpul campaniei sale prezidenţiale. El concura împotriva candidatul pro-rus Viktor Ianukovici. Din cauza conţinutului ridicat de TCDD în organism, faţă lui Iuşcenko a fost desfigurată de cloracnee (leziune a pielii tip acnee). Iuşcenko, care vorbea în spirjinul integrării europene şi intrării Ucrainei în NATO, i-a acuzat pe oficialii ruşi de obstrucţionarea anchetei în cazul otrăvirii sale. Ianukovici a câştigat alegerile prezidenţiale, dar victoria să a dus la Revoluţia Portocalie din Ucraina. Mai târziu, Curtea Supremă de Justiţie a decis că alegerile s-au desfăşurat cu numeroase încălcări şi a cerut un nou scrutin, care a fost câştigat de Iuşcenko.

Sărinul şi alţi agenţi neurotoxici

Sărinul este un lichid neuro-paralizant incolor şi inodor care cauzează asfixie. Persoană care inhalează substanţă suferă un blocaj al muşchilor sistemului respirator. ONU a clasificat Sărinul că o armă de distrugere în masă, producţia şi stocarea să fiind interzise conform Convenţiei privind armele chimice.

Ibn al-Khattab

Al-Khattab a fost cetăţean al Arabiei Saudite, care a luptat de partea separatiştilor ceceni în Rusia. FSB a declarat că l-a ucis pe Ibn al-Khattab în 2002. Rudele celui decedat şi sursele din Cecenia susţin că comandantul arab a murit la scurt timp după deschiderea unei scrisori acoperite cu un „preparat neuro-paralizant cu acţiune rapidă”, Sarin sau eventual un preparat similar. Presă rusă spune că scrisoarea letală a fost livrată de un agent dublu din Daghestan, mituit de FSB.

Ricină

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a folosit pe larg ricină pe post de armă. Agenţii KGB sunt suspectaţi de cel puţin trei asasinate în Europa cu această toxina.

Otravă de ricin este fabricată din seminţele plantei Ricinus communis. „Pulpă” a opt seminţe de ricin zdrobite este considerată doză periculoasă pentru un adult. Cazurile de deces în urmă ingerării accidentale de seminţe de ricin sunt rare – coajă seminţelor se digera greu şi corpul uman este capabil să învingă această toxina.

Ricină este mai periculoasă dacă ajunge în sângele persoanei sub formă injectată. În formă de pulbere purificată, o doză de ricină de dimensiunea câtorva cristale de sare de bucătărie poate fi suficientă pentru a ucide un om.

Umbrela bulgărească

Disidentul bulgar şi jurnalistul BBC şi Radio Europa Liberă Gheorghi Markov a murit în 1978, la 4 ore după o înţepătura cu un ac cu ricină. Anchetatorii britanici cred că acul a fost ascuns într-o umbrela. Markov a fost înţepat într-o staţie de autobuz din Londra.

O tentativă de asasinat similară a fost făcută 10 zile mai devreme şi împotriva unui alt disident bulgar şi reporterului Radio Europa Liberă, Vladimir Kostov. În august 1978 el a fost înţepat în spate cu aceeaşi otravă în metroul din Paris. Din fericire pentru Kostov, doză a fost prea mică şi el a supravieţuit.

Boris Korjak

În august 1981, dublul agent CIA Boris Korjak a fost rănit cu o bilă cu ricină într-unul din magazinele alimentare din Virginia, Statele Unite ale Americii. El a fost împuşcat cu o armă cu aer comprimat. Korjak a supravieţuit, dar el crede că atentatul a fost pus la cale de KGB.

Otrăvuri Neidentificate

Hafizullah Amin

Amin era un politician afgan în timpul Războiului Rece. În 1979 el a ordonat uciderea preşedintelui afgan pro-sovietic Nur Muhammad Taraki. Dar Amin a ocupat scaunul de preşedinte doar trei luni. Liderii sovietici, suspectându-l de cooperare cu CIA, au decis să-l otrăvească la sfârşitul anului 1979.

Din fericire pentru Amin, în ultimul moment el a refuzat să mănânce mâncarea otrăvită de un agent KGB. În locul lui a murit ginerele sau. Dar două săptămâni mai târziu preşedintele a fost împuşcat în timpul loviturii de stat şi a asaltului trupleor de paraşutişti sovietici asupra Palatului din Kabul. Noul preşedinte numit era un protejat al Uniunii Sovietice – Barack Karmal.

Anna Politkovskaya

Jurnalista rusă, activistă pentru drepturile omului şi critic vehement al Kremlinului a fost otrăvită în septembrie 2004, după ce a băut un ceai în avionul companiei Aeroflot. Jurnalista era în drum spre Beslan, unde teroriştii ceceni ţineau ostatici într-o şcoală. Politkovskaya a considerat că otrăvirea a fost pusă la cale de FSB. Potrivit presei, în ceai a fost adăugată o toxina necunoscută, preparată într-unul din laboratoarele secrete ale epocii sovietice. Doi ani mai târziu Politkovskaya a fost împuşcată mortal în casa scării sale din Moscova. 

sursa: paginaderusia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 7 August 2020, ora: 11:25

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

Zeci de moldoveni au format cozi imense la vama Leușeni și frontierele române, încercând să ajungă în mai multe state din Uniunea Europeană pe timp de pandemie. Chiar dacă la frontiera Republicii Moldova acestora le este permis să treacă prezentând doar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 09:34

opinie Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

„Dodon este dispus să folosească toate metodele pentru fraudarea alegerilor. E clar și de ce – fără fraudă nu are nicio șansă să rămână în funcție; iar dacă pierde puterea, e doar un pas până la pierderea libertății”, scrie pe FB deputatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 08:54

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul "Casa Eficientă Energetic" pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 07:58

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 07:55

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Pe 6 august s-au împlinit 103 ani de la cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 7 August 2020, ora: 07:52

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

 Alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1585. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (Turcia-2, România-2, Portugalia-1). 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 07:42

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței este pe deplin solidar cu afirmațiile Excelenței Sale Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Mesajul postat pe pagina misiunii țin de procedurile judiciare referitoare la fraudele bancare masive în Moldova, la care s-a referit și ambasadorul...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 August 2020, ora: 07:42

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

 Ministerul Transporturilor din Marea Britanie a anunţat joi că persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas vor fi din nou supuse carantinei începând de sâmbătă, măsură luată din cauza unei ''creşteri semnificative'' a cazurilor de infectare cu noul...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 August 2020, ora: 07:40

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

 Venus intra in Rac si este timpul sa celebrezi valorile de familie. Venus in Rac are nevoie de imbratisari de la oamenii dragi. Venus in Rac are nevoie de frumusete, de romantism, de timp petrecut cu familia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 07:22

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko? Foto: simbol

Duminică, 8 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată – alegeri prezidențiale în Republica Belarus, fostă republică sovietică condusă în ultimii 26 de ani de Aleksandr Lukașenko, pe care media occidentală îl numește ultimul...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 02:15

Fie că-ţi petreci zilele de vara acasă sau în aer liber, porumbul copt e un adevărat deliciu care se prepară uşor atât în propria bucătărie, cât şi pe grătar, la o ieşire la iarbă verde alături de prieteni.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 01:46

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

 Un institut israelian de cercetări medicale subordonat Ministerului Apărării intenţionează să înceapă în luna octombrie testele clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva COVID-19, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 00:10

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 August 2020, ora: 11:48

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)