Actualitate

Asociaţiile de media caută cum să responsabilizeze presa şi să descurajeze manipulările

Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice, a spus în cadrul clubului de presă „Stop fals!” cu genericul „Manipularea informaţională în campania electorală”, că jurnalismul televizat a degradat atât de mult încât nici preocuparea sa profesională nu-l mai motivează să vizioneze o emisiune cap-coadă. Expertul a declarat că o campanie electorală mai murdară decât săptămâna trecută nu a văzut, iar reporterii au reuşit să creeze adevărate „bijuterii” de propagandă difuzând ştiri fără bază informativă, făcând trimitere la experţi şi analişti anonimi etc.

„Ce facem cu aceşti jurnalişti? E puţin să nu le strângem mâna. Poate facem o carte neagră a jurnalismului? Poate dacă un jurnalist nu este recunoscut de ONG-urile de media să nu mai fie angajat de nimeni? În multe ţări, dacă un jurnalist încalcă normele deontologice el nu mai este angajat de nimeni”, a spus Ion Bunduchi, concluzionând că în această campanie electorală televiziunile au făcut munca staff-urilor electorale.

Experta media, Viorica Zaharia, care a analizat mai multe materiale manipulatorii în opinia sa, a menţionat că în timpul acestei campanii electorale este lăudabil faptul că instituţiile mass-media independente au încercat să dezmintă falsurile difuzate de colegii care fac partizanat politic. În context a fost apreciat şi efortul Agenţiei de presă IPN, care prin proiectul său sic!, a combătut mai multe informaţii false şi manipulatorii furnizate de candidaţi şi susţinătorii lor.

Viorica Zaharia a remarcat că unele portaluri au început a reinventa genurile jurnalistice difuzând materiale, sub formă de ştire, dar care conţin elemente de pamflet, comentarii şi altele. „Cel mai dramatic e că pe online nu există reglementări privind reflectarea campaniei electorale. Nu există niciun fel de sancţiune”, a subliniat experta.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, a subliniat că nu este adeptul sancţionării jurnaliştilor, dar consideră că atunci când se întrece orice limită trebuie neapărat să se intervină. Expertul consideră că trebuie găsit un mecanism de auto-purificare pentru ca jurnaliştii care se ocupă de manipulare să fie excluşi din această meserie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *