Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, ora 13:03    Din editia print

Marime Font

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

Oricât pare de previzibil să spun asta, am fost cu adevărat emoționată să vizitez Bojdeuca lui Ion Creangă. O casă din Țicău, Iași, unde a locuit ani buni unul dintre cei mai mari prozatori români ai tuturor timpurilor, pe nedrept numit „scriitor popular”. Mai mult, Creangă a fost – dacă vreți – un vizionar. La el întâlnim multe abordări literare din timpurile noastre: antieroul, limbajul licențios (în povestea cu pricina), autobiografismul, oralitatea și așa mai departe.

Sigur că nu pot să omit faptul că în cerdacul bojdeucii a stat de multe ori cu Mihai Eminescu. Mi s-a părut simpatic să aflu că pe vremea lui era plin de pisici acolo (se presupune că Ion Creangă avea în jur de 30 de pisici) sau că primul muzeograf a trăit acolo cu soție, părinți, copii.
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași are în subordine 14 clădiri, printre care amintita bojdeucă de pe Țicău, 4. (Impresionant, nu? De vreme ce la noi, Muzeul Literaturii are câteva încăperi luate cu chirie.) Directorul din Iași este – mi se pare perfect logic – Lucian Dan Teodorovici, un foarte bun prozator român contemporan. E o excepție minunată, pentru că de obicei, atât în România, cât și în Republica Moldova, rar se ocupă grădinarii de grădini.Dincolo de toată această bogăție culturală, Iașul mi-a dat tot timpul posibilitatea să mă reîntâlnesc cu prieteni minunați, să cunosc oameni noi, să mă bucur de fiecare zi petrecută acolo. De la poveștile și întâlnirile cu poetul Costică Acosmei, cu a lui minunată Lia, la plimbările cu ei prin mănăstirile superbe și pline de istorie ca Cetățuia sau Galata. De la revederea cu tinerii poeți Ștefan Ivas și Matei Hutopilă la excursia prelungită în Valea Cetățuii cu Florin Lăzărescu și Amelia. Seri cu Michael Astner, Mariana Codruț, Radu Andriescu și Florin Dan Prodan.

Iașul e un oraș care, prin locurile și oamenii lui, ți se vâră cu nădejde în suflet. Ajungi să te gândești înaintea fiecărei călătorii cum să faci să treci pe acolo. Să îți faci o hartă din care să nu lipsească Iașul.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md