Politică

AUR: România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

În urma demersurilor senatorului AUR, Claudiu Târziu, Ministerul Afacerilor Externe cere Ucrainei să nu mai recunoască așa zisa ”limbă moldovenească” inventată de comuniștii ruși sub oblăduirea lui Stalin.

„Așa-zisa „limbă moldovenească” este o invenție a cozilor de topor moscovite, care datează de 27 de ani. Am solicitat Kievului atît în Parlamentul României, cît și pe teritoriul ucrainean, să înceteze să mai recunoască această ficțiune, acest afront la adresa românilor. Iată că secretarul de stat din MAE cere astăzi Ucrainei să declare inexistența „limbii moldovenești”. O atitudine așteptată de ani de zile! În toate demersurile noastre, nu am cerut nimic mai mult decît ceea ce este drept și corect istoric pentru comunitatea română.”, a declarat Claudiu Târziu.

Secretarul de stat al MAE al României Dan Neculăescu a avut la 4 noiembrie 2021 o întrevedere cu adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Ihor Jovkva, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti. Agenda discuţiilor a vizat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cu accent pe situaţia etnicilor români din Ucraina, precum şi problematica securităţii la Marea Neagră.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat că situaţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina va rămâne o preocupare centrală pe agenda bilaterală, subliniind necesitatea soluţionării durabile şi eficiente a tuturor aspectelor problematice.

Secretarul de stat român a evidenţiat importanţa asigurării condiţiilor funcţionării la potenţial deplin a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în aşteptarea desemnării noului co-preşedinte şi noului co-secretar de partea ucraineană. Totodată, a susţinut necesitatea consultării cuprinzătoare şi transparente a etnicilor români din Ucraina în raport cu deciziile care au potenţialul de a afecta nivelul drepturilor lor, un exemplu în acest sens fiind proiectul noii legi ucrainene privind minorităţile naţionale.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat în context solicitarea adresată deja părţii ucrainene privind recunoaşterea oficială a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Secretarul de stat român a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale, cu accent pe creşterea conectivităţii prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei comune, îndeosebi operaţionalizarea celor pentru care cadrul juridic bilateral a fost adoptat.

Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru aspiraţiile sale europene şi euroatlantice. A evidenţiat situaţia îngrijorătoare de securitate din regiune, care persistă, şi a exprimat disponibilitatea continuării consultărilor cu Ucraina pentru creşterea cooperării privind securitatea Mării Negre.

Ihor Jovkva a mulţumit părţii române pentru susţinerea constantă de către România a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi a eforturilor sale de integrare europeană şi euro-atlantică. A exprimat deschiderea părţii ucrainene pentru identificarea de soluţii durabile la problemele de pe agenda bilaterală, precum şi pentru avansarea cooperării bilaterale în domeniile de interes comun.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *