Actualitate

Avantajele de care s-ar bucura cetăţenii Republicii Moldova după Unirea cu România

Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.

Care ar fi aventajele cetăţenilor moldoveni, după Unirea cu România?

1.Salariile şi pensiile lor s-ar egaliza cu cele din România. Astfel, de la o pensie medie de 70 euro pe lună, pensionarii moldoveni ar putea ajunge la 250-270 euro pe lună. Salariaţii de stat din Republica Moldova ar trece şi ei la nivelul salariilor din România, triple în raport cu ce primesc ei acum. Salariul mediu brut este în România 900 euro pe lună.

2.Sistemele de educaţie şi sănătate din România sunt mai performante, ele se vor extinde automat şi în teritoriul actualei Republici Moldova.

3.România fiind o ţară membră a UE, libera circulaţie, accesul la piaţa muncii, la pieţele comerciale, devine o realitate pentru toţi viitorii cetăţeni ai României reunite.

4.Justiţia din România, parchetele şi DNA, se vor extinde automat şi pe teritoriul Republicii Moldova de azi, astfel încât corupţia şi furturile din bugetele publice vor fi diminuate, infractorii de toate genurile vor fi trimişi mai uşor în faţa completelor de judecată. Experienţa României în lupta anticorupţie este dată acum exemplu în numeroase alte ţări.

5.Cetăţenii Republicii Moldova vor avea şi ei acces la fondurile europene, la avantajele pe care le are România ca membră a UE. UE va contribui substanţial la ridicarea cu prioritate a infrastructurii din Republica Moldova.

6.Securitatea teritoriului Republicii Moldova va fi asigurată de NATO.

7.Agricultorii moldoveni îşi vor putea valorifica produsele la preţurile existente în piaţa României şi a UE.

8.Fermierii moldoveni vor beneficia de subvenţiile la hectar, acordate de UE.

9.Asigurarea ordinii publice, serviciile de securitate şi informaţii, mult mai performanţe în România, se vor extinde şi în actualul teritoriu al Republicii Moldova.

10.În acest moment, România are de şapte ori mai mulţi locuitori decât Moldova şi un Produs Intern Brut de 30 de ori mai mare, ceea ce înseamnă un PIB pe cap de locuitor pentru moldoveni de patru ori mai mare, după unificare.

11.Sistemele energetice ale României vor asigura şi energia necesară cetăţenilor moldoveni, după interconectarea celor două sisteme energetice.

12.Este posibilă, cu ajutor european, construcţia unei autostrăzi Chişinău-Iaşi-Tg. Mureş, ceea ce ar însemna o legătură facilă cu restul Europei pentru cetăţenii moldoveni.

13.Tinerii moldoveni vor putea studia în şcoli şi universităţi româneşti şi europene, şi îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă în conformitate cu pregătirea obţinută.

14.În România şomajul este redus, există zeci de mii de locuri de muncă disponibile, la care vor putea aplica şi cetăţenii din Republica Moldova.

Iată, pentru comparaţie, evoluţia unor indicatori macroeconomici din România, înainte şi după intrarea în UE.

Euro Indicator              2005   2015
PIB                              80 mld 160 mld
Salariu mediu brut          220 583
Pensia medie                  52 227
Subvenţia la hectar        56 157
Exporturile                 22 mld 55 mld

Poziţia României. România ar creşte din toate punctele de vedere. Unirea României cu Republica Moldova ar aduce României un plus de 3,7 mil. locuitori, o creştere a PIB de 7 mld. euro (4,2% din PIB-ul României) şi un plus de suprafaţă de aproape 34.000 km pătraţi.

Exporturile României ar fi mai mari cu 3 mld. euro, la 55 mld. euro, în timp ce datoria publică ar creşte cu doar 2 mld. euro, faţă de datoria de circa 80 mld. euro pe care o avea România la sfârşitul anului trecut.

Suprafaţa agricolă a României ar creşte cu 1,7 milioane de hectare, adică un plus de 13% faţă de suprafaţa agricolă totală a României de 13 mil. ha.

Lungimea căilor ferate ar creşte cu 10% (1.190 km are Republica Moldova şi 11.300 km România), iar cea a drumurilor cu aproape 11% (la cei 81.000 km de drumuri publice s-ar adăuga cei 8.800 km de drumuri publice din Republica Moldova).

Astfel, România este acum faţă de Republică Moldova în situaţia din 1990 a Germaniei de Vest faţă de Germania de Est.

Circa 70% dintre cetăţenii României sunt de acord cu unificarea celor două ţări, nu există vreun impediment în această direcţie.

Mai presus de orice calcule economice, România are obligaţia să repare nedreptatea istorică produsă în urmă pactului criminal Ribbentrop-Molotov.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *