Ultima oră

Avem nevoie de o nouă imagine a bătrânilor

În linii generale, experţii ONU au remarcat că în R. Moldova există inconsecvenţe şi suprapuneri în cadrul sistemului de protecţie socială. „Sistemul de pensii, de exemplu, nu are reguli clare şi transparente de funcţionare, iar corelarea serviciilor sociale cu cele de sănătate este încă foarte slabă”, a menţionat Andres Vikat, şeful Departamentului pentru Politici de Populaţie al UNECE. Pe de altă parte, a mai spus el, faptul că Guvernul R. Moldova a recunoscut necesitatea unor reforme urgente în acest sens, constituie un avantaj.

În alt context, Andres Vikat a menţionat că îmbătrânirea populaţiei este un fenomen firesc, caracteristic mai multor state din Europa şi din întreaga lume. Îmbătrânirea nu poate fi oprită, tocmai de aceea se cer programe naţionale de adaptare şi de minimizare a consecinţelor create de noile condiţii demografice. Adică, „trebuie să vedem părţile bune ale îmbătrânirii populaţiei, cum ar fi longevitatea sporită a vieţii, competenţa şi experienţa avansată, deci posibilitatea de valorificare a capitalului de viaţă a bătrânilor”.

Amintim că, în R. Moldova, coeficientul îmbătrânirii populaţiei constituie 14%, iar în unele raioane chiar depăşeşte 19%, estimându-se că în anul 2050 fiecare a treia persoană va fi la pensie.

Sursa: Timpul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *