Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Editorial 26 Iulie 2018, ora 07:34

Marime Font

Avem o doctrină Trump a politicii externe?

Răspunsul întrebării din titlu este încă unul interpretabil, însă recentele poziții ale liderului de la Casa Albă în cadrul Summitului NATO de la Bruxelles sau în cadrul întrevederii din Finlanda cu Vladimir Putin au stârnit controverse destul de puternice în presa internațională. 

 
 
 

Asta poate pentru că, în premieră în istorie, președintele SUA cataloghează Uniunea Europeană drept inamic, poziționând-o pe același palier cu Republica Populară Chineză sau Federația Rusă, în timp ce îl scutește în mod oficial pe Vladimir Putin de orice vină în implicarea Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, alegeri care l-au făcut, de altfel, preşedinte pe Trump. Foarte probabil, preşedintele american nu reprezintă profilul psihologic al unui homo politicus, capabil să admită ascensiunea sa pe baza unei interferențe a unei puteri străine, ceea ce probabil i-ar știrbi din personalitate și legitimitate. Mai degrabă este masculul politic alfa, dispus la câștig prin negociere. Așa poate fi înțeleasă relația sa cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, sau criticile la adresa aliaților NATO, cărora le-a cerut 4% din PIB pentru înarmarea militară, deși Tratatul Alianței presupune doar 2%. Aceasta este arta negocierii, iar dacă la final statele vor accepta 2,2%, acel surplus de 0,2% va reprezenta o imensă reușită, iar dacă acestea se vor limita la doar 2 procente, reușita va fi la fel de relevantă, întrucât SUA va fi principalul furnizor de armament pentru Aliați.

Pe acest fond, și Angela Merkel îi cere lui Trump să renunțe la proiectul Nord Stream 2, punând totodată presiune pe Bulgaria să blocheze South Stream, pentru ca resursele de gaz lichefiat american să poată fi vândute mult mai ușor pe piața europeană. Acesta, de fapt, nu este tocmai cel mai prietenos gest al administrației Trump la adresa Kremlinului.Mai mult, liderul de la Casa Albă este un bun negociator, căutând să își asigure pârghiile necesare pentru strategii de succes, motiv pentru care va avea nevoie de sprijinul lui Vladimir Putin în privința negocierilor cu regimul nord-coreean și a reimpunerii embargoului economic Iranului. Pentru ca strategia americană vizavi de Iran să fie una de succes pe plan internațional, Statele Unite vor avea nevoie ca Arabia Saudită și Rusia să mărească producția de petrol, menținând prețul stabil al acestuia.

Ce concesii va oferi Trump în schimb? Rămâne de văzut, deși ochii sunt ațintiți către Siria și estul Europei. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că ori de câte ori Occidentul a fost slăbit, angrenat în conflicte interne, Rusia a beneficiat de situație, devenind o putere globală, dar nu întotdeauna și cel mai viabil partener al Vestului, motiv pentru care Washingtonul ar trebui să fie mult mai atent la relația cu partenerii săi tradiționali.

Un articol de: Răzvan Munteanu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md