Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Social 13 Octombrie 2016, ora 09:19    Din editia print

AnalizăAvem salarii de mii de lei, dar apartamentele costă zeci de mii de euro

Marime Font

Foto: simbol

În 2016, salariul mediu lunar pe economie, în R. Moldova, constituie puțin peste 4800 de lei. Conform unor calcule simple, cu acești bani, o persoană ar trebui să muncească nu mai puțin de 12 ani, să adune toți banii primiți, ca să-și poată permite un apartament în Chișinău, care valorează în jur de 30 de mii de euro. O soluție alternativă ar fi creditele ipotecare, dar acestea sunt greu accesibile pentru persoanele cu venituri mici sau medii. Care este rata dobânzii pentru un credit ipotecar, ce s-a ales din programul „Prima casă”, promovat atât de mult de Primăria Chișinău și de ce trebuie să ținem cont atunci când planificăm să cumpărăm propria locuință, am încercat să aflu de la oameni simpli, experți imobiliari, specialiști în economie, dar și de la reprezentanți ai autorităților publice locale.

Piața imobiliară își revine cu greu după șocul valutar din anul 2015, când tranzacțiile erau la pământ. În primele trei luni ale anului 2016, tranzacțiile imobiliare s-au majorat cu trei la sută, la puțin peste 80 de mii, arată datele Cadastru. Tot în aceeași perioadă au fost înregistrate peste 31 mii de operaţiuni de vânzare-cumpărare sau cu 1,5 la sută mai puţin decât în perioada similară din anul trecut. Numărul contractelor ipotecare a crescut cu 35 la sută, până la peste șase mii de operaţiuni. În jur de 23 la sută din operaţiuni ipotecare au fost înregistrate în municipiul Chişinău. În total, în ianuarie-martie 2016, în oficiile Cadastru din toată ţara au fost înregistrate aproape 120 mii de operaţiuni sau cu circa 8 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Ultimele date ale Bursei Imobiliare „Lara” arată că prețul mediul al unui apartament cu o odaie în Capitală variază între 600 și 660 euro pe metru pătrat. Cele cu două camere costă între 580-650 euro pe metru pătrat, iar cele cu trei și patru odăi 470-500 euro pe metru pătrat.

Lipsa propriului domiciliu îl duce cu gândul la emigrare

În R. Moldova, în special în Chișinău, pentru tineri, dar și pentru adulți este destul de dificil să procuri o locuință. Salariile mici, în multe cazuri, nu permit accesarea unui credit ipotecar, iar dacă totuși faci acest lucru, rata dobânzii este foarte ridicată și respectiv e dificil s-o achiți din salariu. De această părere, este Nicu Vrabie, un tânăr specialist care-și desfășoară activitatea în cadrul unui proiect internațional, la Chișinău. „Majoritatea tinerilor sunt nevoiți să plece peste hotare pentru a aduna o sumă de bani pentru propriul apartament, iar o parte din aceste persoane nu se mai întorc în țară. A fost o perioadă când verificam des prețurile pe piața imobiliară și am observat că pentru un apartament decent, cu o cameră, trebuie să achit cam 30 de mii de euro, o sumă prea mare pentru mine, dar și pentru majoritatea persoanelor care lucrează în țară. M-am interesat și de condițiile unui credit imobiliar, dar și aici apar probleme, deoarece trebuie să deții o sumă de bani, de obicei 30 la sută din suma apartamentului, ceea ce este foarte mult, în comparație cu salariul pe care îl primesc”, se arată dezamăgit interlocutorul meu. 


Nicu Vrabie


Nicu a mai constatat că dacă în următorii ani nu va avea o creștere semnificativă a salariului, atunci va fi nevoit să închirieze un apartament încă mulți ani sau nu este exclus să plece și el peste hotare.

148 de salarii, timp de 12 ani, pentru propria locuință

Tot cu chirie locuiește și Ana Stamati, o altă persoană care a absolvit facultatea recent și s-a angajat în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. Tânăra constată cu dezamăgire că în Chișinău e dificil să-ți procuri un apartament pentru că salariile sunt de ordinul miilor de lei, iar prețul locuințelor este de ordinul zecilor de mii de euro. „Soluțiile pe care le văd eu sunt: mărirea veniturilor lunare, lucru puțin probabil și lansarea unui program de stat (precum e „Prima casă”, dar să funcționeze), prin care orice persoană ar putea locui în propriul apartament, achitând lunar suma pe care în mod normal o dă pentru chirie”, susține tânăra specialistă. 


Ana Stamati

Ana a făcut și câteva calcule prin care a realizat că dacă ar fi să-și cumpere un apartament de 20 mii de euro, ar însemna că 148 de salarii ale sale ar trebui să le direcționeze în exclusivitate pentru a aduna suma necesară. „Prin urmare, timp de 12 ani trebuie să fiu perfect sănătoasă, nu trebuie să-mi cumpăr mâncare, haine sau să am un copil și nici să merg undeva din acești bani. În condițiile respective, se explică fenomenul migrației de muncă a tinerilor. Persoanele care nu au calități antreprenoriale, dar și cei pe care le au, însă duc lipsă de un buget de lansare, oamenii care au nevoie urgentă și sigură de venit, aleg să plece acolo unde știu că vor primi o remunerare decentă”, conchide proaspăta absolventă.

Apartament cu bani de peste hotare și suport din partea rudelor

Procurarea propriei locuințe în Capitală este dificilă, dar nu și imposibilă. Acest lucru îl demonstrează și Gheorghe cu Victoria, o tânără familie care de curând au devenit proprietari cu acte în regulă a unui apartament cu o cameră. „Avem multe companii care oferă posibilitatea să achiți suma în rate și cu anumite reduceri. Este evident că salariul unui tânăr specialist nu-ți permite să-ți cumperi un apartament. Dacă, spre exemplu, ai un salariu bun şi ai agonisit nişte bani pentru a achita prima rată, e cel mai bine să-ți cumperi un apartament într-un bloc finisat. Sunt cazuri când oamenii au investit banii într-un bloc locativ aflat în construcție şi acesta nu a mai ajuns să fie dat în exploatare”, atenționează Gheorghe.

El este specialist în domeniul ecologic, iar soţia e studentă. Din salariul său și din bursa soției, nu și-ar fi permis, în timpul apropiat, să-și cumpere propriul apartament. „Am avut posibilitatea să plec peste hotare şi am adunat nişte bani. Au mai adăugat şi rudele și astfel ne-am permis să adunăm suma necesară. Apartamentul a costat puțin peste 20 de mii de euro și se află într-un bloc locativ nou. Am ales să cumpărăm o locuință în Chişinău pentru că ambii o să lucrăm aici și există mai multe posibilități”, a conchis bărbatul.

„Oamenii au venituri mici, iar băncile nu au bani pe termen lung”

O soluție pentru cei care nu-și permit să achite suma integrală pentru un apartament, o reprezintă creditele imobiliare. În R. Moldova băncile comerciale oferă mai multe tipuri de astfel de credite, iar perioada maximă e de până la 30 de ani.

Conform datelor oficiale a Biroului Național de Statistică, rata medie a creditelor imobiliare acordate în lei moldovenești este în continuă descreștere. Cauzele diminuării sunt consecinţele crizei din sectorul construcţiilor de apartamente (diminuarea preţurilor pe piaţa mobiliară primară şi secundară), diminuarea costurilor la depozitele atrase de la persoanele fizice şi juridice, diminuarea ratei inflaţiei, cât şi politicile concurenţiale ale băncilor pentru atragerea clienţilor în sectorul dat.

O analiză de profil ne arată că majoritatea băncilor oferă acest tip de credit doar în lei moldovenești pentru că rata acestui credit este suficient de mare, chiar și pentru creditele în valută. Prin acest mod băncile doresc să limiteze riscurile pe care le vor evita clienții săi, inclusiv riscurile valutare. Rata nominală a creditelor ipotecare variază între 7,5 la sută și 22 la sută.


Potrivit expertului economic, Sergiu Tofilat, plăţile la credit (ratele + dobânda) nu trebuie să depăşească 50 la sută din venitul net. De exemplu, dacă ai un salariu „curat” de zece mii de lei, la credit nu poţi plăti mai mult de 5000. Acest lucru este prevăzut în Codul Civil. „Trebuie să ai un salariu de minim 800 euro pe lună, ca să te poţi gândi la o ipotecă. Problema e că băncile nu dispun de bani „lungi”. Cine plasează depozite pe 10-15 ani? Corect, nimeni! Din acest motiv băncile riscă atunci când oferă credite ipotecare pe 10-15 ani”, susține specialistul. În concluzie, Tofilat a subliniat că multe credite nu pot fi oferite în condiţiile actuale. Totodată, el se arată convins că nu există premise de o dezvoltare sau creștere a pieței creditelor ipotecare pentru că oamenii au venituri mici, iar băncile nu au bani pe termen lung.

Pe plan internațional, ratele creditelor ipotecare în țările dezvoltate sunt mult mai mici comparativ cu rata medie a statelor în curs de dezvoltare.

Programul „Prima casă” – o speranță eșuată

O speranță pentru persoanele cu venituri mici a apărut în luna octombrie a anului 2010. Anume atunci Primăria municipiului Chișinău a dat start procesului de depunere a dosarelor pentru programul „Prima casă”. Acesta permitea tinerelor familii, să achiziţioneze o locuinţă obţinând credite ipotecare pe termen lung şi în condiţii avantajoase. La proiect puteau participa doar cei care aveau un venit minim lunar de cel puţin patru mii de lei. În afară de aceasta, era obligatoriu ca solicitantul să aibă un loc de muncă în capitală. Viza de reşedinţă în municipiu nu era obligatorie. Familiile puteau beneficia de un credit de la bancă pe un termen de la zece, până la 30 de ani - dobânda constituind nouă la sută. De exemplu, dacă doreau să-și cumpere un apartament cu o odaie şi luau un credit de 256 mii de lei, pe un termen de 20 de ani, rata lunară constituia 2448 de lei. În acest caz, venitul lunar minim al familiei trebuia să fie de 4896 de lei. Clientul era nevoit să achite în acest caz şi un avans de 20 la sută din valoarea imobilului.

Doritorii de a se înscrie în program trebuiau să depună un set de documente: cerere; certificat eliberat de Oficiul Cadastral Teritorial - precum că solicitantul nu deţine în proprietate o locuinţă sau un teren pentru construcţia casei individuale sau deţin în proprietate o locuinţă, cu suprafaţa spaţiului locativ, pentru fiecare persoană, nu mai mare de 12 metri pătrați; certificat de la locul de muncă, însoţit de o copie din carnetul de muncă, autentificat cu ştampila întreprinderii; certificat privind venitul fiecărei persoane pentru ultimele şase luni și altele.


Potrivit lui Grigore Rotaru, directorul tehnic al Direcției construcții capitale din cadrul Primăriei Chișinău, la început, beneficiarii Programului „Prima casă” erau selectați de o comisie specială, însă acum pot depune cerere toți doritorii. „Inițial obținerea unui apartament prin intermediul acestui program era cea mai ieftină soluție de pe piață și solicitantul nu trebuia să pună nimic în gaj – garanția era asigurată de către primărie. Acum procedura cu gajul a rămas aceeași, dar în ceea ce privește costurile, acestea practic nu diferențiază de cele existente pe piață. S-a ajuns la asta din cauza fluctuațiilor financiare din ultimul timp, iar condițiile prevăzute în proiect nu mai pot fi modificate”, susține reprezentantul administrației publice locale.

Rotaru a mai menționat că până în prezent, prin intermediul programului „Prima casă”, au fost date în exploatare patru blocuri de locuit, iar cel de-al cincilea este în proces de construcție și urmează să fie finalizat în vara anului 2017. Cât privește continuitatea proiectului, acesta a comunicat că totul depinde dacă primăria va găsit teren pentru construcția unor blocuri noi.

Factorii care influențează prețurile pe piața imobiliară

Conform celei mai recente analize a pieței imobiliare din Chișinău, în trimestrul II 2016, care a fost realizată de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, preţurile medii de ofertă pentru bunurile imobile din Capitală nu s-au modificat semnificativ comparativ cu trimestrele anterioare. Tendinţele de bază rămân a fi aceleaşi: piaţa este în criză, în termen mic pot vinde doar cei care trebuie s-o facă urgent şi doar oferind reduceri. Numărul obiectelor expuse spre vânzare nu s-a modificat considerabil – s-a redus doar numărul imobilelor scumpe.

Conform datelor oferite de Ministerul Economiei, în prezent se atestă o înrăutăţire a situaţiei economice, ceea ce duce iminent și la micșorarea puterii de cumpărare a imobilelor de către cetățeni. Astfel, datoria de stat a crescut esenţial, iar suma totală (internă şi externă), administrată de Guvern, la 31 mai 2016 a constituit peste 35 mld. lei, în creștere cu 18 la sută față de data similară a anului trecut. Totodată, s-au diminuat exporturile şi importurile. În ianuarie-aprilie 2016 exporturile au scăzut cu 6,8%, iar importurile - cu 1,2%. Investiţiile, la fel, au scăzut considerabil.

Tot în aceeași analiză se menționează că „veniturile populaţiei şi variaţia acestora rămân indicatorii cei mai elocvenţi în ceea ce priveşte nu numai numărul tranzacţiilor cu bunurile imobile, dar şi capacitatea de cumpărare a populaţiei, adică dinamica acestor tranzacţii. Prin urmare, veniturile cetăţenilor nu sunt comparabile nici cu preţurile pentru bunuri imobile, şi nici cu costurile mijloacelor împrumutate, adică a creditelor”.

Mai mult, raportul scoate în evidență și faptul că situaţia continuă să se înrăutăţească şi din punctul de vedere al transferurilor din străinătate. Acestea reprezintă o sursă considerabilă de venituri pentru cetăţenii R. Moldova. În condiţiile crizelor economice în statele în care activează concetăţenii noştri, înrăutăţirii situaţiei politice în plan mondial, transferurile în favoarea persoanelor fizice sunt într-o continuă descreşte.
Specialiștii consultați de TIMPUL consideră că efectul negativ al reducerii veniturilor populaţiei ce se reflectă asupra tuturor sectoarelor economiei naţionale, afectează atât sectorul bancar, cât şi cel din domeniul construcţiilor.

Conform datelor oferite de Ministerul Finanţelor, în anul 2016 deficitul bugetar va constitui 4,3 mld lei, inflaţia va atinge valoarea de 10,5%, iar deficitul balanţei comerciale va constitui 2 mld de dolari. În asemenea condiţii nu există premize pentru revigorarea pieţii imobiliare.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)