Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:39
Abonamente

Actualitate 24 Iunie 2017, ora 06:38    Din editia print

Azilul i-a devenit a doua casă

Marime Font

Uneori situația reală a bătrânilor, care sunt lipsiți de mai multe oportunități, nu este observată și conștientizată de alte persoane. Bătrânii sunt adesea comparați cu niște copii, care au nevoie de grijă și susținere. Ajungând la o vârstă înaintată, unii bătrâni devin o povară pentru copiii lor sau o ușoară pradă pentru escroci. Acești bătrâni nu mai sunt în stare să se îngrijească singuri și unica lor soluție rămâne a fi azilul de bătrâni. 

Problema bătrânilor din Republica Moldova e una acută și dureroasă, iar eu am decis să aflu cum ajung acești bătrâni să trăiască într-un azil. Era aproximativ ora zece când am ajuns la „Azilul Republican pentru Invalizi și Pensionari” din Chișinău. Instituția este situată la marginea orașului, în apropiere de Gara de Sud. Din motiv că se află la periferie, aici mereu e liniște și rar când poți întâlni un om pe stradă. Porțile azilului sunt mereu deschise pentru cei care vor să-și vadă rudele sau pentru cei care vor să-i ajute pe oamenii de aici. Încă la intrare se simte o atmosferă caldă, în jur e doar verdeață și predomină liniștea.

În partea stângă a azilului este situată o biserică micuță unde toți se pot duce să se roage. Bătrânii zic că se duc des la biserică și că doar prin rugăciune își mai pot alina durerea. Azilul le oferă o gamă largă de activități, în care se poate implica fiecare. Sunt bătrâni activi, care încearcă să-și umple ziua cu diverse activități pentru a uita de dureri și nevoi. Alții stau afară pe scaunul de la intrare, de parcă așteaptă să vină cineva. Fiecare din ei are o istorie diferită. Aici am întâlnit și foști medici, profesori, oameni de artă, dar iată că destinul i-a adus aici, în azil, departe de casă și de cei dragi. 

Loading...


„Motivele pentru care bătrânii ajung în azil sunt diferite: bolile, singurătatea, bătrânețea. Ei nu sunt în stare să se îngrijească singuri, iar aici noi le putem oferi cazare, asistență medicală, hrană și îmbrăcăminte. Cei țintuiți la pat beneficiază de o îngrijire specială”, a specificat Gheorghe Gherștega, directorul azilului.

Statul încearcă să facă față necesităților acestor oameni. „Aici nu poate ajunge oricine, e nevoie de o îndreptare specială de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Bătrânii și invalizii sunt supuși unor investigații medicale după care sunt cazați în azil”, a mai menționat directorul.
Plimbându-mă prin parcul de lângă azil, am întâlnit-o pe Lidia. O femeie suplă, cu parul scurt și vopsit, bine aranjată încât cu greu îți vine să crezi că are 87 de ani. Am găsit-o în timp ce își făcea niște notițe în carnet. Ea se ocupă de organizarea concertelor în azil și, în acel moment, planifica lista concertelor pentru luna iunie. Mi-a atras atenția zâmbetul ei ce nu lipsea de pe buze, lucru rar întâlnit aici. Nu s-a mirat când m-am așezat lângă ea, a zis că mereu așteaptă oaspeți. Am rugat-o să-mi povestească câte ceva despre viața ei și zâmbind, mi-a zis: „Cu mare plăcere o voi face, sper că n-am să te plictisesc pentru că am multe de spus”. Lidia a început să-mi povestească copilăria sa, iar eu o ascultam cu mare atenție.

„Sunt originară din Nisporeni, dar după ce tatăl meu a devenit grefier al Judecătoriei mixte din Transilvania am fost nevoiți să ne schimbăm locul de trai. Acolo am învățat patru clase, iar la începutul anilor ’40 ne-am întors la Chișinău”, a spus femeia și imediat în ochii ei a apărut o sclipire, care îi lumina nu doar ochii, dar și sufletul.

„Din 1941 până în 1945 am învățat la „Liceul Eparhial de fete” din Chișinău și acolo am făcut încă patru clase. Cântam în cor la biserică și învățam cum să gătesc. Când eram eu tânără mă implicam în toate activitățile posibile, atunci toți tinerii aveau ocupații. Se organizau cercuri de dans, se formau ansambluri muzicale, cui îi plăcea lucrul manual se ducea la cercuri de broderie sau la țesut covoare. Noi ne pregăteam, știam că vom crește și că aceste activități ne vor prinde bine”, povestea femeia.

Lidia a fost profesoară, a predat limba și literatura română (pe atunci, moldovenească) în satul Cărpineni. Are două fete, iar soțul său a decedat într-un accident rutier în 1983. Rămasă singură cu doi copii, a fost nevoită să-și schimbe locul de muncă pentru a putea întreține familia. Zece ani a lucrat la Uzina de Televizoare „Alfa”, unde a reușit să formeze un Centru de Cultură. Tot în acea perioadă Lidia și-a fracturat coloana vertebrală și de atunci o doare spatele când stă mult timp așezată. În urma fracturii, fiica cea mai mare i-a propus să-și vândă apartamentul și să caute un loc de trai mai aproape de ea, ca să o poată ajuta.

„Fiica m-a convins și am vândut apartamentul din centrul orașului, am vândut și o parte din biblioteca mea. Adunasem atunci trei mii de dolari, erau bani mulți pe acele timpuri. Banii i-am pus în bancă și între timp îmi căutam o altă locuință. Iar când m-am dus să scot banii din bancă, aceasta deja dăduse faliment. Așa am ajuns pe drumuri, fără acoperiș deasupra capului. Copiii mei nu sunt vinovați că n-am unde trăi, pe mine statul m-a mințit”, a mărturisit Lidia.

Își aducea cu greu aminte de acele timpuri. Într-o dimineață a venit la azil și a încercat să vorbească cu directorul în speranța că acesta îi va permite să locuiască acolo. Și iată că deja de 15 ani Lidia trăiește la azil.

„Azilul mi-a devenit o a doua casă. Mă simt fericită că n-am rămas să dorm pe drumuri. Aici suntem îngrijiți, ne hrănesc bine și chiar mă simt mulțumită. Nici în tinerețe n-am trăit așa bine cum trăiesc acum”.

Lidia a povestit și despre rudele sale. Aceasta are o soră în orașul Lvov și merge în fiecare an la ea în ospeție. Anul acesta a zis că vrea să plece la mare împreună cu sora. Mi-a vorbit și despre nepoata sa Simona. „Ea mă ajută mereu, mă sună regulat. Ori de câte ori vine la mine îmi cumpără lactate și medicamente, îmi mai dă și bani uneori”.

„Eu vreau să lucrez”

Când am întrebat-o cu ce se ocupă în timpul liber, ea a oftat, spunând că: „N-am timp liber, lucrez fără zile libere. Stau mereu la telefon și vorbesc cu diverși interpreți, încerc să organizez concerte bune ca să le placă oamenilor. Directorul îmi spune să mă mai odihnesc, dar eu vreau să lucrez”.

Lidia a format și un ansamblu muzical, intitulat „Pension” și reușește să facă și repetiții. Cunoaște sute de cântece și cântă foarte bine. Seara, după o zi plină de activități ea se odihnește citind. Lectura a devenit o pasiune pentru ea. „Citesc tot ce-mi cade în mâini, îmi place să citesc. Seara mă culc în pat și citesc până ce adorm”.

Pasiune pentru pălării

Este o femeie elegantă și mereu aranjată și are o slăbiciune pentru pălării. „Bunica mea avea o colecție de pălării și încă din copilărie sunt îndrăgostită de ele. Dacă aș fi fost mai tânără mi-aș fi deschis o afacere, am foarte multe idei și cu siguranță pălăriile mele s-ar fi cumpărat”.
Din cauza traumei, Lidia nu poate ieși des în oraș și atunci când iese, îl roagă pe un băiat să o conducă.

„Ies în oraș o dată în lună, atunci când vine salariul. Mă duc și îmi cumpăr câte ceva. Mă mai uit ce apare nou, nu vreau să rămân în urmă și încerc să merg în rând cu toți”.

Totuși, cea mai mare pasiune a sa este muzica. Ea nu poate trăi fără muzică. Chiar și atunci când lucrează își fredonează melodiile preferate.
Această femeie poate impresiona pe oricine, prin felul ei de a fi. Ea încearcă să ia tot de la viață și se bucură de fiecare clipă. Zâmbetul molipsitor nu lipsește de pe buzele sale. „Doamna Lidia este o femeie foarte bună, este mereu interesată de ceva. Organizează concerte, la sărbători vin vedete cu cadouri. De fapt, aceste concerte sunt și cadouri pentru noi. Suntem mulțumiți de munca pe care o face și chiar ar fi de dorit ca să se mai implice astfel de oameni ca dumneaei”, a mărturisit Elena, o altă locatară a azilului.

Prin holurile azilului am întâlnit mulți bătrâni care aveau o privire tristă. Ei se salută cu toți cei care intră în azil și sunt gata să-ți răspundă la orice întrebare, doar că pe fețele lor se citește singurătatea. Este cam greu să răpești un zâmbet de la ei, fiind deja deprinși cu singurătatea nu le place când sunt des deranjați.

„Bătrânii de aici sunt foarte simpatici, caraghioși, stranii și am impresia că sunt mereu flămânzi. Unii sunt capricioși, dar noi încercăm să le oferim toată grija necesară. Evident că noi nu le putem înlocui familia, dar cel puțin le putem fi prieteni. Ei mai că nu zâmbesc, sunt triști și această tristețe se citește liber pe fețele lor”, a menționat Gheorghe Gherștega, directorul azilului.

În Republica Moldova sunt 31 de aziluri, iar Azilul Republican pentru Invalizi și Pensionari este cel mai mare din țară și a fost fondat în anul 1977. Azilul dispune de circa 200 de locuri, dintre care la moment sunt ocupate doar 133. Aici invalizilor și bătrânilor le este oferită asistență socială, medicală dar și psihologică. Cei cazați în azil sunt nevoiți să achite lunar 75 la sută din pensia lor.

Alexandrina Chirtoacă, stagiară

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)