Social

BAC 2012: fără TELEFOANE

Potrivit acesteia, pe parcursul examenelor şi în timpul evaluării testelor examinatorii şi asistenţii nu au voie să aibă asupra lor telefoane sau alte dispozitive de comunicare. Cei care vor încălca regulamentul vor fi eliminaţi din circuit, iar, în funcţie de gravitatea cazului, vor fi luate măsuri disciplinare, contravenţionale sau penale. Anunţul a fost făcut ieri de către membrii Comisiei Naţionale de Examinare.

 Potrivit ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, pe parcursul lunii curente a fost definitivată ultima variantă a testelor de examinare, acestea fiind deja multiplicate şi depuse la bancă până la demararea sesiunii. De asemenea, au fost aprobate centrele republicane de evaluare a testelor de examinare, care se vor afla în incinta Liceului „M. Kogălniceanu” şi a Liceului „G. Călinescu”.

Cei care au elaborat testele de BAC vor semna o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la securizarea testelor de examinare. Ministrul avertizează că cei care nu vor respecta regulamentul vor fi aspru pedepsiţi. Aceştia riscă de la aplicarea anumitor sancţiuni disciplinare până la eliminarea din sistemul educaţional şi intentarea unui dosar penal. „În contextul în care acţiunile unor colegi de-ai noştri vor intra într-o contradicţie flagrantă cu legislaţia în vigoare, vor fi aplicate şi sancţiuni de ordin juridic”, a menţionat Mihail Şleahtiţchi. Referitor la corupţie, ministrul a menţionat că „nu întâmplător, începând cu acest an, după fiecare sesiune de vară, la instituţiile de învăţământ superior din nou va fi organizat concursul la locurile bugetare şi la burse. În felul acesta, încercăm să eradicăm corupţia la treapta liceală”.

Victor Colin, şef de direcţie în cadrul CCCEC, a subliniat: „Orice abatere procedurală şi morală este pasibilă de răspundere disciplinară, contravenţională sau penală. Cei care vor comite activităţi ilegale, acte de corupere sau trafic de influenţă riscă până la şapte ani de închisoare şi amendă de la 500 la 3 mii unităţi convenţionale”, a remarcat Colin. Potrivit lui, deşi se instrumentează mai multe dosare de acest gen, în cazul niciunui profesor nu a fost emisă vreo sentinţă definitivă.

Pentru a combate actele de corupere şi plagiatul în sesiunea 2012 au fost deschise două linii telefonice: 23.46.09 şi 23.24.02, la care elevii şi părinţii pot sesiza cazurile de corupţie. De asemenea, pot fi sesizate problemele legate de BAC pe adresa electronică de comunicare cu societatea anticorupti@edu.md.

Până în prezent, la liniile fierbinţi au fost recepţionate 109 semnale de producere a unor acte de corupţie, dintre care doar 35% descriu cazuri concrete din instituţii de învăţământ, restul fiind sesizări anonime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *