Europa Culturii

Baletul Rus, celebrat la 100 de ani

Centenarul Baletului Rus, compania nomada care a adus baletul in modernitate, va fi celebrat printr-o serie de spectacole si de expozitii care promoveaza dialogurile inedite intre diversele forme de arta. In 1909, Baletul Rus, format initial din cei mai de seama solisti ai Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, a prezentat prima sa stagiune la Théatre du Chatelet din Paris.

Un secol mai tarziu, celebra trupa, considerata una dintre cele mai indraznete ale secolului XX, are dedicate o serie de manifestari la Paris si Monaco, cele doua centre principale ale activitatii sale, dar si la Londra si Munchen. Fondatorul Baletului Rus, Serghei Diaghilev, un „mecena fara bani”, dupa cum se autointitula, a prezentat spectacole la Paris si intre anii 1906-1908. De aceste spectacole va aminti o expozitie de costume de scena si elemente de decor, deschisa la Moulins, intre 12 decembrie 2009 si 16 mai 2010.

 

Feminitatea si Masculinitatea in arta din Europa de Est

„Gender Check” este prima expozitie complexa ce prezinta opere de arta din Europa de Est, incepand cu anii 1960, care trateaza tema modelelor feminine si masculine. La 20 de ani de la caderea Zidului de la Berlin, curatoarea Bojana Peji?, impreuna cu o echipa de experti din 24 de tari europene, a realizat o selectie de peste 400 de lucrari, incluzand picturi, sculpturi, instalatii, fotografii, postere, filme si videoclipuri. Cu peste 200 de artisti, expozitia urmareste schimbarile in reprezentarea modelelor masculine si feminine in arta, in special, modul in care acestea evolueaza, in diferite conditii social-politice. Expozitia, initiata si sustinuta de Fundatia ERSTE, este gazduita, intre 13 noiembrie 2009 – 14 februarie 2010, de catre Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig din Viena si arata inter-relationarea dintre arta si istorie, urmarind o abordare cronologica, dar si tematica.

Mungiu, ambasadorul filmului european

Regizorul Cristian Mungiu a fost selectat de Academia Europeana de Film, cea care acorda anual echivalentul Oscar-urilor pe continent, sa reprezinte filmul european. Ceilalti ambasadori ai cinemaului european sunt, anul acesta, actorii Moritz Bleibtreu (Germania), Maria de Medeiros (Portugalia), Mads Mikkelsen (Danemarca), Kim Rossi Stuart (Italia), Belén Rueda (Spania), Johanna ter Steege (Olanda), Maciej Stuhr (Polonia), precum si regizorii Danis Tanovic (Bosnia-Hertegovina) si Stephen Daldry (Marea Britanie). Gala de decernare va avea loc pe 12 decembrie, la Ruhr Metropolis, Germania.

Sezonul premiilor literare franceze, incheiat

Scriitorul Yannick Haenel a fost recompensat cu Premiul INTERALLIÉ pe 2009, pentru romanul sau „Jan Karski”, aparut la Editura GALLIMARD, incheind astfel sezonul premiilor literare acordate in Franta. Volumul prezinta portretul unui personaj din rezistenta poloneza impotriva nazismului, care a incercat sa avertizeze Occidentul despre exterminarea evreilor. Profesor de limba franceza, Yannick Haenel, in varsta de 42 de ani, coautor al revistei literare „Ligne de risque”, este cunoscut datorita volumelor „Evoluer parmi les avalanches” si „Cercle” .
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *