Actualitate

Banca Centrală Europeană va schimba aspectul bancnotelor euro

„Acestea reprezintă un simbol tangibil și vizibil al faptului că suntem uniți în Europa, în special în perioade de criză, iar cererea pentru ele este încă foarte mare”, adaugă acesta. Bancnotele se bazează în prezent pe tema „epocii și stilurilor”, reprezentată de ferestre, uși și poduri, a precizat BCE, citat de euronews.com.

Banca cu sediul la Frankfurt va crea grupuri de discuții pentru a colecta opinii de la persoane din întreaga zonă euro cu privire la posibile teme pentru viitoarele bancnote. Un grup consultativ format din câte un expert din fiecare țară din zona euro va prezenta apoi o listă scurtă de noi teme.

Experții provin din domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia, notează AlephNews. Proiectul final al monedei euro va fi emis până în 2024 Banca va face apoi apel la opinia publică pentru a primi contribuții cu privire la temele preselectate. Va urma un concurs de design înainte ca publicul să fie consultat din nou. Consiliul guvernatorilor BCE va lua o decizie finală înainte ca noile bancnote să fie emise până în 2024.

„Dorim să dezvoltăm bancnote euro cu care cetățenii europeni să se identifice și pe care să fie mândri să le folosească drept monedă”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un comunicat.

„Procesul de reproiectare a bancnotelor euro se va desfășura în paralel cu investigația noastră privind un euro digital. Ambele proiecte au ca scop îndeplinirea mandatului nostru de a oferi europenilor bani siguri și securizați”.

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru Euronews că aceasta este prima reproiectare completă a bancnotelor euro din ultimele două decenii.

„De la lansarea bancnotelor euro, aceasta este prima dată când lansăm procesul de reproiectare a temelor și a designului bancnotelor euro”, a spus ea.

„Anterior, cu seria 2 Europa, am reîmprospătat doar designul pentru a acomoda o serie de elemente de siguranță noi și îmbunătățite, care vor facilita, de asemenea, diferențierea între cele două serii existente”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *